Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Τα Έσοδα της Ελλάδας από τον Turk Stream της Gazprom

Πολύ ωραίο άρθρο της Natural Gas Europe, με τίτλο "Will Natural Gas Cooperation with Russia Save the Greek Economy", του Απριλίου 2015. Το άρθρο υπολογίζει τα έσοδα της Ελληνικής οικονομίας από μία ενδεχόμενη συμφωνία της Ελλάδας με την Gazprom για τον Turk Stream. Η Ελλάδα θα κέρδιζε περίπου 380 εκ ευρώ ετησίως σε transit fees, και γλύτωνε και 100 εκ ευρώ ετησίως στις εισαγωγές Ρωσικού φυσικού αερίου, λόγω των εκπτώσεων που η Ρωσία θα παρείχε στην Ελλάδα λόγω της συμφωνίας. Σύνολο 500 εκ ευρώ ετησίως (περίπου).

Επίσης το άρθρο εκτιμά ότι λόγω του project θα δημιουργηθούν 12.000 νέες θέσεις εργασίας. Να προσθέσω εγώ, ότι τα δισεκατομμύρια που ακούγαμε εδώ, ήταν μία προκαταβολή που θα έδινε η Gazprom, και την οποία θα συμψήφιζε με τα transit fees των επομένων χρόνων.

Αν για παράδειγμα η Ελλάδα έπρεπε να λάβει 380 εκ ευρώ τον πρώτο χρόνο για το φυσικό αέριο που πέρασε από την Ελλάδα πριν καταλήξει σε τρίτες χώρες, η Gazprom θα παρακρατούσε αυτό το ποσό, και θα το συμψήφιζε με τα 3 δις ευρώ ή τα 5 δις ευρώ, που θα είχε προκαταβάλλει στην Ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κατασκευάσει τον Greek Stream, που θα συνδέσει τον Turk Stream με τον Balkan Stream.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου