Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Η Μεγάλη Εθνική Απειλή για την Κύπρο

Έλεγα τις προάλλες ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα στην Βόρεια Ελλάδα, με την έννοια ότι ο Southern Energy Corridor, που αποτελείται από τους αγωγούς South Caucasus (SCP), Trans-Anatolian (TANAP), Trans-Adriatic (TAP) και Ionian-Adriatic (IAP), είναι έργο τεράστιας σημασίας για την Τουρκία. Και για την Ελλάδα είναι σημαντικό έργο, αλλά για την Τουρκία είναι απείρως σημαντικότερο.

Εικόνα 1
Στον παραπάνω χάρτη βλέπετε τους South Caucasus Pipeline (πράσινη γραμμή), Τrans-Anatolian Pipeline (κόκκινη γραμμή), Trans-Adriatic Pipeline (μωβ γραμμή), και Ionian-Adriatic Pipeline (κίτρινη γραμμή). Ο αγωγός Ionian-Adriatic θα ενώσει την Αλβανία με την Κροατία. Ο Southern Energy Corridor είναι ένα μεγάλο χτύπημα για την Gazprom στην Ευρώπη.

Έλεγα λοιπόν ότι ενώ τους συμμάχους μας τους Ρώσους θα τους συνέφερε να λαμπαδιάσει η Βόρεια Ελλάδα και η Θράκη, προκειμένου να εμποδιστεί αυτό το ανταγωνιστικό στην Gazprom δίκτυο, τους Τούρκους δεν θα τους συνέφερε καθόλου, γιατί παρόλο που θα αναβίωνε το Ευρωπαϊκό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία θα έπρεπε να αποχαιρετήσει το όνειρο των TANAP-TAP. Και έλεγα ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι για μας πολύ ευνοϊκές στην Βόρεια Ελλάδα, γιατί παρόλο που την σύμμαχο μας Ρωσία την συμφέρει να ξεσπάσει ένας πόλεμος, την αντίπαλο μας Τουρκία δεν την συμφέρει.

Το ότι ο Τσίπρας και ο Καμμένος μπορεί αυτές τις ευνοικές για εμάς συνθήκες να τις γυρίσουν εναντίον μας, ο πρώτος για να χτυπήσει την ΕΕ και να σώσει τα παραμάγαζα του στο κράτος, και ο δεύτερος για να ευχαριστήσει τους φίλους του στην Ρωσία, είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην Βόρεια Ελλάδα είναι ευνοϊκοί για εμάς. Για περισσότερες πληροφορίες για τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην Βόρεια Ελλάδα, και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, βλέπε τα τρία παρακάτω κείμενα.

“Γιατί Συμφέρει την Ρωσία να Διαμελιστεί η Ελλάδα”.

“Οι Ομοιότητες του Διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις Αρχές του 20ου Αιώνα με τον Διαφαινόμενο Διαμελισμό της Ελλάδας στις Αρχές του 21ου Αιώνα”.

“Ο Καμμένος, το Κούγκι και οι Ρώσοι Ολιγάρχες”

Δυστυχώς τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ πιο επικίνδυνα. Ένας πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο είναι συμβατός με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις και της Τουρκίας και της Ρωσίας. Η γεωπολιτική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αποτελέσει τον απόλυτο γεωπολιτικό σύνδεσμο Ευρώπης-Μέσης Ανατολής-Κασπίας Θάλασσας, που θα προσφέρει στην Ευρώπη ένα ανταγωνιστικό στην Gazprom δίκτυο, και θα προσφέρει στην Τουρκία αυξημένα έσοδα και γεωπολιτική ισχύ. Το πόσο αποφασισμένη είναι η Τουρκία να διασφαλίσει αυτόν της τον γεωπολιτικό στόχο το είδατε από το μένος με το οποίο η Τουρκία χτύπησε με τους τζιχαντιστές την Συρία, όταν η Συρία συμφώνησε στον αγωγό Ιράν-Ιράκ-Συρίας και απέρριψε τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, αλλά και από το μένος που η Τουρκία χτύπησε το Ισραήλ μέσω της Χαμάς στην Γάζα, όταν το τελευταίο προώθησε τον αγωγό East Med (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα).

Επομένως σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Βόρεια Ελλάδα, μία ανάφλεξη στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απόλυτα συμβατή με τα συμφέροντα της Τουρκίας, αφού θα μπλοκάρει μία ανταγωνιστική σύνδεση Ευρώπης-Μέσης Ανατολής, μέσω των αγωγών Ιράν-Ιράκ-Συρίας και East Med. Σαν να μην έφτανε αυτό, μία ανάφλεξη στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απόλυτα συμβατή και με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Ρωσίας, γιατί ούτε η Ρωσία θέλει να φτάσει το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο, αφού και αυτό θα χτυπήσει τα συμφέροντα της Gazprom στην Ευρώπη.

Ο βασικό λόγος που η Ρωσία βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι επειδή έχει ανάγκη το φυσικό αέριο της περιοχής, αλλά για να εμποδίσει κάποιον άλλο να πάρει τον έλεγχο αυτών των αποθεμάτων. Η Ρωσία είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα φυσικού αερίου. Το ιδανικό σενάριο για την Ρωσία θα ήταν να μην υπήρχε ίχνος φυσικού αερίου στην Μέση Ανατολή και στην  Ανατολική Μεσόγειο. Επειδή όμως υπάρχει, η Ρωσία αναγκάζεται να κατέβει στην περιοχή για να διεκδικήσει τον έλεγχο αυτού του αερίου, προκειμένου να μην το διεκδικήσει κάποιος άλλος.

Τι είναι προτιμότερο για την Ρωσία? Να κάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή προκειμένου να στέλνει στην Ευρώπη ξένο φυσικό αέριο που θα ανταγωνίζεται το Ρωσικό φυσικό αέριο, εισπράττοντας κάποιες προμήθειες, ή να υπάρξει μία γενικευμένη ανάφλεξη, όπως αυτή που υπάρχει τώρα στην Συρία και στο Ιράκ, που όχι μόνο δεν θα απαιτεί από την Ρωσία ούτε ένα ευρώ σε επενδύσεις, αλλά θα τις επιτρέπει να πουλάει και άφθονα οπλικά συστήματα?
Εικόνα 2
Όπως βλέπετε στον παραπάνω χάρτη τα κόκκινα Χ στην Λιβύη, στην Συρία και στο Ιράκ, αποκλείουν την δημιουργία ανταγωνιστικών στην Gazprom δικτύων προς την Ευρώπη. Μία γενική ανάφλεξη στην Ανατολική Μεσόγειο, βλέπε μωβ Χ, αποκλείει και τον αγωγό East Med. Ο μεγάλος κίνδυνος όμως για την Ρωσία είναι τα δίκτυα TANAP και ΤAP. Αυτά τα δίκτυα η Ρωσία με δύο τρόπους μπορεί να τα σταματήσει. Οι δύο αυτοί τρόποι αποδίδονται από τα πορτοκαλί Χ.

Ο πρώτος τρόπος, το πρώτο πορτοκαλί Χ, είναι ξεσηκώνοντας τους Κούρδους του Τουρκικού Κουρδιστάν (Ανατολική Τουρκία). Βλέπε καφέ χρώμα εντός Τουρκίας. Αν υπάρξει ένας γενικευμένος πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους του Τουρκικού Κουρδιστάν αντίο TANAP.
Εικόνα 3

Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να το κάνει η Ρωσία, γιατί ουσιαστικά θα σημάνει πόλεμο με την Τουρκία. Είναι άλλο να πολεμάνε η Ρωσία και η Τουρκία πίσω από άλλα καθεστώτα, όπως του Άσαντ στην Συρία, ή όπως του Σίσι στην Αίγυπτο, και άλλο να ξεσηκώσει η Ρωσία τους Κούρδους της Τουρκίας. Πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι οι ΗΠΑ θα ξεσηκώσουν τους Κούρδους της Τουρκίας για να την τιμωρήσουν επειδή έχει σηκώσει κεφάλι. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, γιατί θα αποτελούσε την ταφόπλακα των TANAP-TAP.

Όταν βέβαια η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές βάσεις του Ιντσιρλίκ, οι ΗΠΑ έριξαν για πρώτη φορά κάποια βοήθεια στο PKK του Οτσαλάν, αλλά και πάλι σε Συριακό έδαφος. Αλλά αυτό ήταν περισσότερο τρίξιμο δοντιών, παρά μία πραγματική επιθυμία των ΗΠΑ να ξεσηκώσουν τους Κούρδους. Όσο η Τουρκία προωθεί το δίκτυο TANAP-TAP, οι Αμερικανοί θα είναι αναγκασμένοι να κάθονται σαν καλά και φρόνιμα παιδιά και να παρακολουθούν τους τσαμπουκάδες του Ερντογάν, λέγοντας του ανά διαστήματα τι κακό παιδί που είναι.

Μόνο αν η Τουρκία γείρει προς την Ρωσία, και εγκαταλείψει τους TANAP και TAP, θα έχουν κίνητρο οι ΗΠΑ να ξεσηκώσουν τους Κούρδους της Τουρκίας. Και οι Τούρκοι ήδη ξεκίνησαν τον αγωγό TANAP, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Natural Gas Europe, με τίτλο “TANAP Secures First Step With Groundbreaking Ceremony”, του Μαρτίου 2015.

Εικόνα 4
1η, 2η και 3η Παράγραφος
The Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline Project (TANAP) has become a beacon light in both the Caspian region and Eastern Europe's energy sectors.
The 1.850 km long, key unit in the Southern Gas Corridor, which will enable a decrease in the European Union's dependence of Russian natural gas, will ship 16 billion cubic meters (BCM) of natural gas per year from Azerbaijan's Shah Deniz field to Turkey's western border.
The groundbreaking ceremony took place in Kars, Turkey. In attendance was Turkish President Recep Tayyip Erdogan, Azeri President Ilham Aliyev and Georgian President Giorgi Margvelashvili. 

Αφού λοιπόν η Ρωσία δεν μπορεί να ξεσηκώσει τους Κούρδους της Ανατολικής Τουρκίας για να μπλοκάρει τους TANAP-TAP, και αφού δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να τους ξεσηκώσουν οι ΗΠΑ, όσο η Τουρκία προωθεί τους TANAP-TAP, τι άλλο μπορεί να κάνει η Ρωσία? Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει το δεύτερο πορτοκαλί Χ του χάρτη, και να βάλει φωτιά στην Βόρεια Ελλάδα, πατώντας πάνω στο διεφθαρμένο Ελληνικό πολιτικό σύστημα. Μόνο αν εμείς παρασύρουμε την Τουρκία σε έναν πόλεμο η Τουρκία θα ακολουθήσει, διαλέγοντας το κουρτινάκι νούμερο δύο, που θα είναι να ανατρέψει τα αποτελέσματα των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913, και να πάρει πίσω τα εδάφη που εμείς πήραμε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνη την περίοδο.

Αφού στην Βόρεια Ελλάδα δεν έχει η Ρωσία την δυνατότητα να προκαλέσει κάποια ανάφλεξη, μπορεί να μας πιέσει να προωθήσουμε τον East Med, ώστε να υπάρξει μία ανάφλεξη στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα επηρεάσει φυσικά τις σχέσεις μας με την Τουρκία γενικώς, και θα προκαλέσει μία ανάφλεξη και στην Βόρεια Ελλάδα, μπλοκάρωντας τους TANAP και TAP. Είναι αδύνατον η Ελλάδα και η Τουρκία να βρίσκονται σε πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο, και στην Βόρεια Ελλάδα να κατασκευάζουν από κοινού δίκτυα αγωγών.

Στην Ανατολική Μεσόγειο λοιπόν τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα όπως είπα, γιατί ο πόλεμος είναι συμβατός με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και της Τουρκίας. Θέλει λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Παρόλο που ο αγωγός East Med (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα) παρακάμπτει την Τουρκία, και αναβαθμίζει δραματικά την γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδα και της Κύπρου, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Σε καμία περίπτωση δεν αρκούν οι διασφαλίσεις των Ρώσων και των Ισραηλινών για να προωθήσουμε το έργο. Μόνο αν έχουμε την απόλυτη κάλυψη της ΕΕ, και κυρίως των ΗΠΑ, μπορούμε να το τολμήσουμε.

Πολύς κόσμος παρασύρεται από το τυράκι του Turk Stream. Ο Turk Stream είναι ένας αγωγός που ανακοινώθηκε στα χαρτιά, χωρίς καν να έχει υπάρξει οριστική συμφωνία. Το μόνο οριστικό στην συμφωνία του αγωγού Turk Stream είναι οι προμήθειες που παραχώρησε η Ρωσία στην Τουρκία για το φυσικό αέριο που ήδη εισάγει η Τουρκία από την Ρωσία. Με τον TANAP να έχει πάρει το πάνω χέρι, η Ρωσία είναι πιεσμένη, και δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε πολέμους που δεν μας αφορούν.

ΑΡΑ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΟΝ EAST MED ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΟΝ EAST MED ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ.

Ειδικά οι Κύπριοι, των οποίων το πολιτικό σύστημα αποτελείται από προδότες, όπως και το Ελληνικό, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Οι Κύπριοι βλέπουν ήδη τους καπνούς από τους πολέμους στην Συρία, το Ιράκ, την Γάζα και την Λιβύη. Είναι πολύ πιο εύκολο απ’όσο νομίζουν να τους αγκαλιάσουν οι φλόγες. Είναι τρομακτικό το πόσο εύκολο είναι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου