Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Τα Ρωσικά ΜΜΕ

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ενημερώνεται από Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, υπάρχουν σε Αγγλική έκδοση το Tass  http://itar-tass.com/en , το Sputnik News http://sputniknews.com/ , που ανήκουν και τα δύο στο Ρωσικό κράτος, όπως είναι η ΕΡΤ ας πούμε, υπάρχει το RT, πρώην Russia Today, http://rt.com/ , το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως από το Ρωσικό κράτος, υπάρχουν τα ιδιωτικά Moscow Times, http://www.themoscowtimes.com/
 και το Saint Petersburg Times, http://www.sptimes.ru/ ,  και υπάρχει και το Pravda, http://english.pravda.ru/ , που είναι ο  Ρωσικός Ριζοσπάστης.

Το Moscow Times έχει μάλιστα και υπηρεσία newsletter (βάζεις το email σου και σου στέλνει μία φορά την ημέρα τους τίτλους των σημαντικότερων ειδήσεων). Σελίδες στο Facebook και στο Twitter έχουν όλα παραπάνω δίκτυα.

Για τους φιλο-Ρώσους είναι πολύ καλύτερα αυτά τα sites, πρώτον γιατί είναι όντως Ρωσικά, και δεν είναι φιλο-Αραβικά που το παίζουν φιλό-Ρωσικά, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα Ελληνικά ΜΜΕ, και δεύτερον είναι διεθνή δίκτυα, και είναι πιο αξιόπιστα από τα λίγα Ελληνικά sites που είναι όντως φιλο-Ρωσικά. Χωρίς να σημαίνει ότι είναι απόλυτα αξιόπιστα. Είναι απλά πιο αξιόπιστα.

Σε αυτά όμως τα Ρωσικά δίκτυα, εκτός από τον αντι-Αμερικανισμό τους, είναι έκδηλος και ο αντι-Αραβισμός τους. Γιατί ο γεωπολιτικός αντίπαλος των Ρώσων είναι οι ΗΠΑ, αλλά ο εμπορικός τους αντίπαλος, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, είναι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Το Ιράν και το Ιράκ είχαν εχθρικές σχέσεις με την Δύση, αντιμετώπιζαν οικονομικές κυρώσεις, και δεν ήταν αυτοί οι μεγάλοι αντίπαλοι των Ρώσων. Όχι τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό που ήταν η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που είναι χώρες που έχουν τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Στα Ελληνικά δίκυτα από την άλλη πλευρά, ενώ βλέπουμε έναν όντως έντονο αντι-Αμερικανισμό, δεν βλέπουμε κανέναν αντι-Αραβισμό. Γιατί τα περισσότερα είναι φιλο-Αραβικά μέσα, και όχι φιλο-Ρωσικά. Αλλά δεν μπορούν να δηλώνουν φιλο-Καταριανά, ή να δηλώνουν φιλο-Ιρανικά. Γι’αυτό και φοράνε ένα μανδύα δήθεν φιλο-Ρωσικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου