Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

Ο Καμμένος, το Κούγκι και οι Ρώσοι Ολιγάρχες

Στο άρθρο τους “Alarm Bells Ring Over Syriza’s RussianLinks”, της 28ης Ιανουαρίου 2015, οι Financial Times ανέφεραν τις επαφές του Πάνου Καμμένου με τον Ρώσο ολιγάρχη Malofeyev. Οι Ρώσοι τα δίνουν όλα για να μπλοκάρουν τους αγωγούς TANAP και TAP, που θα χτυπήσει την κρατική Ρωσική Gazprom στην Ευρώπή.


Οι Ρώσοι προσπάθησαν με τον South Stream παλιότερα να εμποδίσουν τον Nabucco, και με τον Turk Stream τώρα να εμποδίσουν τους TANAP-TAP, που αντικατέστησαν τον Nabucco. Βασικός λόγος της δημιουργίας των South Stream και Turk Stream ήταν να απορροφήσουν την ζήτηση της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης, ώστε να μην μπορεί να κατασκευαστεί ο Nabucco αρχικά, και οι TANAP και TAP στην συνέχεια.

Ο TANAP δυστυχώς για τους Ρώσους μόλις ξεκίνησε, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της Euroactiv, με τίτλο “Turkey and Azerbaijan begin construction of TANAP pipeline” , της 17η Μαρτίου 2015. Αν όμως ο Πάνος Καμμένος τα κάνει όλα Κούγκι, όπως είπε, και προκαλέσει μία σύγκρουση με την Τουρκία στην Βόρεια Ελλάδα, δεν θα μπορεί να κατασκευαστεί ο αγωγός TAP, που είναι ο αγωγός που θα συνδεθεί με τον αγωγό TANAP, και θα στείλει το Αζέρικο φυσικό αέριο στην Ιταλία και την Νότια Ευρώπη.

Εμάς μας συμφέρει να κατασκευαστεί ο αγωγός TANAP και TAP, γιατί είναι ένας αγωγός που τον έχει πολύ περισσότερο από εμάς ανάγκη η Τουρκία. Η Τουρκία θα εισπράττει πολύ περισσότερα transit fees από το έργο.  Μέσω της Τουρκίας θα κινείται κυρίως το φυσικό αέριο όπως βλέπετε στον χάρτη. Όταν το έργο κατασκευαστεί, θα έχουμε κάνει τα βόρεια σύνορα μας μπετόν αρμέ, γιατί η Τουρκία θα φοβάται πολύ περισσότερο από εμάς μία ανάφλεξη, γιατί θα είναι η Τουρκία που θα έχει πολύ περισσότερα να χάσει μετά την κατασκευή του δικτύου.

Θα παραμείνουν φυσικά οι μεγάλες διαφορές μας με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως στην Θράκη τα συμφέροντα μας με την Τουρκία είναι απόλυτα ταυτισμένα, και δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην κάνουμε αυτή την επίθεση φιλίας στην Τουρκία. Αυτό φυσικά δεν θα εκτιμηθεί από τους Ρώσους, που θα τους εξυπηρετούσε πολύ περισσότερο να τα κάνει όλα Κούγκι ο Πάνος Καμμένος και να μπλοκάρει τον TAP.

Άλλωστε ένας λόγος που έβαλε ο Τσίπρας τον Καμμένο στην κυβέρνηση ήταν για να δώσει κύρος στις απειλές τους εναντίον των Ευρωπαίων. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τις στενές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Κατάρ, και το Κατάρ είναι ο στενότερος σύμμαχος της Τουρκίας. Η Τουρκία μάλιστα περίμενε πολλά από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Canadian Broadcasting Corporation, με τίτλο “Turkey hoping for better relations with Greece after Syriza victory”, της 26ης Ιανουαρίου 2015.  Επομένως οι απειλές του Τσίπρα για σαμποτάρισμα του αγωγού TAP έχουν πολύ μεγαλύτερη ισχύ με τον Πάνο Καμμένο στο τιμόνι του Άμυνας, να απειλεί, αλλά και να θέλει, να τα κάνει όλα Κούγκι.

Έσπευσε βέβαια και ο Λαφαζάνης στο Αζερμπαιτζάν δήθεν για να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας για τον TAP, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Econews, με τίτλο “TAP: αντισταθμιστικά οφέλη ζήτησε ο Λαφαζάνης στο Αζερμπαϊτζάν”, του Φεβρουαρίου 2015. Ο Λαφαζάνης λέει ότι το θέμα του είναι δήθεν να πάρει η Ελλάδα περισσότερα οφέλη. Στην πραγματικότητα απειλεί τους Ευρωπαίους.

Το ότι θα συνεργαστούμε με την Τουρκία στην Βόρεια Ελλάδα δεν σημαίνει ότι θα χαλάσουμε την σχέση μας με την Ρωσία. Με την Ρωσία μπορούμε να συνεργαστούμε στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουμε κάποια κοινά συμφέροντα. Οι συμμαχίες δημιουργούνται ανά γεωγραφικό σημείο και όχι γενικά και αόριστα. Η Ρωσία μαζί με τον Ιράν βρίσκονται πίσω από τον Άσαντ στην Συρία, εναντίον της Τουρκίας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, αλλά στην Αίγυπτο το Ιράν και η Ρωσία βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Το Ιράν, με την Τουρκία και το Κατάρ, χτυπάνε τον Αιγύπτιο στρατηγό Σίσι από την Ανατολική Λιβύη, και η Ρωσία με την Σαουδική Αραβία στηρίζουν τον στρατηγό Σίσι.

Αντίστοιχα κι εμείς έχουμε κοινά συμφέροντα με την Τουρκία στην Βόρεια Ελλάδα, και κοινά συμφέροντα με την Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και στην Βόρεια Ελλάδα δεν χρειάζεται καν να χτυπήσουμε την Ρωσία για να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην τα κάνουμε όλα Κούγκι πηγαίνοντας κόντρα στα συμφέροντα μας, για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Ρωσίας. Γιατί αν τα κάνουμε όλα Κούγκι μπορεί να χαρεί η Ρωσία, αλλά εμάς και κόντρα στα συμφέροντα μας είναι, και δεν θα περνάμε καλά μέσα στο Κούγκι.

Ακολουθούν τα άρθρο που ανέφερα παραπάνω

Canadian Broadcasting Corporation
Turkey hoping for better relations with Greece after Syriza victory”, 26η Ιανουαρίου 2015


Financial Times
“Alarm Bells Ring Over Syriza’s RussianLinks”, της 28ης Ιανουαρίου 2015.

Euroactiv
Turkey and Azerbaijan begin construction of TANAP pipeline”, της 17η Μαρτίου 2015

Econews
TAP: αντισταθμιστικά οφέλη ζήτησε ο Λαφαζάνης στο Αζερμπαϊτζάν”, Φεβρουάριος 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου