Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Μία Σύγκριση των Εταιρειών Ενέργειας, Οπλικών Συστημάτων & Τραπεζικής Πίστης

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Guardian, με τίτλο “A Primer on Energy and the Economy: Energy’s Large Share of the Economy Requires Caution in Determining Policies That Affect It”, του Φεβρουαρίου 2010, η παγκόσμια αγορά ενέργειας υπολογίζεται σε περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

6η Παράγραφος
Neither the Energy Information Administration nor the International Energy Agency publishes energy expenditures for the world. Thus, there is no definitive number or source of energy expenditures as a percent of the global economy. Energy journalist Robert Bryce estimated global energy expenditures at $5 trillion, of which at least $4.4 trillion is directly derived from hydrocarbons—coal, natural gas, and petroleum.[iii] According to Bryce, total global energy use in 2008 was 11.29 billion tons of oil equivalent, which is about 82.8 billion barrels, using the conversion factor of 7.33 barrels per ton. Assuming an average oil price of $60 per barrel, results in energy expenditures at $4.968 trillion.[iv] The world economy in 2008 was $60.587 trillion. Thus, the energy share of the global economy is about 8.2 percent according to this method.

Ο υπολογισμός μάλιστα λαμβάνει ως τιμή τα 60 δολάρια ανά βαρέλι ακατέργαστου πετρελαίου (crude oil). Τα 60 δολάρια είναι μία τιμή που υπήρχε πριν αρκετά χρόνια, και μόνο πρόσφατα ξαναεμφανίστηκε, λόγω του ενεργειακού πολέμου που εξαπέλυσε η Σαουδική Αραβία στην Ρωσία και το Ιράν, προκειμένου να δυσκολεύσει την χρηματοδότηση του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία από αυτές τις χώρες, και λόγω του ενεργειακού πολέμου που εξαπέλυσε η Σαουδική Αραβία στις ΗΠΑ, προκειμένου να χτυπήσει τις νέες Αμερικανικές εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο από σχιστόλιθο. Οι εταιρείες αυτές λειτουργούν με υψηλό κόστος παραγωγής, και δεν μπορούν να είναι βιώσιμες με τόσο χαμηλές τιμές πετρελαίου. Να προσθέσω ότι η Σαουδική Αραβία είναι η βασίλισσα του πετρελαίου, και είναι η χώρα που έχει την δυνατότητα να αυξάνει και να μειώνει την παραγωγή της σημαντικά, ασκώντας μεγάλη πίεση, είτε ανοδική είτε καθοδική, στις τιμές του πετρελαίου.

Όπως βλέπετε στο παρακάτω διάγραμμα, από το 2011 μέχρι τα μέσα του 2014, η τιμή του βαρελιού ήταν στα 120 δολάρια περίπου ανά βαρέλι.
Με τιμή βαρελιού στα 120 δολάρια μιλάμε για σχεδόν διπλάσια αξία από αυτήν που αναφέρει η Guardian. Ας λάβουμε όμως υπόψη μας την συνολική παγκόσμια δαπάνη που αναφέρει η Guardian, τα 5 τρις δολάρια. Ο υπολογισμός της Guardian φαίνεται πολύ λογικός, αν σκεφτούμε ότι η ημερήσια κατανάλωση ακατέργαστου πετρελαίου ανέρχεται σε περίπου 90 εκατομμύρια βαρέλια, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Bloomberg, με τίτλο “Oil Demand Outlook Lowered as Sub-$60 Price Seen Holding”, του Δεκεμβρίου 2014.
8η Παράγραφος
Global demand will increase by 900,000 barrels a day to average 93.3 million barrels a day, according to the report. The IEA curbed estimates for Russian oil demand in 2015 by 195,000 barrels a day to 3.4 million.

Βλέπετε ότι αν υπολογίσομε την τιμή του βαρελιού του ακατέργαστου πετρελαίου (crude oil) στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, προκύπτει μία ετήσια δαπάνη 1.9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό το ποσό αφορά μόνο στις δαπάνες για ακατέργαστο πετρέλαιο. Αν λάβουμε υπόψη μας την επεξεργασία του, την μεταφορά του, την αγορά του φυσικού αερίου, την αγορά του λιγνίτη κτλ, νομίζω ότι τα 5 τρις της Guardian φαίνονται πολύ λογικά. Όπως θα διαβάστε στο παρακάτω link της Wikipedia, με τίτλο “World Economy”, το παγκόσμιο ΑΕΠ (Global GDP) ανέρχεται σε περίπου 77 τρις δολάρια.
Επομένως η ανθρωπότητα δαπανά το 6,5% περίπου της δύναμης της, 5/77=6,5%, προκειμένου να παράξει και να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που απαιτείται για να παραχθεί η τροφή, να χτιστούν τα σπίτια, και όλα τα άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι παγκοσμίως.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανέρχονται σε 1.7 τρις δολάρια ετησίως, όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα της Wikipedia, με τίτλο “List of Countries by Military Expenditures”. Η Wikipedia χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές πηγές.

Η Guardian δίνει επίσης τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες σε 1.7 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της, με τίτλο “Military spending: how much does the military cost each country, listed”, του Απριλίου 2012, επικαλούμενη το International Peace Research Institute (Sipri).
2η Παράγραφος
The world's countries spent $1.7tn on their militaries last year, according to new figures published by the Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). It's barely changed from the year before, masking decreases in the west countered by big increases in China, Russia and some Middle eastern countries.

Στην πραγματικότητα η διαφορά ανάμεσα στην αγορά ενέργειας και στην αγορά των οπλικών συστημάτων δεν είναι μόνο 3.3 τρις δολάρια (5τρις-1.7τρις). Η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο λόγος είναι ότι οι στρατιωτικές δαπάνες συμπεριλαμβάνουν τους μισθούς των στρατιωτών, την τροφή των στρατιωτών, τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο στρατός, αλλά και κάθε λογής στρατιωτική δαπάνη που δεν αφορά σε οπλικά συστήματα. Επομένως το μέρος των στρατιωτικών δαπανών που αφορά σε οπλικά συστήματα είναι ένα ποσοστό μόνο από τα 1.7 τρις δολάρια που δαπανόνται  σε ετήσια βάση παγκοσμίως για στρατιωτικές δαπάνες.

Στον παρακάτω πίνακα του Swedish Peace International Research Institute (Spiri) βλέπετε ότι οι πωλήσεις των 100 μεγαλύτερων εταιρειών οπλικών συστημάτων ανέρχονται σε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι πωλήσεις αυτών των εταιρειών είναι ουσιαστικά ο ετήσιως τζίρος των εταιρειών του τομέα αυτού. Ψίχουλα σε σχέση με τα 5 τρις δολάρια που δαπανόνται στην αγορά ενέργειας.Τα μεγάλα ποσά λοιπόν βρίσκονται στην αγορά της ενέργειας, και όχι στα ψίχουλα της αγοράς των όπλικών συστημάτων. Στο παρακάτω link της Wikipedia, με τίτλο “List of Largest Companies by Revenue”, θα δείτε ότι στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου βρίσκονται οι Sinopec (Κινεζική), China National Petroleum Corporation (Κινεζική), Royal Dutch Shell (Αγγλο-Ολλανδική), ExxonMobil (Αμερικανική), BP (Βρετανική), Saudi Aramco (Σαουδική Αραβία), State Grid Corporation of China (Κινεζική) και Vitol (Ολλανδική). Επομένως οι  8 από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου είναι εταιρείες ενέργειας. Ξαφνιάστηκα λίγο, γιατί περίμενα να προέρχονται και οι 10 πρώτες εταιρείες από τον τομέα της ενέργειας. Οι υπόλοπες δύο εταιρείες  είναι η Wal Mart και η Volkswagen. Τα στοιχεία τα πήρα στις 7.4.2015, και η κατάταξη θα αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.
Στο παρακάτω link του Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), βλέπετε τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων στον κόσμο. Ο πίνακας δεν συμπεριλαμβάνει τις Κινεζικές εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων, για τις οποίες προφανώς δεν υπάρχουν στοιχεία. Η μεγαλύτερη εταιρεία της λίστας είναι η Αμερικανική Lockheed Martin, με ετήσια έσοδα 35 δις δολάρια. Τα 35 δις των εσόδων της Lockheed Martin είναι ψίχουλα μπροστά στα 476 δις δολάρια εσόδων της Κινεζικής Sinopec , που ήταν πρώτη στην λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.
Βλέπετε ότι στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου από άποψη εσόδων δεν υπάρχουν ούτε εταιρείες όπλων, ούτε φαρμακοβιομηχανίες, ούτε τράπεζες. Οι τομείς της ενέργειας, των όπλων, των τραπεζών και των φαρμακοβιομηχανιών, είναι οι 4 τομείς της οικονομικής δραστηριότητας πάνω στους οποίους βασίζεται η σοσιαλιστική και θρησκευτική προπαγάνδα. Στο παρακάτω άρθρο της Statista, με τίτλο “Revenue of leading commercial banks in the United States in 2013 (in billion U.S. dollars)”, βλέπετε τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. Όπως βλέπετε, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η JP Morgan Chase, είχε ετήσια  έσοδα 106 δις δολάρια.
Τα 106 δις δολάρια των εσόδων της JP Morgan Chase, της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, είναι ψίχουλα συγκρινόμενα με τα 356 δισεκατομμύρια δολάρια των ετησίων εσόδων της Gazprom και των θυγατρικών της. Και η Gapzrom δεν βρίσκεται καν στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Παρόλα αυτά έχει προσλάβει μεγάλο μέρος του πολιτικού μας προσωπικού.

 WikipediaGazpromΥπάρχουν και πολλές θεωρίες συνωμοσίας για τις ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρείες ενέργειας. Βλέπε “Πούτιν+ExxonMobil=Love

Βλέπε και “Ο Μύθος του Πετρελαίου”

Βλέπε και “Υεμένη-Ρωσία: Το Εμπόριο Όπλων & το Εμπόριο Πετρελαίου”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου