Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Τι Λέει η Τουρκική Χουριέτ για τον Ρωσικό Αγωγό Turk Stream

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Τουρκικής Χουριέτ, για τον αγωγό Turkish Stream που ανακοίνωσε ο Πούτιν, με τίτλο “Calling Putins energy bluff”, του Ιανουαρίου 2015.
 Ο Turkish Stream, ή Turk Stream, είναι ο αγωγός που θα αντικαταστήσει τον South Stream, και αντί να βγαίνει στην Βουλγαρία, που θα έβγαινε ο South Stream, θα βγαίνει στην Τουρκία, ώστε να αποφύγει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, που επιβάλλει τον διαχωρισμό της παραγωγής, της μεταφοράς και της πώλησης του φυσικού αερίου.

Το άρθρο αποκαλεί τον αγωγό μπλόφα του Πούτιν, και ισχυρίζεται ότι η υπό κατάρρευση Ρωσική οικονομία δεν μπορεί να διαθέσει τα χρήματα που απαιτούνται για την κατασκευή του. Πέρα από το ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την κατασκευή του αγωγού, το άρθρο αναρωτιέται ποιος θα αγοράσει αυτό το αέριο, αφού η Τουρκία δεν μπορεί να απορροφήσει τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που θα μεταφέρει.


Οι Ευρωπαίοι, γράφει το άρθρο, δεν θα θελήσουν να κάνουν συμφωνίες για αγορά φυσικού αερίου από αυτό τον αγωγό, γιατί αν κάνουν κάτι τέτοιο, δεν θα είναι βιώσιμος ένας αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν), από το Ιράν και από το Ιράκ, κάτι που θέλουν οι Ευρωπαίοι για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Βλέπε παρακάτω χάρτη. Η Χουριέτ είναι μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας. 


Επειδή κάποιος που δεν ξέρει την ιστορία θα αναρωτηθεί γιατί ο Ερντογάν έπαιξε το παιχνίδι του Πούτιν, να προσθέσω ότι ο Πούτιν έδωσε εκπτώσεις στις τιμές που θα προμηθεύεται η Τουρκία το Ρωσικό φυσικό της αέριο από τώρα. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν δεν υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία. Πολύ καλό άρθρο και το παρακάτω της Todays Zaman, άλλης μίας τουρκικής εφημερίδας, με τίτλο “Game on forTurkish Stream”, του Ιανουαρίου 2015.

Το άρθρο γράφει ότι ο Πούτιν ανακοίνωσε τον Turkish Stream για να μην μείνει με αυγά στο πρόσωπο, και αναφέρει ότι ο Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να γίνει για την Ρωσία αυτό που είναι η Ουκρανία. Το άρθρο λέει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δεν παίρνουν στα σοβαρά την μπλόφα του Πούτιν με τον Turk Stream, και ότι ο Πούτιν προσπαθεί απλά να απειλήσει τους Ευρωπαίους, ώστε να σταματήσουν να τον πιέζουν με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου