Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Το Παραμύθι με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Πολεμάει λέει τον ΣΥΡΙΖΑ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ κάνει το εξής. Της δίνουν τα κράτη τα ομόλογα των κυβερνήσεων τους, και τους δίνει χρήματα. Δίνει πχ η Ελλάδα ένα ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου 100 ευρώ, και της δίνει η ΕΚΤ ένα χαρτονόμισμα 100 ευρώ. Ο κανόνας ήταν ότι για να δεχτεί η ΕΚΤ κρατικά ομόλογα, θα έπρεπε να είναι α κατηγορίας (ΑΑΑ). Ίσως να κάνω λάθος και να μην ήταν ΑΑΑ, αλλά πάντως από τις πρώτες κατηγορίες φερεγγυότητας.

Λόγω της κρίσης, έγιναν κάποιες αλλαγές, και η ΕΚΤ είπε ότι θα δέχεται και ομόλογα junk (σκουπίδια), από τις χώρες της ΕΕ που έχουν μπει σε πρόγραμμα (μνημόνιο). Όπως ξέρετε, αν το Ελληνικό κράτος πει σε εμάς, που είμαστε Έλληνες, “δώστε μου 1.000 ευρώ, να σας δώσω ένα 5ετές  ομόλογο του Ελληνικού δημοσίου, που θα έχει επιτόκιο 100% ετησίως, και θα πάρετε περίπου 5.000 ευρώ σε 5 χρόνια”, θα πούμε όχι. Σκεφτείτε οι ξένοι τι λένε για τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου. Γι’αυτό και τα Ελληνικά ομόλογα, όπως και άλλων χωρών, είναι στην κατηγορία junk (σκουπίδια).


Λέει λοιπόν η ΕΚΤ στην Ελληνική κυβέρνηση, ότι αν δεν κάνει συμφωνία με το Eurogroup, τους υπουργούς οικονομικών δηλαδή της Ευρωζώνης, που είναι αυτοί που πληρώνουν, θα σταματήσει να δέχεται τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου. Θα πάψει δηλαδή η ΕΚΤ να κάνει την εξαίρεση που έχει κάνει μέχρι τώρα. Αυτό το απλό πραγματάκι, οι κομμουνιστές το έχουν περάσει στον κόσμο, μέσω των δημοσιογράφων, ως την πιο ακραία θεωρία συνωμοσίας.

Διόρθωση:

Έλεγα εχθές για τις θεωρίες συνωμοσίας για την ΕΚΤ. Να προσθέσω, για να είμαι πιο ακριβής χωρίς επί της ουσίας να αλλάζει κάτι, ότι η διαδικασία δεν είναι αυτή που περιέγραψα. Δεν δίνει το Ελληνικό δημόσιο ένα ομόλογο του Ελληνικού δημοσίου αξίας 100 ευρώ στην ΕΚΤ, και η ΕΚΤ δίνει στο Ελληνικό δημόσιο ένα χαρτονόμισμα 100 ευρώ.

Το Ελληνικό δημόσιο δίνει το ομόλογο σε μία Ελληνική τράπεζα, η Ελληνική τράπεζα το δίνει στην ΕΚΤ ως εγγύηση, παίρνει ρευστότητα από την ΕΚΤ, ας πούμε ένα χαρτονόμισμα 100 ευρώ, και το παραδίδει στο Ελληνικό δημόσιο. Η ουσία όμως αυτής της κίνησης είναι ότι το Ελληνικό δημόσιο δίνει στην ΕΚΤ ένα ομόλογο 100 ευρώ και λαμβάνει ένα χαρτονόμισμα 100 ευρώ.

Να προσθέσω επίσης ότι αυτή δεν είναι η κανονική διαδικασία μέσω της οποίας οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης χρηματοδοτούν τα δημοσιονομικά κενά τους. Υπό κανονικές συνθήκες εκδίδουν ομόλογα που αγοράζουν διάφοροι επενδυτές στην αγορά. Επειδή όμως η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες στο παρελθόν, δεν έχει πρόσβαση στην αγορά, ή πρέπει να δεχτεί πάρα πολύ υψηλά επιτόκια για να έχει πρόσβαση σε αυτές, έχει επιτραπεί αυτή η προσωρινή λύση.


Ο ακριβής μηχανισμός της δεν έχει καμία σημασία, αν κάποιος θέλει απλά να κατανοήσει την ουσία. Η ουσία είναι ότι τελικά το Ελληνικό δημόσιο δίνει ένα ομόλογο 100 ευρώ στην ΕΚΤ και λαμβάνει ένα χαρτονόμισμα 100 ευρώ. Το ότι παρεμβάλλονται η Τράπεζα της Ελλάδας και οι Ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζεται να το λαμβάνουμε υπόψη μας για να καταλάβουμε την ουσία και το αποτέλεσμα. Κάνει την διόρθωση γιατί είναι σύνηθες οι παπαρολόγοι να κολλάνε σε λεπτομέρειες προκειμένου να παρουσιάσουν κάτι που είναι επί της ουσίας σωστό ως λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου