Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Η Γενοκτονία των Αρμενίων και ο Αγωγός Turk Stream

Τον Μάρτιο του 2015 εγκαινιάστηκε στην Τουρκία ο αγωγός TANAP, παρουσία των προέδρων της Τουρκίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν. Ο ΤΑΝΑP είναι ο αγωγός φυσικού αερίου που προωθούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ (μωβ γραμμή), και είναι ανταγωνιστικός στον αγωγό Turk Stream που προωθεί η Ρωσία (κόκκινη γραμμή). Και οι δύο αγωγοί πρέπει να περάσουν μέσα από την Τουρκία. Λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια του TANAP, ο Πούτιν χρησιμοποίησε εμφατικά, και σωστά, την λέξη “γενοκτονία” για να περιγράψει τις μαζικές δολοφονίες των Aρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915.Η Ρωσία φυσικά και αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων, αφού η Αρμενία είναι από τους βασικούς της συμμάχους. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που οι Οθωμανοί τους κατέσφαξαν το 1915, ή τους μετέφεραν στην Συρία, που τότε ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Αρμένιοι ήταν εγκατεστημένοι σε διάφορα σημεία της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και στα σύνορα με την Ρωσική Αυτοκρατορία, αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η Γεωργία. Οι Τούρκοι φοβόντουσαν ότι οι Αρμένιοι θα βοηθούσαν τους Ρώσους στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκία ήταν στο πλευρό της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, και της Αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας, ενώ η Ρωσία ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο, στο πλευρό της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις ξεκίνησε ο αγωγός TANAP, ο Πούτιν έδωσε τόσο μεγάλη έμφαση στην γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ γνωρίζει ότι είναι κάτι που εξοργίζει την Τουρκία όσο λίγα πράγματα. Η Τουρκία επιτέθηκε μέχρι και στον Πάπα, όταν ο τελευταίος τόλμησε να χρησιμοποιήσει τον όρο “γενοκτονία”.

Όπως θα διαβάσετε στο πολύ καλό άρθρο της Al Monitor, με τίτλο “Russian Recognition of Armenian Genocide Strains Ties with Turkey”, της 28ης Απριλίου 2015, ο Ερντογάν θεώρησε τις δηλώσεις Πούτιν μία προσωπική προσβολή, και δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτά που έκανε στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν αναφέρεται στην γενοκτονία των Ουκρανών από τον Στάλιν το 1933, όταν τους άφησε μαζικά να πεθάνουν από την πείνα ως αντίποινα στην “κακή” διαγωγή τους.

Δύο σημεία έχουν ενδιαφέρον από τα παραπάνω. Η τεράστια υποκρισία στις διεθνείς σχέσεις, και το ότι ενώ η Τουρκία προωθεί τον αγωγό TANAP, στην Ελλάδα μιλάμε συνέχεια για τα μεγάλα οφέλη για την Ελλάδα από την δημιουργία του Ρωσικού αγωγού Turk Stream, ο οποίος θα πρέπει να περάσει μέσα από την Τουρκία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου