Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Οι Ισλαμιστές στην Ανατολική Λιβύη

Οι χώρες που προωθούν τον σουνιτικό Τζιχαντισμό, η Τουρκία, το Κατάρ, και το Σουδάν, με την υποστήριξη και του Ιράν, της χώρας που προωθεί τον Σιιτικό τζιχαντισμό, έχουν δημιουργήσει έναν στρατό στην Ανατολική Λιβύη. Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε πως διαμορφώνονται οι συμμαχίες στα σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου. Αυτές οι συμμαχίες ισχύουν μόνο στα σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου. Σε άλλες περιοχές οι συμμαχίες είναι διαφορετικές.

Ο λόγος που μπορεί και συνεργάζεται το Ιράν στην Λιβύη με την Τουρκία, το Κατάρ και το Σουδάν, ενώ ταυτόχρονα σκοτώνονται στην Συρία και στο Ιράκ, είναι ότι έχουν απέναντι τους το καθεστώς του Αιγύπτιου στρατηγού Σίσι, που ανέτρεψε τον σύμμαχο της Τουρκίας, του Κατάρ και του Σουδάν, τον Αδελφό Μουσουλμάνο Μοχάμεντ Μόρσι. Το Ιράν βλέπει θετικά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που είναι εχθροί της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Reuters, με τίτλο “Analysis: Iran hopes Gaddafi domino will fall the right way”, του Αυγούστου 2011, το Ιράν είδε σαν ευλογία την ανατροπή του δικτάτορα Καντάφι, παρόλο που η Δύση είχε μεγάλη ανάμιξη στην ανατροπή του Καντάφι, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τα συμφέροντα του Ιράν. Γράφει το άρθρο:

5η και 6η Παράγραφος
So it was no surprise that non-Arab Iran hailed his fall as a blessing -- the latest good news from the Arab Spring.
"The heroic Libyan nation rose up against the oppressor leaders of their own volition and proved that in the era of the awakening of nations, there is no room for tyranny and that the demands of the people must be respected," said parliament speaker Ali Larijani.

8η Παράγραφος
But Gaddafi's fate brings potential dangers to Iran's interests in the region, not least because of the heavy involvement of the West in his downfall.
11η Παράγραφος
"There are great masses of people who have explicitly announced they want an establishment based on the teaching of Islam," Shariatmadari wrote, supporting the line of Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei, who has dubbed the Arab Spring an "Islamic Awakening," inspired by Iran's 1979 revolution that replaced a Western-backed king with a Muslim theocracy.


Στο παρακάτω άρθρο της World Tribune, από τον Ισραηλινού Yossef Bodansky, που αρθρογραφεί και για το Foreign Affairs, με τίτλο “Post-Gadhafi Libya now a jihadist springboard backed by Iran, Qatar, Sudan and Turkey”, του Μαρτίου 2015, θα διαβάσετε ότι η Τουρκία, το Κατάρ, το Σουδάν και το Ιράν, έχουν δημιουργήσει έναν στρατό στην Ανατολική Λιβύη, που έχει ποικίλους στόχους.

Στην 8η παράγραφο θα διαβάσετε ότι από τους πρώτους που πάτησαν πόδι στην Λιβύη το 2011, προκειμένου να βοηθήσουν τους εξεγερμένους εναντίον του Καντάφι, ήταν το Ιράν και το Σουδάν, μέσω της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Η Χαμάς εννοείται ότι εκπροσωπούσε και το Κατάρ, στενό σύμμαχο του Σουδάν.

 Στις παραγράφους 25, 26, 27, 28, θα διαβάσετε ότι δημιουργήθηκε στην Ανατολική Λιβύη ένας στρατός τζιχαντιστών, με την υποστήριξη της Τουρκίας, του Κατάρ και του Ιράν, με σκοπό να διενεργεί επιθέσεις εναντίον της Αιγύπτου, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι. Επομένως στα σύνορα της Λιβύης και της Αιγύπτου υπάρχει ένας πόλεμος ανάμεσα στην Αίγυπτο από την μία πλευρά, και την Τουρκία, το Κατάρ, το Σουδάν και το Ιράν από την άλλη.

Ενώ η κατάσταση στην Συρία και στο Ιράκ είναι τελείως διαφορετική. Είναι Τουρκία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εναντίον Ιράν.

Στην 70η παράγραφο του άρθρου θα διαβάσετε ότι η Τουρκία και το Κατάρ, με την υποστήριξη του Ιράν παρασκηνίως, χρησιμοποίησαν τα όπλα του Καντάφι που έπεσαν στα χέρια τους, για να στηρίξουν ομάδες τζιχαντιστών στην Αφρική, όπως για παράδειγμα την οργάνωση Boko Haram, που δρα στην Νιγηρία, τον Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν.

 Στην 73η και 74η παράγραφο το άρθρο αναφέρει πόσο σημαντική θεωρούν οι Ισλαμιστές την Λιβύη, για την διάδοση του Ισλαμισμού στην Αφρική και στην Νότια Ευρώπη. Η Λιβύη, γράφει το άρθρο, συνορεύει με 6 χώρες, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτάσει κάποιος στην Νότια Ευρώπη με μικρά πλεούμενα.


Βέβαια και στην απέναντι πλευρά δεν κάθονται να περιμένουν. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Guardian, με τίτλο “UAE and Egypt behind bombing raids against Libyan militias, say US officials”, του Αυγούστου 2014, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βομβαρδίζουν τους Ισλαμιστές της Τουρκίας, του Κατάρ και του Σουδάν στην Ανατολική Λιβύη.

Επίσης, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των Reuters, με τίτλο “Egypt blasts Turkish leader Erdogan after U.N. speech”, του Σεπτεμβρίου 2014, η Αίγυπτος κατηγορεί ανοιχτά τον Ερντογάν ως υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου