Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Η Ελλάδα Ανάμεσα στην Ρωσική και την Τουρκική Επιθετικότητα

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε πόσο υψηλής στρατηγικής σημασίας χώρα είναι η Ελλάδα, και γιατί είναι πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ρωσία.Η Ρωσική επιθετικότητα εκδηλώνεται με την προσπάθεια της Ρωσίας να εμποδίσει τον Southern Energy Corridor που προωθούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ (κόκκινη γραμμή στον παραπάνω χάρτη). Τα σημεία που έχει ήδη χρησιμοποιήσει η Ρωσία προκειμένου να προκαλέσει αναφλέξεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο είναι τα μωβ Χ στα σύνορα Γεωργίας-Ρωσίας, που είναι οι περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας με τους γνωστούς πολέμους Ρωσίας-Γεωργίας, καθώς και το καφέ Χ στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, με τους γνωστούς πολέμους Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, με την Ρωσία να βρίσκεται πίσω από την Αρμενία, και την Τουρκία πίσω από το Αζερμπαϊτζάν. Οι παραπάνω είναι οι γνωστοί πόλεμοι του Καυκάσου.

Ως σημεία ανάφλεξης που επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία απομένουν το πορτοκαλί Χ στην Ανατολική Τουρκία (Τουρκικό Κουρδιστάν), και το μπλε Χ στα Ελληνοτουρκικά σύνορα (Θράκη).

Η Τουρκία από την άλλη πλευρά θίγεται από τους κάθετους αγωγούς που προωθούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, που θα συνδέσουν το Βόρειο Αιγαίο με την Ανατολική Ευρώπη (ροζ γραμμή). Αυτοί οι αγωγοί δεν θίγουν μόνο την Ρωσία αλλά και την Τουρκία.

Η Ελλάδα επομένως βρίσκεται στην εξής θέση. Από την μία πλευρά η Ρωσική επιθετικότητα ενδεχομένως επιδιώκει μία ανάφλεξη στην Θράκη, και η Τουρκική επιθετικότητα ενδεχομένως να επιδιώκει μία ανάφλεξη στο Βόρειο Αιγαίο, που αποτελεί την περιοχή που θα τοποθετήσει η ΕΕ τους πλωτούς σταθμούς LNG που θα τροφοδοτούν τους κάθετους αγωγούς Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουκρανίας, οι οποίοι εκτός από την Ρωσία θίγουν και την Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν πίσω στην προώθηση του δικτύου TANAP-TAP, που δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό στην Ρωσία δίκτυο φυσικού αερίου. Δεν γνωρίζω πόσο μπορούν να πιέσουν για τους κάθετους αγωγούς στο Βόρειο Αιγαίο και την Θράκη, με δεδομένο ότι θίγει την Τουρκία πάνω στην οποία βασίζονται για τον Southern Energy Corridor.

 Η περίληψη όμως είναι η εξής. Η Ρωσική επιθετικότητα, που εξυπηρετεί τα ενεργειακά συμφέροντα της Ρωσίας, εξυπηρετείται από μία ανάφλεξη στην Θράκη, και η Τουρκική επιθετικότητα, που εξυπηρετεί τα ενεργειακά συμφέροντα της Τουρκίας, εξυπηρετείται από μία ανάφλεξη στο Βόρειο Αιγαίο. Πως γίνεται κάποιοι να μην καταλαβαίνουν πόσο εύκολο είναι να γίνει η Ελλάδα μία νέα Συρία ή ένα νέο Ιράκ, και να αποκαλούν τις παραπάνω διαπιστώσεις τρομολαγνικές, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω. Είναι τόσο περίπλοκα αυτά που λέω παραπάνω? Δεν είναι πάρα πολύ απλά?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου