Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

Οι Ρώσοι Ολιγάρχες, το City του Λονδίνου και ο Nigel Farage

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Βρετανικού Economist, με τίτλο Russia’s European supporters. In the Kremlin’s pocket: Who Backs Putin and Why”, του Φεβρουαρίου 2015. Το άρθρο αναφέρει διάφορους πολιτικούς που έχουν σχέσεις με τον Πούτιν. Μεταξύ άλλων αναφέρει και την εθνικοσοσιαλίστρια Μαρίν Λε Πεν, αλλά αυτό το γνωρίζαμε, αφού το κόμμα της έχει πάρει μέχρι και δάνεια από Ρωσικές τράπεζες που ελέγχονται από το Κρεμλίνο.

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση όμως, είναι αυτό που λέει στην 5η παράγραφο το άρθρο. Το άρθρο λέει ότι ακούγεται ότι και ο Άγγλος πολιτικός Nigel Farage, ο πρόεδρος του UK Independence Party (UKIP), είναι στην λίστα του Πούτιν. Το άρθρο μάλιστα αναφέρει ότι ο Farage θεωρεί τον Πούτιν τον πιο αξιοθαύμαστο ηγέτη του κόσμου. Το να βρίσκεται ο γνωστός μισέλληνας Farage στην λίστα του Πούτιν αποτελεί μία εξήγηση γιατί οι εθνικοσοσιαλιστές μας τον παρουσιάζουν σαν ήρωα. Το ότι είναι μισέλλληνας περνάει σε δεύτερη μοίρα φαντάζομαι αφού θαυμάζει τον Πούτιν. Γράφει το άρθρο:

5η Παράγραφος
There have also been rumours, less well substantiated, of Russian support for British and Italian parties, including the anti-EU UK Independence Party. And UKIP’s leader, Nigel Farage, has called Mr Putin the world leader he most admires—at least as a political operator.

Στο παρακάτω άρθρο των Financial Times, με τίτλο “Osborne warns UK on financial impact of Russian sanctions”, του Ιουλίου 2014, θα διαβάσετε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν μεγάλες καταθέσεις στο City του Λονδίνου. Το City του Λονδίνου είναι η πιο αναπτυγμένη χρηματαγορά της Ευρώπης. Το άρθρο γράφει ότι στο City ανησυχούν για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, και ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι όποιες κυρώσεις θα αφορούν τους Ρώσους που είναι εγκατεστημένοι στην Ρωσία, και όχι τους Ρώσους που είναι εγκατεστημένοι στην Μεγάλη Βρετανία. Το άρθρο επίσης αναφέρει την μεγάλη ανησυχία του Βρετανικού γίγαντα BP για τις κυρώσεις, λόγω του 20% που η BP διαθέτει στην μεγαλύτερη Ρωσική εταιρεία πετρελαίου, την κρατική Rosneft. Γράφει το άρθρο:

1η, 2η και 3η Παράγραφος
George Osborne has warned that Britain must be prepared to take an economic hit under a tougher sanctions regime against Moscow, and that short-term commercial loss was a price worth paying to ensure security in Europe.
The prospect of tougher measures has caused concerns in the City of London, with lawyers poring over the implications of sanctions being extended to more individuals associated with President Vladimir Putin’s government.           
BP is also watching anxiously to see whether further EU economic reprisals against Moscow will affect the group’s 20 per cent stake in Rosneft, Russia’s biggest oil company.

6η Παράγραφος
Mr Cameron talked of action against Russian banks and airlines and blocking access to capital for the “cronies and oligarchs” around Mr Putin – although Number 10 made clear this referred to those based in Russia, not the UK.
10η Παράγραφος
The prospect of sanctions will once again throw the City of London into focus because of the deep links it has with Russian business.
Να προσθέσω ότι στο θέμα των κυρώσεων, οι Άγγλοι δεν έχουν το πρόβλημα που έχουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι έχουν πρόβλημα στο θέμα των εμπορικών κυρώσεων. Οι μεν Γερμανοί αγοράζουν Ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Ρωσία, και πουλάνε στους Ρώσους Γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα. Οι Γάλλοι επίσης, έχουν συνάψει με τους Ρώσους συμφωνίες δισεκατομμυρίων σε εξοπλιστικά προγράμματα. Για τις συμφωνίες των Γερμανών και των Ρώσων βλέπε εδώ.

Για τις συμφωνίες μαμούθ της Ρωσίας και της Γαλλίας βλέπε το άρθρο του κρατικού Ρωσικού πρακτορείου RT (Russia Today), με τίτλο “France postpones Mistral delivery to Russia over Ukraine 'until further notice”, του Νοεμβρίου 2014.

Οι Άγγλοι δεν έχουν μεγάλες εμπορικές συναλλαγές με τους Ρώσους, αλλά φιλοξενούν μεγάλες καταθέσεις Ρώσων ολιγαρχών, και επομένως έχουν άλλης φύσεως πρόβλημα από αυτό που έχουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Ένα πολύ καλό άρθρο για την παρουσία των Ρώσων ολιγαρχών στην Αγγλία, είναι αυτό των New York Times, με τίτλο “Londons Laundry Business”, του Μαρτίου 2014.

Το άρθρο είναι πάρα πολύ επιθετικό, και γράφει στις δύο πρώτες παραγράφους ότι λόγω των Ρώσων ολιγαρχών οι Άγγλοι είναι έτοιμοι να προδώσουν τις ΗΠΑ, που είναι ο βασικός σύμμαχος της Αγγλίας. Πάρα πολύ άγρια υπερατλαντική επίθεση από τους New York Times, και πραγματικά αξίζει να διαβαστεί ολόκληροτο άρθρο.

Πολύ καλό άρθρο για το θέμα των Ρώσων ολιγαρχών και το City του Λονδίνου είναι και το παρακάτω των Financial Times, με τίτλο “Prospect of tough sanctions on Russians hits City realpolitik”, του Μαρτίου 2014.

Η παρουσία των Ρώσων ολιγαρχών στο City του Λονδίνου δεν μου έκανε εντύπωση, αλλά μου έκανε εντύπωση ότι βρίσκεται στην λίστα των Ρώσων ολιγαρχών ένας Βρετανός πολιτικός, ο οποίος μάλιστα είναι πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις. Αλλά το ότι βρίσκεται ο μισέλληνας Farage στην λίστα του Πούτιν μου έλυσε την απορία για τον λόγο που είναι τόσο δημοφιλής στον εθνικοσοσιαλιστικό χώρο. Το παρακάτω 4 λεπτο βιντεάκι εμφανίζει τον Φαρατζ, αν κάποιος δεν έχει καταλάβει σε ποιον αναφέρομαι. Η πραγματικότητα είναι ότι ο λόγος που ο Φάρατζ μιλάει θετικά για την Ελλάδα, είναι επειδή η Ελλάδα στρέφεται εναντίον της ΕΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου