Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Μία Γεωπολιτική & Οικονομική Ανάλυση της Στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ρωσία

Έλεγα για την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ρωσία, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά χάρισε το Υπουργείο Εξωτερικών, τοποθετώντας εκεί τον Νίκο Κοτζιά, και το Υπουργείο Άμυνας, τοποθετώντας εκεί τον Πάνο Καμμένο. Βλέπε παρακάτω κείμενο “Τσίπρας-Κοτζιάς-Καμμένος”.


Υπάρχουν συγκεκριμένοι γεωπολιτικοί και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτή την στροφή, και θέλω να τους εξηγήσω. Πολλοί ξαφνιάστηκαν από αυτή την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι η Καταριανή επιρροή είναι πολύ ισχυρή σε αυτό το κόμμα. Η αγγλόφωνη Ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, μία μέρα μετά τις Ελληνικές εκλογές, γράφει στο άρθρο της “Analysis: The victory of Syriza in Greece is bad news for Israel”, της 26ης Ιανουαρίου 2015, ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι κακά μαντάτα για το Ισραήλ.

Το άρθρο αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιτεθεί πολλές φορές στο παρελθόν στο Ισραήλ, και αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο πατέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, υπερασπίζεται συστηματικά Άραβες τρομοκράτες που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα. Γράφει το άρθρο:

4η, 5η και 6η Παράγραφο
The party has constantly identified itself with the Palestinian cause and its program includes a demand for abolition of Greece’s military cooperation with Israel and the support for the creation of a Palestinian state within the 1967 borders. Israel and Greece have enjoyed a strong relationship and cooperation since 2008 in several aspects of military, intelligence, economy and culture.
Alexis Tsipras’ party colleagues and his own inner circle have repeatedly attacked Israel and the "Zionistsת" claiming that they are not anti-Semitic, just ''anti-Zionist.'' Syriza's former head, Nikos Konstandopoulos, has consistently offered his services as a defense lawyer for convicted and alleged Arab terrorists who have been arrested in Greece.
Last year, Tsipras stated that ‘’the world should make every possible effort so that Israel ends its criminal attack and brutality against Palestinians.’’

Επίσης, μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η Χαμάς, η θυγατρική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Γάζα, έσπευσε να συγχαρεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την νίκη του, και να του ζητήσει να σταματήσει την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο παρακάτω άρθρο του Defence Point, με τίτλο “Μεγάλη… διάκριση: Συγχαρητήρια στον Τσίπρα από τη Χαμάς”, του Ιανουαρίου 2015. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα χρηματοδοτείται κυρίως από το Κατάρ. Γράφει το άρθρο:

1η Παράγραφος
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς συνεχάρη τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική νίκη του κόμματός του, στις προχθεσινές εκλογές.
4η Παράγραφος
Τουρκικά μέσα αναφέρουν, επιπλέον, πως η Χαμάς ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να διακόψει την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, όπως υποσχόταν πριν τις εκλογές. Ωστόσο η πληροφορία αυτή ελέγχεται, λόγω τουρκικής προέλευσης.


Στην συνέχεια όμως, μετά την συνεργασία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, το κλίμα άλλαξε. Στο άρθρο της World Tribune, με τίτλο “Greece lurches left, but warming ties with Israel may not be affected”, της 27ης Ιανουαρίου 2015, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ όχι μόνο δεν θα πληγεί, αλλά ενδεχομένως θα ενισχυθεί. Γράφει το άρθρο:

3η Παράγραφος
It was difficult to assess by Jan. 26 — when Prime Minister Alexis Tsipras and his Syriza-dominated two-party coalition were sworn in — whether the Syriza Government would continue to develop Greece’s strategic, military, and energy relations with Israel, but there is no reason to suppose that this relationship would suffer. Perhaps, to the contrary, it will become more important as Athens’ relations become strained with the European Union.


Με την συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με την Ρωσία, και την παραχώρηση των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας στους Κοτζιά και Καμμένο, ήταν απόλυτα λογικό να θεωρήσει κανείς ότι θα συνεχιστεί η αμυντική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου-Ρωσίας. Το θέμα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάποια εναλλακτική με τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την στιγμή, και τις οποίες αποτυπώνει ο παρακάτω χάρτης. Δεν νομίζω ότι είχε κάποια άλλη επιλογή αν παρατηρήσουμε τον χάρτη.

Το Κατάρ, το οποίο όπως λέω πάντα, ασκεί μεγάλη επιρροή στην Ελληνική αριστερά, έχει σαν βασικό του σύμμαχο την Τουρκία. Με το Ιράν, με το οποίο το Κατάρ μοιράζεται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, το South Pars, το Κατάρ προσπαθεί να χτίσει μία λειτουργική σχέση, αλλά προς το παρόν οι δύο χώρες συγκρούονται βίαια στην Συρία και στο Ιράκ. Το Ιράκ και η Συρία είναι δορυφόροι του Ιράν.

Το Κατάρ στηρίζει τους Ισλαμιστές εξεγερμένους, ενώ το Ιράν στηρίζει τον Άσαντ στην Συρία, και την κυβέρνηση του Ιράκ στο Ιράκ. Επίσης, το Κατάρ δεν βρίσκεται καν στην Μεσόγειο. Αλλά ακόμη και να βρισκόταν στην Μεσόγειο, το Κατάρ δεν φημίζεται για τον μικρό στρατό του, αλλά για την μεγάλη του ρευστότητα, και την πολιτική επιρροή που αυτή αγοράζει. Επίσης το Κατάρ έχει πολύ κακές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, και το Ισραήλ. Στην Αίγυπτο, το Κατάρ και η Τουρκία στήριξαν τον υποψήφιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε στην συνέχεια, με την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον Στρατηγό Σίσι.

Ως αποτέλεσμα της στήριξης του Κατάρ και της Τουρκίας στους Ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, οι σχέσεις του Κατάρ και της Τουρκίας έγιναν πολύ προβληματικές με την Σαουδική Αραβία και με την Αίγυπτο, στην μετά Μόρσι εποχή. Πρόσφατα το Κατάρ δήλωσε ότι στηρίζει τον Σίσι, τον στρατηγό που ανέτρεψε τον Μόρσι, προσπαθώνας να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Το Κατάρ είναι επίσης μεγάλος εχθρός της Ρωσίας, αφού η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, και την ακολουθεί στην δεύτερη θέση το Κατάρ. Αν επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε να κάνει αυτό που είχε δηλώσει προεκλογικά, να ακυρώσει την αμυντική συμφωνία με τους Ισραηλινούς, δεν θα το έκανε απλά για να ακυρώσει αυτή την συμφωνία. Θα το έκανε γιατί θα ήθελε να κάνει στροφή προς το Κατάρ και την Τουρκία, αφού θα έπρεπε να αφήσει την συμμαχία Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου-Ρωσίας, που υπάρχει με τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την στιγμή.


Επομένως δεν υπήρχαν αυτή την στιγμή οι γεωπολιτικές συνθήκες που θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μία στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει συγκρουσθεί και με την Ρωσία, και με το Ιράκ, και με την Συρία, αφού μαζί με το Κατάρ επιτέθηκαν στον αγωγό Ιράν-Ιράκ-Συρία, που θα μετέφερε Ιρανικό και Ιρακινό πετρέλαιο και φυσικό αέριο του Ιράκ και του Ιράν στην Μεσόγειο. Ο αγωγός θα κατέληγε στην Συρία, πολύ κοντά στο Τουρκικό λιμάνι Ceyhan, όπου καταλήγει ο αγωγός πετρελαίου Baku-Ceyhan, και θα παρέκαμπτε την Τουρκία. Τον αγωγό θα κατασκεύαζε και θα διαχειρίζονταν η Gazprom.

Επομένως η Τουρκία έχει πολύ κακές σχέσεις με την Αίγυπτο, λόγω της στήριξης της Τουρκίας στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά και με το Ισραήλ. Ταυτόχρονα έχει μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις της με την Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και την Συρία, αφού δεν τους επέτρεψε, με τον πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ, να κατασκευάσουν τον αγωγό Ιράν-Ιράκ-Συρία. Δεν τους το επέτρεψε βέβαια με την βοήθεια του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.

Η Τουρκία έχει επίσης πολλά προβλήματα στις σχέσεις της με την Σαουδική Αραβία, γιατί μαζί με το Κατάρ στηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία η Σαουδάραβες θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση και απειλή για την εσωτερική τους ασφάλεια. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η Τουρκία τα τσούγγρισε και με τις ΗΠΑ, αφού δεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις του Ιντσιρλίκ, προκειμένου να βοηθήσουν τους Κούρδους, απαιτώντας να δεσμευτούν προηγουμένως οι ΗΠΑ, ότι θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση του συμμάχου του Ιράν και της Ρωσίας στην Συρία, του δικτάτορα Άσαντ.

Επομένως θα ήταν αδύνατον για τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτή τη στιγμή άνοιγμα σε μία Τουρκία που είναι τόσο απομονωμένη διεθνώς.
Αυτός είναι ο λόγος που διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν ότι λόγω της επιρροής του Κατάρ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα στον βασικό σύμμαχο του Κατάρ, την Τουρκία. Δεν λένε φυσικά στα ίσια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε αυτό το άνοιγμα λόγω της επιρροής του Κατάρ. Για παράδειγμα στο παρακάτω άρθρο του κρατικού Canadian Broadcasting Corporation, με τίτλο “Turkey hoping for better relations with Greece after Syriza victory”, του Ιανουαρίου 2015, θα διαβάσετε ότι στην Τουρκία εύχονταν μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα άλλαζε την στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.

1η και 2η Παράγραφος
If political victories were cups of sugar, there are those in Turkey who might love to borrow some from its neighbour Greece.
On social media and in certain left-leaning circles, some Turks were wishing the far left Syriza Party's win in Greece might signal a bigger shift in the region, to encompass Turkey as well.

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα, είναι ότι δεν έχει εξωτερική πολιτική. Οι κομμουνιστές θέλουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, όχι επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν καλό για την Ελλάδα, που θα ήταν καλό, αλλά λόγω Κατάρ. Και οι εθνικοσοσιαλιστές θέλουν κακές σχέσεις με την Τουρκία λόγω Ρωσίας. Η εξωτερική πολιτική και των κομμουνιστών και των εθνικοσοσιαλιστών καθορίζεται από ξένες χώρες. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα σε μία εποχή που έχουν ξεσπάσει τόσοι πόλεμοι τριγύρω. Δυστυχώς όμως αυτό συμβαίνει στις χώρες που έχουν διεφθαρμένα πολιτικά συστήματα. Και η μόνη μας προστασία είναι η ΕΕ, την οποία όπως βλέπετε οι κομμουνιστές και οι εθνικοσοσιαλιστές υπονομεύουν, γιατί οι κανόνες της τους δημιουργούν δυσκολίες στον έλεγχο των παραμάγαζων τους στο κράτος.

Τα παραπάνω αποτελούν την γεωπολιτική ανάλυση της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ρωσία. Η οικονομική ανάλυση της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ρωσία είναι η αγορά της ενέργειας, και οι αντιμονοπωλιακοί κανονισμοί της Ευρωπαικής Ένωσης, που χτυπάνε τα συμφέροντα που νέμονται στην Ελλάδα την αγορά της ενέργειας, αλλά πλήττουν εξίσου και τα Ρωσικά συμφέροντα. Τα έχω γράψει στο παρακάτω κείμενο, με τίτλο “Πως η ΔΕΗ Ενώνει τους Έλληνες Κομμουνιστές και τους Ρώσους”, οπότε δεν θα τα ξαναγράψω.

Επίσης, δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι οι επαγγελματίες κομμουνιστές και εθνικοσοσιαλιστές έχουν κάποιο δέσμευση απέναντι σε κάποια χώρα. Εξυπηρετούν με την εξωτερική τους πολιτική αυτές τις χώρες, όσο πληρώνονται, και όσο εξυπηρετεί και τους ίδιους. Οι επαγγελματίες κομμουνιστές και οι εθνικοσοσιαλιστές είναι εκπρόσωποι μίας κατώτερης ηθικής, και δεν έχουν ηθικά, αλλά οικονομικά διλήμματα.

Επίσης, το να επηρεάζεται ένα κόμμα από κάποια χώρα, δεν σημαίνει ότι όλοι οι βουλευτές  του συνεργάζονται με αυτή την χώρα. Κάθε κόμμα θέλει να έχει διαύλους επικοινωνίας, και να μπορεί να συζητήσει, με όλες τις χώρες. Εγώ μιλάω πάντα για την κεντρική γραμμή. Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Για παράδειγαμ ο Κοτζιάς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρόσφατα είδαμε, έχει στενούς δεσμούς με την Ρωσία.

Ο Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω επίσης βλέπει πολύ πιο φιλικά την Ρωσία σε σχέση με άλλους στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δεν πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα λόγια των πολιτικών μας, αλλά στις πράξεις τους, γιατί τα λόγια τους είναι τις περισσότερες φορές παραπλανητικά. Για τις σχέσεις του Κοτζιά όμως με την Ρωσία είδαμε πράξεις και όχι λόγια. Δεν είναι ότι προσπαθεί να πλασάρει ένα φιλορωσικό προφίλ για να κρύψει μία Καταριανή επιρροή.

Χωρίς φυσικά να αποκλείεται ένας βουλευτής να συνεργάζεται με παραπάνω από μία χώρες. Άλλωστε το Κατάρ στην Ευρώπη δεν έχει μεγάλα συμφέροντα, όπως βλέπετε στον παρακάτω πίνακα της Eurostat.
Το Κατάρ είναι ανύπαρκτο στις αγορές πετρελαίου, και καλύπτει μόλις το 8% των Ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου. Επομένως η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ρωσία, στην σύγκρουση της Ρωσίας με την ΕΕ, που θίγει και την Gazprom και την ΔΕΗ, και γενικότερα την Ρωσική και Ελληνική πολιτική νομενκλατούρα, δεν θίγει το Κατάρ.

Το μόνο που θίγει το Κατάρ είναι η συνέχιση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Ισραήλ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά αυτής της συνεργασίας, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του ΣΚΑΙ, με τίτλο “Κατά της συμμαχίας με το Ισραήλ ο ΣΥΡΙΖΑ – τι δηλώνει για Ομπάμα”, Αύγουστος 2013.

3η Παράγραφος
Μάλιστα, η Κουμουνδούρου δίνει έμφαση στη γεωπολιτική πλευρά των συναντήσεων, τασσόμενη κατά της συμμαχίας με το Ισραήλ, καθώς όπως αναφέρει η «δημιουργία αυτής της συμμαχίας ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, με πρόσθετο αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η διείσδυση της Τουρκίας στις αραβικές χώρες.»

Νομίζω όμως ότι δεν μπορεί να χαλάσει τις σχέσεις του Κατάρ και του ΣΥΡΙΖΑ η συνέχιση του  αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Ισραήλ, γιατί είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει από γούστο, αλλά λογω των γεωπολιτικών συνθηκών που επικρατούν. Άλλωστε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σύγκρουση εδώ και καιρό για το θέμα του Ισραήλ, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Δημοκρατίας, με τίτλο “Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για το Ισραήλ”, του Αυγούστου 2012.

1η Παράγραφος
Της... Μέσης Ανατολής, κατά τη χαρακτηριστική έκφραση στελέχους του, γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες. Η συνάντηση που είχε μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων και εμφύλιο στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ εκείνος που ανέλαβε να ηγηθεί του κινήματος των διαφωνούντων για το ραντεβού των δύο ανδρών και το περιεχόμενό του είναι ο τομεάρχης Παιδείας Τάσος Κουράκης.

Προφανώς μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ήταν αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ που κατάλαβαν ότι θα έπρεπέ να λάβουν υπόψη τους και τις γεωπολιτικές ισορροπίες, εκτός από τις οικονομικές συνεργασίες, και ξεκίνησε ένας εσωτερικός εμφύλιος.

 Να πω δυο λόγια και για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Έλεγα στο κείμενο “Βαρδινογιάννης-Λάτσης-Μυτιληναίος-Κοπελούζος-Περιστέρης & Κατάρ” για τα συμφέροντα που έχουν με τους Ρώσους και τους Καταριανούς μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες.


Ο Όμιλος Κοπελούζου για παράδειγμα, έχει μαζί με την Gaz;prom την εταιρεία φυσικού αερίου Προμηθέας, αλλά ταυτόχρονα συζητάει και με το Κατάρ για την δημιουργία πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Η Ρωσία και το Κατάρ είναι δύο χώρες πολύ εχθρικές μεταξύ τους, αφού η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, και το Κατάρ ο δεύτερος μεγαλύτερος. Ο Κοπελούζος συζητάει και με τους δύο.

Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, όπως έλεγα στο παραπάνω λινκ, συνεργαζοταν για χρόνια με τους Άραβες, αφού η κρατική Σαουδαραβική Aramco είχε το 50% της Μότορ Όιλ. Το 1999 σύρθηκαν στα δικαστήρια. Τώρα εισάγει Καταριανό φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα όμως, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Βήματος, με τίτλο “Σε Καζαχστάν και Ρωσία στρέφεται ο κ. Β. Βαρδινογιάννης”, του Ιουνίου 2007, ο Όμιλος προσπαθεί να έχει σχέσεις και με τους Ρώσους, ώστε να μην είναι εξαρτημένος από τους Άραβες. Το άρθρο γράφει ότι οι Ρώσοι είναι τώρα οι βασικοί προμηθευτές των διυλιστηρίων του Ομίλου Βαρδινογιάννη.

Στο τέλος του άρθρου μάλιστα λέει ότι η εταιρεία του Ομίλου Βαρδινογιάννη Korinthos Exploration έχει έδρα το Χιούστον του Τέξας. Η εταιρεία αυτή, γράφει το άρθρο, αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα στην Αίγυπτο και στην Υεμένη.

1η και 2η Παράγραφος
Η Motor Oil κάνει επενδύσεις «απεξάρτησης» από το αραβικό πετρέλαιο - Οι μυστικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Lukοil κ. Βαγκίντ Αλεκπέροφ
Περίπου 20 μήνες μετά την εξαγορά των μετοχών που κατείχε η Aramco στη Motor Oil, από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, το διυλιστήριο εισέρχεται στη «μετα-αραβική» εποχή με επενδύσεις της τάξεως των 500 εκατ. δολαρίων που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό: να διευρύνουν την «γκάμα» των αργών πετρελαίων που διυλίζει η μονάδα και να διαφοροποιήσουν τις πηγές προμήθειας αργού πετρελαίου, αφού τα τελευταία 10 χρόνια επεξεργαζόταν σχεδόν αποκλειστικά αργό πετρέλαιο προερχόμενο από τα «πηγάδια» της Aramco. Οι νέοι προμηθευτές είναι πλέον οι Ρώσοι και οι Καζάχοι, που ενδιαφέρονται και για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

5η και 6η Παράγραφος
Από το 2005 ξεκίνησε το επενδυτικό πρόγραμμα ανεξαρτητοποίησης από το αργό πετρέλαιο της Aramco. Παράλληλα πέρυσι το φθινόπωρο ξεκίνησε «προξενιό» της Motor Oil με τη ρωσική Lukοil. Οι συνομιλίες Motor Oil - Lukοil συνεχίστηκαν για αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά σε κάποια στιγμή «πάγωσαν» λόγω της διαφορετικής προσέγγισης του κ. Β. Βαρδινογιάννη με τον Βαγκίντ Αλεκπέροφ. Ο τελευταίος είναι ο πρόεδρος της Lukοil και στενός φίλος και συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και μάλιστα έχει το ίδιο χόμπι με τον ρώσο πρόεδρο, τη σκοποβολή. Λέγεται ότι κατά τις μυστικές επισκέψεις του στην Αθήνα ο κ. Αλεκπέροφ επισκέφθηκε κατ' επανάληψη τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της σκοποβολής στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας και εντυπωσίασε τους παρισταμένους με τις επιδόσεις του.
Πάντως στις συνεργασίες η πάγια πολιτική των Ρώσων είναι να αποκτούν τον απόλυτο έλεγχο των εταιρειών με τις οποίες διαπραγματεύονται, γι' αυτό και το προξενιό δεν κατέληξε σε γάμο.

9η και 10η Παράγραφος
Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διεθνές επίπεδο αρχίζει να χρησιμοποιείται περισσότερο το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και το καζακικό, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο κ. Βαρδινογιάννης έχει «χτίσει» άριστες σχέσεις με την κρατική καζαχική εταιρεία πετρελαίων Kazmynai, η οποία ελέγχεται πλήρως από τον καζάχο πρόεδρο κ. Νουσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και τους στενούς συνεργάτες του. Οι καλές σχέσεις δεν σημαίνουν απαραιτήτως και μετοχική συνεργασία, όπως λέγεται στην αγορά, αλλά οπωσδήποτε ότι οι Καζάχοι μπαίνουν στον χορό των προμηθευτών της Motor Oil.
Τέλος, ο όμιλος, μέσω της εταιρείας Korinthos Exploration που έχει έδρα το Χιούστον του Τέξας, αναπτύσσει και την ερευνητική δραστηριότητα για αργό πετρέλαιο σε Αίγυπτο και Υεμένη, μάλιστα στην Αίγυπτο αντλεί ήδη ποσότητες αργού.


Αυτό είναι το οικονομικό και το γεωπολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο έκανε στροφή ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Ρωσία, χωρίς ωστόσο να έχει συγκρουστεί κάπου με το Κατάρ. Για το μόνο που μπορεί να έχει παράπονο το Κατάρ από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η συνέχιση του αμυντικού δόγματος με το Ισραήλ, αφού τα Καταριανά ενεργειακά συμφέροντα στην Ευρώπη είναι πολύ μικρά. 

Αν και ίσως δεν πρέπει να μιλάμε για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ρωσία. Ίσως πρόκειται για μία προσωρινή συμμαχία με την Ρωσία, ώστε μαζί με τους ΑΝΕΛ, την ΧΑ, την Λε Πεν, τον Πούτιν, και τα άλλα παιδιά, να χτυπήσουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το αν πρόκειται για μία προσωρινή συμμαχία, όπως νομίζω, ή αν πρόκειται για μία στροφή προς την Ρωσία, θα το δείξει η πορεία, και κυρίως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα που συγκρούονται άμεσα η Ρωσία και το Κατάρ, όπως είναι ο πόλεμος στην Συρία.


Για την συνεργασία των Ελλήνων Εφοπλιστών και του Κατάρ βλέπε και τα δύο παρακάτω links.

Έλληνες Εφοπλιστές Κατάρ Part A

Έλληνες Εφοπλιστές Κατάρ Part BΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου