Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

Οι 3 Σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Με κόκκινη γραμμή στον παρακάτω χάρτη εμφανίζονται οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο (Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτος), και με πράσινη γραμμή οι σύμμαχοι της Ρωσίας στην ίδια περιοχή (Ελλάδα, Συρία, Λίβανος, Λιβύη).Η κατάσταση με τους 3 συμμάχους των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ως εξής. Οι ισλαμιστές του Ερντογάν στην Τουρκία, σκοτώνονται με το σοσιαλιστικό στρατιωτικό κατεστημένο της Αιγύπτου, με τους Τούρκους να στηρίζουν τους Αιγύπτιους Ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πολλά μέλη της οποίας εκτέλεσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, στρατηγός Σίσι. Η κόντρα Αιγύπτου-Τουρκίας δεν οφείλεται στην άνοδο των Ισλαμιστών του Ερντογάν στην Τουρκία. Η κόντρα αυτή πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο.

Άλλωστε και πριν ανέβουν οι Ισλαμιστές του Ερντογάν στην εξουσία, όταν και στην Αίγυπτο και στην Τουρκία κυβερνούσαν τα σοσιαλιστικά στρατιωτικά κατεστημένα, οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πολύ κακές. Ακόμη και όταν την δεκαετία του 70 η Αίγυπτος πέρασε στην σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, στην μετά Νάσερ εποχή, η Αίγυπτος δεν στήριξε την Τουρκία, ούτε καν στην κόντρα της με την Κύπρο. Ενώ δηλαδή η Κύπρος ήταν σύμμαχος της Ρωσίας και Χριστιανική χώρα, ενώ η Αίγυπτος και η Τουρκία Μουσουλμανικές χώρες και σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Αίγυπτος δεν πήρε το μέρος της Τουρκίας. Αιώνες αντίπαλοι. Οι δύο μεγάλες Μουσουλμανικές δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή την στιγμή όμως η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών βρίσκεται στο κόκκινο, με την Τουρκία και το Κατάρ να επιτίθεται στην Αίγυπτο και από την Λιβύη (κίτρινο Χ), και από την Γάζα (μωβ Χ), χρησιμοποιώντας τους Ισλαμιστές της Λιβύης και της Γάζας. Η Αίγυπτος τιμωρώντας την Τουρκία, παίρνει το μέρος της Ελλάδας και της Κύπρου στο θέμα της ΑΟΖ στην Μεσόγειο. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Αιγύπτου κατηγορεί ανοιχτά τον Ερντογάν ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι το ίδιο κακές με τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, Οι Τούρκοι υποστηρίζουν στρατιωτικά την θυγατρική της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Γάζα, την Χαμάς (μωβ Χ), και οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν στρατιωτικά τους Κούρδους αυτονομιστές στο Τουρκικό Κουρδιστάν της Ανατολικής Τουρκίας (καφέ Χ).

Ταυτόχρονα, η Αίγυπτος κατηγορεί τις ΗΠΑ επειδή στήριξαν την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, και μετακινείται προς την Ρωσία. Επίσης οι Ισραηλινοί έχουν με τους Ρώσους ως κοινό αντίπαλο τους Ισλαμιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ, κάτι που φέρνει κοντά τις δύο χώρες, και οδηγεί και το Ισραήλ σε κάποια απόσταση από τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή η Τουρκία εισάγει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία, και οι μεγάλες εκπτώσεις που δίνουν οι Ρώσοι στους Τούρκους έχουν οδηγήσει στην ουδετερότητα της Τουρκίας στο θέμα της Ουκρανίας, παρά την μεγάλη αντιπαλότητα της Τουρκίας και της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος και η Ελλάδα, που ναι μεν είναι ρωσικοί δορυφόροι, αλλά ως μέλη του ΝΑΤΟ (η Ελλάδα) και της ΕΕ είναι αναγκασμένες να κρατούν μία ισορροπημένη στάση, μετακινούνται ακόμη περισσότερο προς την Ρωσία.

Περίληψη
Αυτά είναι τα χάλια που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά τους 3 συμμάχους τους. Τον σκυλοκαυγά Αιγύπτου-Τουρκίας και τον σκυλοκαυγά Τουρκίας-Ισραήλ. Ενώ η σχέση Αίγυπτου-Ισραήλ μοιάζει με έναν γάμο από προξενιό, με πάρα πολλά να χωρίζουν τις δύο χώρες, αλλά τους Ισλαμιστές του Ερντογάν και του Κατάρ να οδηγούν τις δύο χώρες σε μία προς το παρόν συνεργασία που κανείς δεν ξέρει αν θα κρατήσει.

Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος και το Ισραήλ μετακινούνται προς την Ρωσία, αφού οι Ισλαμιστές της Τουρκίας και του Κατάρ αποτελούν έναν κοινό εχθρό αυτών των χωρών με την Ρωσία, ενώ η στενή συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας στον τομέα του φυσικού αερίου δεν επιτρέπει στην Τουρκία να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Άντε να βγάλουν άκρη οι φίλοι οι Αμερικανοί. Τι να πω? Άντε να βγάλουν άκρηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου