Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

Ο Ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στο Χτύπημα των Δίδυμων Πύργων

Έλεγα τις προάλλες, στο παρακάτω κείμενο, ότι οι ΗΠΑ έχουν μειώσει πολύ τις αγορές πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία, και αυτό στρέφει την Σαουδική Αραβία προς την Κίνα, η οποία είναι ο πολλά υποσχόμενος μελλοντικός πελάτης, με την οποία η Σαουδική Αραβία επιδιώκει στενότερες σχέσεις και σε εμπορικό και σε στρατιωτικό επίπεδο. Για σχετικά άρθρα βλέπε παρακάτω link.


Η συμμαχία ΗΠΑ Σαουδικής Αραβίας, ήταν μία ατσάλινη συμμαχία, η οποία οικοδομήθηκε μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, και βασίστηκε στην ανάγκη των ΗΠΑ για εισαγωγή πετρελαίου, και στην ανάγκη της Σαουδικής Αραβίας για Αμερικανική προστασία. Ήταν οι ΗΠΑ ο μεγάλος προστάτης, και ταυτόχρονα ο μεγάλος πελάτης της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συνθήκες όμως έχουν αλλάξει δραματικά. Ο Καναδάς παράγει πολύ πετρέλαιο, και συμφέρει πολύ περισσότερο τις ΗΠΑ να εισάγουν πετρέλαιο από τον Κανάδα, παρά από την Σαουδική Αραβία. Επίσης, η τεχνολογική επανάσταση που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, και επέτρεψε την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου από σχιστόλιθο, αύξησε δραματικά την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι οι Αμερικανικές αγορές πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία να μειώνονται όλο και περισσότερο, ενώ οι Κινεζικές αγορές να αυξάνονται όλο και περισσότερο.


Παρόλο που οι ΗΠΑ επιτρέπουν στην Σαουδική Αραβία να συνεργάζεται στον τομέα του πετρελαίου με την Κίνα, όχι ότι μπορούν να κάνουν και αλλιώς δηλαδή, δεν νομίζω ότι θα επέτρεπαν στον Κινεζικό στρατό να πατήσει πόδι στην Σαουδική Αραβία. Γιατί ακόμη και αν δεν χρειάζονται το πετρέλαιο, σε μία πιθανή μελλοντική διένεξη, αυτός που ελέγχει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσει, όπως έχουμε δει να συμβαίνει και στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Και να μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, ήλεγχαν μόνο τον μισό Περσικό. Το Ιράν και το Ιράκ ήταν εχθρικά για τις ΗΠΑ εδάφη.
Από την πλευρά της όμως, η Σαουδική Αραβία, είναι λογικό να επιδιώκει και την στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της κρατικής China Network Television CNTV, με τίτλο “Closer military ties between China, Saudi Arabia”, του Φεβρουαρίου 2012, οι Κινέζοι επιδιώκουν στενότερη στρατιωτική συνεργασία με τους Σαουδάραβες.

Είναι λογικό επομένως, για κάποιους επιχειρηματικούς κύκλους στην Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ να φαντάζουν πλέον σαν βαρίδι, αφού έχουν πάψει να είναι ο καλός πελάτης του παρελθόντος, και εμποδίζουν την σύσφιξη των σχέσεων Κίνας-Σαουδικής Αραβίας. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι 15 από τους 19 τρομοκράτες στο χτύπημα των Δίδυμων Πύργων, στις 11/9 του 2001, ήταν Σαουδάραβες, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο τελευταίο τμήμα του παρακάτω άρθρου του CNN, με τίτλο “September 11th Hijackers Fast Facts”, του Σεπτεμβρίου 2014.

Επίσης δεν είναι τυχαίο, ότι το 2003, οι ΗΠΑ μετέφεραν την κεντρική διοίκηση της αεροπορίας τους στην Μέση Ανατολή, από το Prince Sultan της Σαουδικής Αραβίας, στο Al Udeid του Κατάρ. Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο των New York Times, με τίτλο “U.S. to Move Air Base to Qatar”, του Απριλίου 2003, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τις βάσεις του Κατάρ για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2001. Χρησιμοποιήθηκαν δηλαδή οι βάσεις του Κατάρ για πρώτη φορά αμέσως μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Λες και οι ΗΠΑ πίστευαν ότι άνθρωποι από την Σαουδική Αραβία ήταν υπεύθυνοι για το χτύπημα. Το άρθρο βέβαια λέει ότι οι ΗΠΑ διέψευσαν ότι αυτή η μετακίνηση σηματοδοτεί την εγκατάλειψη της Σαουδικής Αραβίας από τον Αμερικανικό στρατό. Τι θα έλεγαν όμως?

Επίσης το άρθρο λέει ότι το Κατάρ πλήρωσε 1 δις δολάρια για την κατασκευή των βάσεων Al Udeid, χωρίς να έχει καν αεροπορία εκείνη την εποχή, προκειμένου να δελεάσει τις ΗΠΑ να μεταφέρουν την κεντρική διοίκηση της αεροπορίας τους εκεί. Γράφει το άρθρο:

1η, 2η, 3η και 4η Παράγραφος
The United States is shifting its major air operations center for the Middle East from Saudi Arabia to Qatar, the first step in what is likely to be a significant reduction of American forces in Saudi Arabia and a realignment of American military presence in the region, senior military officials said today.
The day-to-day responsibility for overseeing hundreds of air missions in Iraq and the Middle East will be transferred this week from Prince Sultan Air Base near Riyadh, Saudi Arabia, to a backup headquarters the United States built last year at Al Udeid Air base in Qatar, senior officials said.
A formal decision about whether to make this arrangement permanent has yet to be made by President Bush and Defense Secretary Donald H. Rumsfeld.
But with the war in Iraq winding down and continued unease in Saudi Arabia about a large American military presence in the kingdom, American commanders believe that the time is right to see if the Qatar base can serve as the United States Central Command's air operations center of the future.

8η και 9η Παράγραφος
Senior Bush administration officials sought to emphasize that shifting the location of the command center should not be interpreted as an indication that the United States was ending its military relationship with Saudi Arabia, which has involved efforts to train Saudi forces, as well as the use of Saudi air bases.
"We are not leaving Saudi Arabia," a senior administration official said today.

16η Παράγραφος
Qatar built Al Udeid Air Base in 1996 at the cost of more than $1 billion. The nation did not have an air force at the time, but it wanted to encourage the United States military to base its aircraft there.
The United States did not begin to use the base until Sept. 29, 2001, when the Air Force needed to get aircraft in position for its war against the Taliban and the Al Qaeda terrorist network in Afghanistan.

Στο παρακάτω άρθρο του, με τίτλο “The real target of the war in Iraq was Saudi Arabia”, του Αυγούστου 2003,  ο Jeffrey Sachs, καθηγητής του πανεπιστημίου Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών, ισχυρίζεται ότι ο λόγος που οι ΗΠΑ χτύπησαν το Ιράκ το 2003, ήταν γιατί έπρεπε να δημιουργήσουν έναν άλλο σε αυτούς φιλικό χώρο, λόγω των προβλημάτων τους με την Σαουδική Αραβία. Αναφέρει μάλιστα ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θεωρούν δεδομένο ότι Σαουδάραβες εμπλέκονται στο χτύπημα των Δίδυμων Πύργων.

Γράφει στην 1η Παράγραφο:
“The crucial question regarding Iraq is not whether the motives for war were
disguised, but why. The argument that Iraq posed a grave and imminent
threat was absurd to anybody not under the spell of round-the-clock White
House and 10 Downing Street spin. But the actual reasons for launching the
war remain obscure. The plot thickened with the release last month of the
US Congressional investigation into September 11. It seems increasingly
likely that Iraq was attacked because Saudi Arabia was deeply implicated in
the terrorist attacks”.

Και συνεχίζει στην 6η παράγραφο:
“Second, a substitute had to be found for the US military bases in Saudi
Arabia. Like Saudi oil, the bases too were now under threat, especially
because the US presence in the Saudi kingdom was known to be the
principal irritant for al-Qaeda. Iraq would become a new base of US military
operations. Paul Wolfowitz, deputy defence secretary, has already explained

Αν σκεφτούμε ότι με την διάλυση του Ιράκ, δημιουργήθηκε ένα αυτόνομο φιλο-Δυτικό Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, το οποίο θα πετούσε την σκούφια του προκειμένου να υποδεχτεί νατοϊκές βάσεις, αυτό που λέει ο καθηγητής δεν ακούγεται και παράλογο.


Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας επιδεινώνεται και από την αλλαγή στις γεωπολιτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ χρειάζονται τώρα το Ιράν, προκειμένου να στείλουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, και να σπάσουν την επιρροή της Gazprom, που είναι ένα γεωπολιτικό υπερόπλο στα χέρια του Πούτιν. Επομένως οι ΗΠΑ, όχι μόνο αγοράζουν πολύ λιγότερο πετρέλαιο από την Σαουδική Αραβία, αλλά προσπαθούν και να προσεγγίσουν το μεγάλο της αντίπαλο, το Ιράν.

Με το Κατάρ τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, παρόλο που το Κατάρ επίσης πουλάει κυρίως στην Ασία. Εμπορικά το Κατάρ έχει προχωρήσει τις σχέσεις του με την Κίνα, όπως περιγράφω στο κείμενο για το οποίο παραθέτω το λινκ στην αρχή του κειμένου.

Αλλά το Κατάρ θέλει τον Αμερικανικό στρατό πολύ περισσότερο από την Σαουδική Αραβία. Επίσης το Κατάρ δεν ενοχλείται τόσο πολύ από την προσέγγιση των ΗΠΑ με το Ιράν, γιατί ανάμεσα στο Κατάρ και το Ιράν υπάρχει το κοίτασμα South Pars/North Field, το οποίο οι δύο χώρες θέλουν να συνεκμεταλλευτούν. Είναι μία σχέση αγάπης και μίσους αυτή ανάμεσα στο Κατάρ και το Ιράν, αλλά πολύ λιγότερου μίσους από την σχέση Σαουδικής Αραβίας Ιράν.
Από την μία σφάζονται οι Καταριανοί με τους Ιρανούς στην Συρία και το Ιράκ, για τον έλεγχο της περιοχής, και από την άλλη προσπαθούν να συνεκμεταλλευτούν το κοίτασμα τους. Η ζούγκλα της Μέσης Ανατολής. Στην Συρία και το Ιράκ βέβαια δεν εμπλέκονται μόνο το Κατάρ και το Ιράν.

Στο παρακάτω άρθρο του πρακτορείου Reuters, με τίτλο “Qatar says can help Iran get more from world's biggest gas field”, του Δεκεμβρίου 2013, θα διαβάσετε ότι το Κατάρ θέλει να βοηθήσει το Ιράν να εκμεταλλευτεί το δικό του κομμάτι του κοιτάσματος. Γράφει το άρθρο:

1η, 2η , 3η ,4η ,5η και 6η Παράγραφος
Qatar wants to help Iran to develop its share of the world's biggest gas field so both countries can reap the maximum long-term rewards, sources at state-run Qatar Petroleum (QP) say.
The Gulf state has offered its support in response to a request from Iran amid signs that western sanctions might ease after it signed a deal in November that offers more transparency over its nuclear programme.
The giant gas field beneath the waters of the Gulf, which Iran calls South Pars and Doha calls the North Field, accounts for nearly all of Qatar's gas production and around 60 percent of its export revenues.

Multi-billion dollar plants built with big Western energy companies have helped Qatar become the world's largest liquefied natural gas (LNG) exporter, while western sanctions have prevented Iran from mirroring that success.
Worried that overproduction might reduce long term recovery from its biggest asset, in 2005 Doha imposed a moratorium on new developments which is expected to last until at least 2015.
Iran, which suffers severe domestic gas shortages, has made a rapid increase in production from South Pars a top priority and some in Qatar are concerned too much Iranian exploration drilling might impair recovery rates for both sides.
Το ίδιο θα διαβάσετε και στο προπαγανδιστικό Presstv, που ανήκει στο Ιρανικό κράτος, με τίτλο “Qatar ready to help Iran develop South Pars gas field”, του Δεκεμβρίου 2014. Γράφει:

1η και 2η Παράγραφος
Qatar has offered to help Iran develop its segment of the giant offshore South Pars gas field, which the two countries share in the Persian Gulf, sources at Qatar Petroleum (QP) company say.
“After Iran signed the nuclear deal this has opened the door for us to help them with making more use of South Pars, and the plan is to give them advice on technology and exploring the geology of the field,” Reuters quoted an unnamed QP source as saying on Monday.
Οι καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Κατάρ, σε σχέση με την Σαουδική Αραβία, ήταν προφανείς και στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ πούλησαν τον Μουμπάρακ της Αιγύπτου, έναν πιστό σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας, και στήριξαν τον Μόρσι, τον υποψήφιο που στήριζε το Κατάρ και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Ένα εξαιρετικό άρθρο για την ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ Σαουδικής Αραβίας είναι το “Is the U.S. Losing Saudi Arabia to China”, του Οκτωβρίου 2013, της Huffington Post, το οποίο πρέπει να το διαβάσει οπωσδήποτε όποιος ενδιαφέρεται για το θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου