Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Γιατί η ΕΕ δεν Φοβάται Συμφωνία Πούτιν-Τσίπρα για τον Turk Stream

Παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ σαν να είναι ο Turk Stream το χαρτί που έχει στο μανίκι του ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να απειλήσει την ΕΕ, ώστε η τελευταία να μην επιμείνει στην απαίτηση της για ανεξάρτητες δικαστικές και φορολογικές αρχές, που δεν θα ελέγχονται από το πολιτικό σύστημα, στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας γενικότερα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ο Turk Stream που ανησυχεί τους Ευρωπαίους. Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, προωθούν το δίκτυο Trans-Anatolian Pipeline και Trans-Adriatic Pipeline (TANAP και TAP). Ο λόγος που ο Turk Stream δεν ανησυχεί τους Ευρωπαίους, είναι ότι το έργο βασίζεται στην Τουρκία. Για την Τουρκία το δίκτυο TANAP-TAP είναι πολύ σημαντικότερο, αφού μειώνει την εξάρτηση της Τουρκίας από τον μεγάλο αντίπαλο της, την Ρωσία. Τους τελευταίους αιώνες η Ρωσική Αυτοκρατορία συγκρούεται με την Οθωμανική Αυτοκρατορία για την κυριαρχία στην περιοχή. Οι αντίπαλοι δεν είναι η Ελλάδα και η Τουρκία, όπως μας έχουν κάνει να πιστεύουμε. Οι αντίπαλοι είναι η Τουρκία και η Ρωσία.

Για την Τουρκία το δίκτυο TANAP-TAP είναι πολύ σημαντικότερο από το δίκτυο Turk Stream, γιατί με αυτό το δίκτυο η Τουρκία θα βασίζεται στο Αζερμπαϊτζάν, στην Γεωργία, στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στο Τουρκμενιστάν, χώρες πολύ αδύναμες σε σχέση με την Τουρκία. Οι χώρες αυτές δεν μπορούν να προκαλέσουν την Τουρκία με τον τρόπο που μπορεί να το κάνει η Ρωσία. Επομένως ότι συμφωνία και να κάνει η Ελλάδα με την Ρωσία, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία θα επιτρέψει την κατασκευή του Turk Stream μόνο αν ο Turk Stream δεν απειλεί το δίκτυο TANAP-TAP.

Τέσσερα χαρτιά έχει ο Τσίπρας στο μανίκι του προκειμένου να απειλήσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Το πρώτο είναι να μπλοκάρει τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του TANAP στην Αδριατική Θάλασσα, την Ιταλία, και την Νότια Ευρώπη γενικότερα. Ο ΤAP είναι η ροζ γραμμή στον παρακάτω χάρτη.

Εικόνα 1


Το δεύτερο χαρτί είναι να μπλοκάρει τον κάθετο αγωγό Interconnector Greece Bulgaria IGB, που μαζί με τον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου στο Βόρειο Αιγαίο, μπορεί να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ και από την Ρωσία, αλλά και από την Τουρκία. Βλέπε κόκκινο κύκλο και κόκκινες γραμμές στον παρακάτω χάρτη.

 Εικόνα 2Το τρίτο χαρτί που έχει στην διάθεση του ο Τσίπρας είναι να παραχωρήσει στην Ρωσία την ΔΕΠΑ (Δημόσια Εταιρεία Παροχής Αερίου), η οποία είναι η μητρική εταιρεία της ΔΕΣΦΑ. Το 66% της ΔΕΣΦΑ η κυβέρνηση Σαμαρά συμφώνησε να το παραχωρήσει στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, την SOCAR, όπως ήθελαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Η συμφωνία έγινε, αλλά κόλλησε στην επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ, επειδή η SOCAR είναι και παραγωγός φυσικού αερίου, και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Ενέργειας δεν επιτρέπεται ο παραγωγός του φυσικού αερίου να έχει και τον έλεγχο του δικτύου που μεταφέρει αυτό το φυσικό αέριο εντός της Ευρώπης.


Η ΕΕ επιτρέπει τις εξαιρέσεις από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία μόνο όταν ένα δίκτυο αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ή όταν ένα δίκτυο αυξάνει τον ανταγωνισμό, παρόλο που δεν ικανοποιεί την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στην περίπτωση του αγωγού Nord Stream της Gazprom έγινε εξαίρεση επειδή παρέκαμπτε την Ουκρανία, και αύξανε την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, παρόλο που δεν ικανοποιούσε τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς της ΕΕ. Αντίστοιχα φαντάζομαι θα μπορούσε να γίνει εξαίρεση και για την SOCAR, γιατί η παρουσία της θα αυξήσει τον ανταγωνισμό προς την Gazprom, και γενικότερα προς τους άλλους παρόχους φυσικούς αερίου.

Νομίζω ότι ο λόγος που δεν έχει εγκριθεί ακόμη αυτή η εξαίρεση είναι επειδή ενδιαφέρεται για την ΔΕΣΦΑ η Βελγική εταιρεία φυσικού αερίου Fluxys. Φαντάζομαι ότι η ΕΕ θα προτιμούσε να αγοράσει την ΔΕΣΦΑ η Fluxys, που δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή του φυσικού αερίου που θα διακινεί η ΔΕΣΦΑ. Το σίγουρο είναι ότι η ΕΕ δεν θέλει να πέσουν τα δίκτυα στα χέρια της Gazprom. Αν ο Τσίπρας επιτρέψει στην Gazprom να αγοράσει την ΔΕΠΑ, της οποίας θυγατρική είναι και η ΔΕΣΦΑ, η Gazprom θα ελέγχει τα Ελληνικά δίκτυα.

Το τέταρτο χαρτί που έχει στην διάθεση του ο Τσίπρας είναι να απειλήσει ότι θα ασκεί βέτο στο θέμα των Ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Αν βέβαια ο Τσίπρας κάνει αυτά που απειλεί πως θα κάνει, η Ελλάδα δεν θα έχει πια καμία χρησιμότητα για την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες και θα τις γυρίσουν την πλάτη. Όχι λεφτά δεν θα μας δίνει η ΕΕ, ούτε και το τηλέφωνο δεν θα μας απαντάει.

Καλό θα είναι όμως να θυμάται το τσογλανάκι που απειλεί τους Ευρωπαίους, διασύροντας μας στην ΕΕ, ότι για το δίκτυο TANAP-TAP υπάρχει και η εναλλακτική των Σκοπίων, με τα οποία η Τουρκία έχει άριστες σχέσεις, και ήταν από τις πρώτες χώρες που τα αναγνώρισαν με την ονομασία “Μακεδονία” το 1992. Βλέπε παρακάτω χάρτη.

Εικόνα 3


Βλέπετε ότι το φυσικό αέριο του Ιρακινού Κουρδιστάν, του Αζερμπαϊτζάν, του Τουρκμενιστάν, και ενδεχομένως αργότερα του Ιράν και του Κατάρ, μπορεί να φτάσει στην Αδριατική Θάλασσα μέσω της διαδρομής Τουρκίας-Βουλγαρίας-Σκοπίων-Αλβανίας.

Φαντάζομαι ότι δεν είναι τυχαίες οι επίμονες και πολυετείς προσπάθειες των ΗΠΑ και της Τουρκίας να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Το 2008 όλα ήταν έτοιμα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και μόνο η Ελλάδα εναντιώθηκε, και κατάφερε να μπλοκάρει την συμμετοχή τους στην συμμαχία. Μέχρι και σήμερα έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τα Σκόπια εκτός ΝΑΤΟ.


 Καλό θα ήταν λοιπόν, όταν αυτό το τσογλανάκι απειλεί τους Ευρωπαίους ότι θα μπλοκάρει τον TAP, ότι θα δώσει την ΔΕΠΑ στους Ρώσους, ή ότι θα μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, να θυμάται ότι υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές. Σκεφτείτε την Τουρκία όμως. Σκεφτείτε να γίνει το δίκτυο TANAP-TAΡ μέσω Βουλγαρίας, Σκοπίων και Αλβανίας, και ταυτόχρονα η Ελλάδα να έχει πάρα πολύ εχθρικές σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Τέλεια??????

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου