Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Η Συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ως Διαπραγματευτικό Χαρτί

Πολύ ωραίο άρθρο. Νομίζω ότι έχει γραφτεί πριν χειροτερεύσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά έχει ενδιαφέρον. Λέει ότι για να συνεχιστούν οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη της ΕΕ, και ότι η Ελλάδα, αν θέλει, μπορεί να μπλοκάρει αυτές τις κυρώσεις. Επομένως οι ΗΠΑ χρειάζονται την Ελλάδα αν θέλουν να συνεχιστούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Γράφει επίσης ότι και στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία προκειμένου να κινηθεί η συμμαχία, αν υπάρξει επίθεση σε κάποιο μέλος της συμμαχίας. Προφανώς εννοεί ότι αν η Ρωσία κάνει κάποια επέμβαση στην Ανατολική Ευρώπη, θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας για να κινηθεί το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, αφού αν ασκήσει βέτο έστω και ένα μέλος η συμμαχία δεν μπορεί να κινηθεί.

Γράφει μάλιστα το άρθρο ότι παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την έξοδο της Ελλάδας  από το ΝΑΤΟ, αλλά τελευταία έχει σταματήσει να ζητάει κάτι τέτοιο, γιατί θέλει να χρησιμοποιήσει τον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ σαν διαπραγματευτικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Γράφει επίσης το άρθρο, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Νίκος Κοτζιάς, είναι φίλος με τον Αλεξάντερ Ντούγκιν, σύμβουλο του Πούτιν, και ότι ο Κοτζιάς θεωρεί την φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας ναζιστική.

Στην συνέχεια λέει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναστατώθηκαν όταν ο Τσίπρας τους ενημέρωσε ότι ίσως η Ελλάδα στο μέλλον ασκήσει βέτο σε  κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Το άρθρο αναφέρει τον Βαρουφάκη ως εξαιρετικό διαπραγματευτή, που σκέφτεται πάντα δυο βήματα πιο μπροστά από τους αντιπάλους του. Νομίζω όμως ότι έχει γραφτεί πριν χειροτερεύσουν οι διαπραγματεύσεις, γιατί το άρθρο γράφει ότι ο Ομπάμα πιέζει να βρεθεί μία λύση, γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να δεχτούν μία ήττα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προφανώς έχει γραφτεί πριν την επίσκεψη του Τσίπρα στην Ρωσία και τις δηλώσεις της Λαγκάρντ.

Καταλήγει λέγοντας ότι ο Πούτιν παρατηρεί πολύ προσεκτικά την κατάσταση, καθώς βλέπει ότι η κρίση της Ουκρανίας και η κρίση της Ευρωζώνης αρχίζουν να αγγίζουν η μία την άλλη. Πολύ ωραίο άρθρο, αν και ασχολείται μόνο με το πολιτικό κομμάτι, και δεν πιάνε το ενεργειακό, πχ ΤΑΝΑP-ΤΑP κτλ. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτό που περιγράφει το άρθρο είναι κάτι πολύ περισσότερο από την κοροϊδία που έκαναν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επί 4 χρόνια στην ΕΕ. Αυτό είναι πόκερ με τα όλα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου