Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Βαρδινογιάννης-Λάτσης-Μυτιληναίος-Κοπελούζος-Περιστέρης και Κατάρ

Επειδή λέω και ξαναλέω για το Κατάρ, να βάλω αυτό το αρθράκι της Dealnews, με τίτλο “Σφήνα Περιστέρη σε Μυτιληναίο- Βαρδή”, του Ιουνίου
2011,


που λέει ότι η εταιρεία φυσικού αερίου που έχουν μαζί ο Μυτιληναίος και ο Βαρδινογιάννης, η M&M Natural Gas, προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Gaz de France. Για την M&M Natural Gas βλέπε παρακάτω διεύθυνση στο site της Motor Oil.


H Gaz de France, όπως θα διαβάσετε στο site της εταιρείας παρακάτω, προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Qatar Petroleum, την κρατική εταιρεία του Κατάρ, μέσω μίας μακροχρόνιας συνεργασίας.


Το άρθρο λέει ότι στην εταιρεία των Μυτιληναίου-Βαρδινογιάννη μπαίνει σφήνα η εταιρεία του Ομίλου Περιστέρη, η οποία φέρνει υγροποιημένο φυσικό αέριο από την GDF Suez, μία εταιρεία που όπως θα διαβάσετε στην σελίδα της εταιρείας παρακάτω, συνεργάζεται με την Qatar Petroleum.


Στην πραγματικότητα πρόκειται για την ίδια εταιρεία. Η Gaz de France είχε συγχωνευτεί με την Suez, και η νέα εταιρεία ονομάστηκε GDF Suez, όπως θα δείτε στο παρακάτω link της Wikipedia.


Αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα αναφέρω για να πω ότι και οι Βαρδινογιάννης-Μυτιληναίος, και ο όμιλος Περιστέρη κάνουν στην Ελλάδα εισαγωγή Καταριανού φυσικού αερίου σε μορφή LNG. Ο όμιλος Περιστέρη μάλιστα έχει μαζί με την Qatar Petroleum την εταιρεία ΗΡΩΝ ΙΙ, όπως θα δείτε στο παρακάτω link.


Το Κατάρ ήταν επίσης που θα έσωζε τον Λάτση, προκειμένου να κρατήσει την Eurobank, αφού θα συνεισέφερε φρέσκο χρήμα. Το Κατάρ είχε ήδη το 5% της Alpha Bank, όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Capital με τίτλο “Έκλεισε το deal Alpha Bank Eurobank με σφραγίδα Κατάρ”, τον Αύγουστο του 2011.

Το deal τελικά δεν προχώρησε, αλλά ο Λάτσης πήρε με τους Καταριανούς το αεροδρόμιο Ελληνικό.

Επίσης στο παρακάτω link της zougla.gr, με τίτλο “Κατάρ-Κοπελούζος: Σχέδια για πλωτό LNG τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη” , του Μαρτίου 2013, θα διαβάσετε ότι ο όμιλος Κοπελούζου συζητά με το Κατάρ το ενδεχόμενο κατασκευής πλωτής μονάδας LNG, η οποία θα μπορεί να δέχεται υγροποιημένο Καταριανό φυσικό αέριο, και να το μετατρέπει στην αρχική του μορφή προς κατανάλωση.


Δεν ξέρω σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή η συμφωνία και αν τελικά προχώρησε. Ο Κοπελούζος είναι ο επιχειρηματίας που μαζί με την Gazprom έχει την εταιρεία φυσικού αερίου Προμηθέας, όπως θα δείτε στο παρακάτω link της Wikipedia.


Λέω τα παραπάνω για να καταλαβαίνουμε γιατί οι κομμουνιστές και οι ναζί λένε ότι το Κατάρ δεν είναι σημαντική χώρα, και ότι κάνει ότι του λένε οι Αμερικανοί, βγάζοντας το έτσι από το κάδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου