Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Υεμένη-Ρωσία: Το Εμπόριο Όπλων & το Εμπόριο του Πετρελαίου

Πολύ ωραίο άρθρο της Russian Direct για τον πόλεμο στην Υεμένη, με τίτλο "What Do Bombs in Yemen Mean for Russia's Oil Industy", του Απριλίου 2015. Το άρθρο γράφει ότι μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στην Υεμένη οι Ρώσοι αναλυτές άρχισαν να παίρνουν θάρρος, ελπίζοντας ότι ο πόλεμος θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αφού υπήρχε ο κίνδυνος να κλείσει η Κόκκινη Θάλασσα, από την οποία περνάει το 50% περίπου του πετρελαίου που διακινείται παγκοσμίως.
Εικόνα 1Είναι δύσκολο για τους Έλληνες, που υφίστανται σκληρή Ρωσική προπαγάνδα, να αντιληφθούν ότι συμφέρον από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου έχουν οι εξαγωγείς του πετρελαίου, πχ Ρωσία, και όχι οι εισαγωγείς πετρελαίου, πχ ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη. Και όμως είναι κάτι πάρα πολύ απλό, που θα έπρεπε όλοι να είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε.

Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν έχει προκαλέσει τον πόλεμο στην Υεμένη η Ρωσία. Ο πόλεμος στην Υεμένη είναι μία σύγκρουση ανάμεσα στην Σουνιτική Σαουδική Αραβία και στο Σιιτικό Ιράν, που είναι οι μεγάλες δυνάμεις του Περσικού Κόλπου. Το Σιιτικό Ιράν στηρίζει τους Σιίτες αντάρτες Χούτις, που διεκδικούν την εξουσία, και η Σουνιτική Σαουδική Αραβία στηρίζει τον Σουνίτη πρόεδρο Abd Rabbuh Mansur Hadi. Αν όντως το Ιράν πάρει την Υεμένη, θα περικυκλώσει την Σαουδική Αραβία, και θα αποκτήσει πρόσβαση στην Κόκκινη Θάλασσα.

Παρόλο όμως που σε καμία περίπτωση δεν φταίει η Ρωσία για τον πόλεμο στην Υεμένη, ο πόλεμος στην Υεμένη ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου, και αυξάνει τα κρατικά έσοδα της Ρωσίας, τα οποία προέρχονται κατά 70% από εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ένας πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο θα αύξανε τα κρατικά έσοδα της Ρωσίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

 Εικόνα 2


Η Ρωσία στην Υεμένη δεν έχει μεγάλη επιρροή. Είναι η Σαυδική Αραβία και το Ιράν που έχουν μεγάλη επιρροή και παλεύουν για τον έλεγχο της χώρας. Στην Κύπρο αντιθέτως, αλλά και στην Ελλάδα, η Ρωσία έχει μεγάλη πολιτική επιρροή. Επομένως καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι οι πόλεμοι στην περιοχή εμποδίζουν την αποστολή του πετρελαίου του Περσικού Κόλπου στην Ευρώπη, που είναι ο βασικός αγοραστής του Ρωσικού πετρελαίου.

Επειδή η Ρωσική προπαγάνδα είναι πολύ σκληρή στην Ελλάδα, να το θέσω και πιο απλά. Αν εγώ έχω ένα σαντουιτσάδικο, και απέναντι μου υπάρχει ένα άλλο σαντουιτσάδικο, είναι καλό για εμένα να κλείσει το αντίπαλο σαντουιτσάδικο. Θα πουλάω πιο πολλά σάντουιτς. Η Ρωσία και οι χώρες του Περσικού Κόλπου πουλάνε πετρέλαιο αντί να πουλάνε σάντουιτς, τσιγάρα, εφημερίδες κτλ. Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Απλά τα ποσά είναι μεγαλύτερα όταν μιλάμε για πετρέλαιο. Θα πούνε τώρα οι συνωμοσιολόγοι που ενημερώνονται από τους προπαγανδιστές δημοσιογράφους των Ελληνικών ΜΜΕ, ότι είναι οι εταιρείες όπλων που αυξάνουν τα έσοδα τους από τον πόλεμο.

Οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων είναι ψίχουλα μπροστά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η μάχη για τον έλεγχο και την πώληση της ενέργειας είναι ο λόγος που αναπτύσσονται οι πολεμικές βιομηχανίες. Η στρατιωτική βιομηχανία είναι ένα σύμπτωμα της μάχης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Είναι η μάχη για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που είναι η πραγματική αιτία των πολέμων. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Business Insider, με τίτλο “This Map Of US And Russian Arms Sales Says It All”, του Αυγούστου 2014, οι ετήσιες εξαγωγές των ΗΠΑ και της Ρωσίας από οπλικά συστήματα ανέρχονται αθροιστικά σε λιγότερο από 57 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βλέπετε λοιπόν ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής όπλων την κρατάνε για τον εαυτό τους, και μόνο 60 δις εξάγουν. Με μπλε στον χάρτη βλέπετε τις χώρες στις οποίες εξάγει όπλα κυρίως η Αμερική, και με κόκκινο τις χώρες στις οποίες εξάγει όπλα κυρίως η Ρωσία. Με μπλε και κόκκινες ρίγες είναι οι περιοχές που υπάρχει κάποια ισορροπία ανάμεσα στις δύο χώρες.
   
Εικόνα 3


Στον παρακάτω πίνακα της Energy Information Administration, βλέπετε ότι η αξία του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών που εξάγει η Ρωσία ανέρχεται σε περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια, και αποτελεί το 70% περίπου των Ρωσικών εξαγωγών. Οι Ρωσικές εξαγωγές που δεν αφορούν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανέρχονται σε μόλις 171 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενδεχομένως μάλιστα σε αυτά τα 171 δις να συμπεριλαμβάνονται και ποσά που αφορούν σε κομμάτια αγωγών κτλ, που ναι μεν δεν αφορούν σε πωλήσεις από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά είναι προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια.


Εικόνα 4


Επομένως τα 30 δισεκατομμύρια των Ρωσικών εξαγωγών που αφορούν σε οπλικά συστήματα είναι ψίχουλα σε σχέση με τις εξαγωγές της Ρωσίας που αφορούν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αντίστοιχα οι εξαγωγές των ΗΠΑ που αφορούν σε οπλικά συστήματα είναι ψίχουλα μπροστά στις εξαγωγές των ΗΠΑ που αφορούν σε βιομηχανικά και τεχνολογικά προϊόντα.

Δυστυχώς οι Έλληνες δημοσιογράφοι εξυπηρετούν την προπαγάνδα του διεφθαρμένου Ελληνικού πολιτικού συστήματος. Αν λοιπόν αυτά τα δημοσιογραφικά σαπάκια, που προέρχονται κυρίως από την ΚΝΕ, αρχίσουν να μιλάνε για την ενέργεια, θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται ο κόσμος τι συμβαίνει στις διεθνείς σχέσεις. Αυτός είναι ο λόγος που μιλάνε για τα όπλα και τις τράπεζες, ψεκάζοντας τον κόσμο, τάζοντας του ταυτόχρονα τα πάντα. Σε άλλον τάζουν ότι θα χαρίσουν τον δάνειο, σε άλλον ότι θα του χαρίσουν τον φόρο, σε άλλον ότι θα τον προσλάβουν στο δημόσιο, σε άλλον ότι θα του αυξήσουν την σύνταξη κτλ. Και ο κόσμος παραλύει, και αναζητά τις θεωρίες συνωμοσίας, αφού πίσω από τις θεωρίες αυτές κρύβεται ένα οικονομικό βραβείο.

Και αυτή είναι η διαφορά των προηγμένων χωρών με τις σοσιαλιστικές και τις θρησκευτικές κοινωνίες. Στις ελεύθερες χώρες είναι παράνομο οι υποσχέσεις των πολιτικών να μην βασίζονται σε στοιχεία που προέρχονται από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Αντιθέτως, στις σοσιαλιστικές και στις θρησκευτικές κοινωνίες, ο κανόνας είναι ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να υπόσχεται  στους πολίτες ότι νομίζει, και οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τους πολιτικούς τους εκ του αποτελέσματος. Αυτή είναι ίσως η βασικότερη διαφορά που έχουν οι ελεύθερες από τις σοσιαλιστικές κοινωνίες, ή τουλάχιστον μία από τις σημαντικότερες διαφορές.

Γιατί αν δεν μπορούσαν οι πολιτικοί μας να υποσχεθούν τα πάντα, ποιος δεν θα καταλάβαινε αυτά που λέω παραπάνω για το πετρέλαιο και τα όπλα? Όλοι θα τα καταλάβαιναν. Ο άνθρωπος όμως που είναι όμηρος της υπόσχεσης, όχι απλά δεν θέλει να καταλάβει τις απλές παραπάνω αλήθειες, αλλά τις θεωρεί και εχθρικές, γιατί αποδομούν αυτόν που έχει δώσει την μη τεκμηριωμένη υπόσχεση. Και αυτή είναι ακριβώς η δύναμη των σοσιαλιστικών και θρησκευτικών καθεστώτων. Η τεράστια δύναμη της άνευ τεκμηρίωσης υπόσχεσης.

Αυτό το πρόβλημα το έλυσαν εν μέρει οι σοσιαλιστικές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, εφαρμόζοντας μια πιο μοντέρνα εκδοχή του σοσιαλισμού, που σημαίνει πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, με μείωση του ρόλου του κράτους ως επιχειρηματία. Επίσης σε αυτές τις χώρες οι υποσχέσεις των πολιτικών πρέπει υποχρεωτικά να τεκμηριώνονται από στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Στο παρακάτω λινκ της Wikipedia, με τίτλο “Tax Rates by Country”, θα δείτε ότι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν πάρα πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Μιλάμε για σαρανταπεντάρια, πενηντάρια κτλ. Συν υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ.

Στην Νότια Ευρώπη αντιθέτως εξακολουθεί να εφαρμόζεται το παραδοσιακό σοσιαλιστικό μοντέλο, όπου το κράτος είναι ο βασικός παίκτης στους μεγάλους τομείς της οικονομίας, πχ ενέργεια, τράπεζες, δημόσια έργα κτλ, και μόνο οι μικρότεροι τομείς της οικονομίες αφήνονται στην αγορά. Ακόμη όμως και οι μικρότεροι τομείς είναι σκληρά ελεγχόμενοι από το κράτος. Το κράτος καθορίζει από το ύψος της αμοιβής του δικηγόρου, μέχρι το ποιος θα πάρει τον πάγκο στην λαϊκή αγορά. Αυτά.

Να προσθέσω ότι η Russia Direct έχει πολύ καλό ρεπορτάζ για την Ρωσία, και έχει υπηρεσία newsletter. Πάτε στο Subscribe, πάνω πάνω στην αρχική σελίδα, και εγγράφεστε δωρεάν.

Εικόνα 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου