Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Η Πραγματική Σημασία της Αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού για τις ΗΠΑ

Δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού μία εχθρική προς τις ΗΠΑ πράξη. Μία επιφανειακή ερμηνεία  θα ήταν ότι ο Σάββας Ξηρός πήρε μέρος σε 3 δολοφονίες Αμερικανών διπλωματών, και άρα είναι πολύ λογικό η αποφυλάκιση του να δυσαρεστεί τους Αμερικανούς. Φοβάμαι ότι αυτή είναι μία πολύ επιφανειακή ερμηνεία.

Αν ήμουν εγώ ο Αμερικανός πρέσβης, θα έκανα την εξής σκέψη. Την στιγμή που ο Τσίπρας διατυμπανίζει ότι θα ακυρώσει την συμφωνία με την Αζέρικη Socar για τον TAP, καθώς και την πώληση της ΔΕΣΦΑ στην Socar, που είναι σαν να καρφώνει στην καρδιά τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αποφυλακίζει τον Σάββα Ξηρό. Γιατί δεν άφηνε την αποφυλάκιση του Ξηρού για λίγο αργότερα, ώστε να μην προκύψει το θέμα μαζί με την ιστορία του αγωγού?

Μέχρι σχεδόν την δεκαετία του 70, η Ελλάδα ήταν ένα κανονικό μέλος του ΝΑΤΟ. Εκείνη την περίοδο ήταν κοινή απόφαση και των εθνικοσοσιαλιστών και των κομμουνιστών να στραφεί η χώρα προς την Σοβιετική Ένωση, και αυτή η απόφαση έλαβε σάρκα και οστά με την δολοφονία του Ρίτσαρντ Ουέλς, του επικεφαλής της CIA στην Αθήνα, από την 17 Νοέμβρη. Ήταν η εποχή που οι κομμουνιστές είχαν ως βασικό σύνθημα να φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ από την Ελλάδα, άσχετα αν δεν το τόλμησαν τελικά. Φαντάζομαι δεν το τόλμησαν λόγω της κατάληξης που είχε η Κύπρος, στην οποίο κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί νωρίτερα.

Όπως λοιπόν το 75 η 17Ν σκότωσε τον Ουέλς, γιατί το πολιτικό μας σύστημα ήθελε να στραφεί προς την Σοβιετική Ένωση, την Λιβύη, την Αλγερία, και το Ιράκ, τους συμμάχους των Ρώσων και το πετρέλαιο, έτσι και ο Τσίπρας δηλώνει ότι θέλει η Ελλάδα να συνεργαστεί με την Ρωσία στο θέμα των αγωγών, και ταυτόχρονα αποφυλακίζει έναν από τους μεγαλύτερους δολοφόνους της 17Ν.

Δεν υπάρχει μία ομοιότητα με το 1975 και την δολοφονία του Γουέλς? Δεν λέω ότι οι κομμουνιστές θα προχωρήσουν απαρραίτητα σε μία δολοφονία ενός Αμερικανού διπλωμάτη. Μπορεί να είναι απλά μία προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς, προκειμένου να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους. Όπως και να έχει πάντως, είναι απόλυτα λογικό να βλέπουν οι ΗΠΑ την ομοιότητα με το 1975, και να θεωρούν την αποφυλάκιση του Ξηρού ως μία εχθρική προς τις ΗΠΑ κίνηση.

Για ομοιότητες με το 1975 βλέπε “Ανδρέας, ο Φιλορώσος Ηγέτης”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου