Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Έλληνες Εφοπλιστές Κατάρ Part B

Είχα ανεβάσει το παρακάτω κείμενο για την σχέση των Ελλήνων εφοπλιστών με το LNG και το Κατάρ.


Να προσθέσω άλλο ένα πολύ μικρό άρθρο της Natural Gas Europe που βρήκα, με τίτλο “Greek Shipping Bets on LNG”, Σεπτέμβριος 2014, μόλις εφτά παραγράφων, αλλά περιεκτικότατο.


Στην 1η παράγραφο γράφει το άρθρο ότι οι Έλληνες εφοπλιστές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (liquefied natural gas LNG), αφού έχει αυξηθεί πολύ η κατανάλωση του στην Ασία, και η προοπτική εξαγωγής Αμερικανικού φυσικού αερίου (λόγω της παραγωγής φυσικού αερίου από σχιστόλιθο να προσθέσω εγώ), κάνουν την αγορά αυτή να έχει μεγάλες προοπτικές.

Στην 2η παράγραφο λέει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές είναι η 2η μεγαλύτερη δύναμη στην μεταφορά LNG, μετά τους Ιάπωνες. Να προσθέσω ότι το LNG δεν μπορεί να μεταφερθεί με τα συμβατικά τάνκερς που μεταφέρουν πετρέλαιο, αλλά απαιτεί εξειδικευμένα και πολύ πιο ακριβά πλοία. Λέει επίσης η 2η παράγραφος ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν ήδη επενδύσει 15 δις δολάρια σε πλοία μεταφοράς LNG.

Η 3η παράγραφος λέει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν ήδη 31 LNG carriers, με άλλα 33 υπό κατασκευή, ενώ οι πρώτοι σε LNG carriers Ιάπωνες, έχουν 87 LNG carriers και άλλα 21 υπό κατασκευή, και οι Νορβηγοί, που βρίσκονται στην 3η θέση, έχουν 30 LNG carriers και 10 υπό κατασκευή.

Στην 4η παράγραφο το άρθρο αναφέρει ότι η οικογένεια Αγγελικούση έχει επενδύσει 2.5 δις δολάρια σε 15 LNG carriers, εκτός από τα 10 LNG carriers που έχει ήδη στον στόλο της. Στην ίδια παράγραφο το άρθρο αναφέρει ότι η οικογένεια Λιβανού έχει 9 τέτοια πλοία στον στόλο της, και άλλα 10 υπό κατασκευή.

Στην 5η παράγραφο λέει ότι η οικογένεια Προκοπίου έχει 7 LNG carriers και άλλα 3 υπό κατασκευή, και η οικογένεια Μαρτίνου έχει 2 τέτοια πλοία και άλλο 1 υπό κατασκευή, και η οικογένεια Οικονόμου έχει επενδύσει 850 εκ δολάρια για να αποκτήσει 4 LNG carriers.

Να προσθέσω και το παρακάτω link του U.S. Energy Information Administration, που είναι η πηγή που συνήθως επικαλούνται οι μεγάλες εφημερίδες, στην πρώτη γραμμή του οποίου αναφέρεται ότι το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Να τονίσω ότι αναφέρεται σε εξαγωγές ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ φυσικού αερίου, και όχι ΓΕΝΙΚΑ σε εξαγωγές φυσικού αερίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου