Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί οι ΗΠΑ επέτρεψαν την Ανατροπή του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο

Ένα μόνο μεγάλο ερώτημα μου είχε μείνει αναπάντητο στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική σε σχέση με την Αμερικανική πολιτική. Από τα μεγάλα ερωτήματα τουλάχιστον. Γιατί μικρότερα ερωτήματα υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα. Είχα καταλάβει γιατί οι ΗΠΑ έδειξαν ανοχή στους Τζιχαντιστές που δρούν στη Συρία και το Ιράκ, και υποστηρίζονταν οικονομικά από το Κατάρ και στρατιωτικά από την Τουρκία.


Έδειχναν ανοχή, γιατί η επικράτηση των Τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, που τελούσαν υπό Ιρανική επιρροή, θα επέτρεπε την δημιουργία του αγωγού Κατάρ-Τουρκίας, είτε μέσω Σαουδικής Αραβίας, είτε μέσω Κουβέιτ, προκειμένου να σταλεί ανταγωνιστικό προς την Gazprom φυσικό αέριο στην Ευρώπη (βλέπε κόκκινο διάδρομο στον παρακάτω χάρτη). Να προσθέσω ότι η Τουρκία και το Κατάρ χρηματοδοτούν διαφορετικές ομάδες από την Σαουδική Αραβία στην Συρία και το Ιράκ.
Είχα επίσης καταλάβει γιατί οι ΗΠΑ στήριξαν την Αραβική Άνοιξη στην Λιβύη και την Συρία, που ήταν σε μεγάλο βαθμό υποκινούμενη από το Κατάρ και την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Στην Λιβύη μάλιστα επενέβη και το ΝΑΤΟ, ενώ στην Συρία υπήρξαν συζητήσεις για κάποιο χτύπημα, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Στήριξαν οι ΗΠΑ την Αραβική Άνοιξη, στη Λιβύη και την Συρία, επειδή η Αραβική Άνοιξη χτύπησε στην Λιβύη και την Συρία φιλο-Ρώσους δικτάτορες. Τον Καντάφι στην Λιβύη, και τον Άσσαντ στην Συρία.

Είχα επίσης καταλάβει γιατί οι ΗΠΑ ήθελαν να βοηθήσουν τους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ, και να περιορίσουν τους Τζιχαντιστές. Ήθελαν να τους βοηθήσουν επειδή το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι το πιο φιλο-Δυτικό τμήμα της περιοχής, και ιδανικό για την δημιουργία Νατοϊκών βάσεων.
Είχα επίσης καταλάβει γιατί τελευταία οι ΗΠΑ χαμήλωσαν τους τόνους εναντίον του Άσαντ στην Συρία. Το έκαναν επειδή προσπαθούν να προσεγγίσουν τους Ιρανούς, προκειμένου οι τελευταίοι να στείλουν ανταγωνιστικό στη Gazprom φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Αυτό που δεν είχα καταλάβει, ήταν το γιατί οι ΗΠΑ επέτρεψαν την πτώση του Αιγύπτιου δικτάτορα Μουμπάρακ, που ήταν σύμμαχος τους για δεκαετίες, και ήταν πιστός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, και που είχε επίσης σεβαστεί απόλυτα την Ισραηλινό-Αιγυπτιακή ειρήνη του Camp Davis του 1979. Δεν μπορούσα λοιπόν να καταλάβω γιατί επέτρεψαν την ανατροπή του Μουμπάρακ, προκειμένου να στηρίξουν τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον υποψήφιο που στηριζόταν από την Μουσουλμανική Αδελφότητα και το Κατάρ.

Τον Μόρσι κατάφερε στη συνέχεια να ανατρέψει ο στρατηγός Αλ-Σίσι, με την οικονομική βοήθεια και της Σαουδικής Αραβίας. Και δεν έβλεπα ποια Αμερικανική γεωπολιτική σκοπιμότητα μπορούσε να εξυπηρετεί η ανατροπή του Μουμπάρακ, αφού ήταν ήδη σύμμαχος των ΗΠΑ. Θεωρούσα λοιπόν ότι είχε να κάνει με οικονομικά συμφέροντα, όπως έχω γράψει σχετικά σε κείμενα μου. Έκανα όμως λάθος. Το καλό όμως με τα καλοπροαίρετα λάθη είναι ότι σε κάποια επόμενη στροφή διορθώνονται. Κάτι που δεν συμβαίνει με τα κακοπροαίρετα λάθη.

Ο λόγος που οι ΗΠΑ ήθελαν την ανατροπή του Μουμπάρακ, ήταν ότι ο Μουμπάρακ ελέγχονταν από την Σαουδική Αραβία, με την οποία οι ΗΠΑ έχουν πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπως εξηγούσα στο κείμενο που ανέβασα εχθές, για τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στην Νέα Υόρκη. Βλέπε εδώ.Θα ήταν πολύ καλύτερα για τις ΗΠΑ να ελέγχει την φτωχή Αίγυπτο ένας ηγέτης που ελέγχεται και χρηματοδοτείται από το πλούσιο Κατάρ, παρά ένας ηγέτης που ελέγχεται και χρηματοδοτείται από την Σαουδική Αραβία, αφού το Κατάρ είναι αυτή τη στιγμή πολύ πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ. Άρα η μη στήριξη του Μουμπάρακ, ήταν απόλυτα συμβατή με τις Αμερικανικές γεωπολιτικές επιδιώξεις. Απλά για να γίνει κατανοητό, έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι το Κατάρ είναι πλέον πολύ πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ από την Σαουδική Αραβία, με την οποία μάλιστα η σχέση των ΗΠΑ είναι πολύ προβληματική.

Όπως θα διαβάσετε στην 19η και 20η παράγραφο του παρακάτω άρθρου της Huffington Post, με τίτλο “As Europe Reconsiders Russian Gas, Qatar Waits in Wings”, του Απριλίου 2014, αναφέρεται ότι με το να φιλοξενεί τις Αμερικανικές βάσεις, και με το να ενισχύει στην Λιβύη και την Συρία ομάδες εξεγερμένων που στρέφονταν κατά των φιλο-Ρωσικών κυβερνήσεων, το Κατάρ περιόρισε την επιρροή των Ρώσων στον Αραβικό κόσμο. Γράφει το άρθρο:

19η και 20η Παράγραφος
In the longer term, if Qatar can enable the EU to gradually diversify its sources of natural gas, the Kremlin would lose a degree of leverage over Brussels at the negotiating table. In turn, Doha may once again remind Russia that Qatar's tiny size cannot stop it from undermining Russia's strategic interests.
By hosting the United States Central Command and sponsoring rebellions against pro-Moscow regimes in Libya and Syria, Qatar has indeed demonstrated its capacity to check Russia's agenda in the Arab world.
Η Ρωσία είναι η πλουσιότερη σε αποθέματα φυσικού αερίου χώρα στον κόσμο, και το Κατάρ η τρίτη πλουσιότερη. Και οι δύο χώρες έχουν επίσης μεγάλα έσοδα από πωλήσεις πετρελαίου. Ο περιορισμός της Ρωσικής επιρροής στον Αραβικό κόσμο, εκτός από το να ευνοεί οικονομικά το Κατάρ, είναι απόλυτα συμβατός και με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία είναι επίσης μεγάλος εμπορικός αντίπαλος της Ρωσίας, αλλά όπως είπα, το πρόβλημα με την Σαουδική Αραβία είναι ότι λοξοκοιτάει προς την Κίνα, και δεν είναι πια ο σύμμαχος που κάποτε ήταν για τις ΗΠΑ. Βλέπε παρακάτω λινκ για Σαουδική Αραβία και ΗΠΑΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου