Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

Είναι το Κατάρ Μαριονέτα των ΗΠΑ?

Επειδή σαν χώρα είμαστε φούλ στην κομμουνιστική, αλλά τελευταία και στην ναζιστική προπαγάνδα, με τις όποιες μικρές διαφορές τέλος πάντων αυτές οι δύο έχουν, πιστεύουμε ότι για όλα φταίνε οι ΗΠΑ.

Προκειμένου να βγάζουν από το κάδρο τους Άραβες, και κυρίως το Κατάρ, αφού από εκεί πληρώνεται κυρίως η αριστερά, αφότου τουλάχιστον έφυγε η Σαουδική Αραβία από την Ελλάδα πριν αρκετά χρόνια, η Saudi Aramco για την ακρίβεια, όταν σύρθηκε στα δικαστήρια με την Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Μας λένε λοιπόν ότι το Κατάρ δεν έχει ιδία βούληση, το προσπερνάνε, και ξαναρίχνουν το μπαλάκι στις ΗΠΑ. Και δεν ασχολείται κανείς με το Κατάρ, αφού δεν φταίει, γιατί κάνει ότι του πούνε οι ΗΠΑ.

Για να καταλάβετε την Κομμουνιστική προπαγάνδα, θα πρέπει να δείτε τις σχέσεις του Κατάρ και με τους δύο μεγάλους γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ. Και με την Ρωσία και με την Κίνα. Στο θέμα της Ρωσίας, που είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, σε αποθέματα φυσικού αερίου, και μεγάλος εμπορικός αντίπαλος του Κατάρ, οι Καταριανοί ακολουθούν τις ΗΠΑ σαν στρατιωτάκια. Όχι γιατί δεν έχουν ιδία βούληση, αλλά γιατί η Ρωσία είναι πολύ πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, και μεγάλος εμπορικός αντίπαλος του Κατάρ. Κάθε χτύπημα των ΗΠΑ στην Ρωσία σημαίνει μεγαλύτερες πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για το Κατάρ.

Στο θέμα της Κίνας όμως, η οποία είναι φτωχή ενεργειακά, και τα 4-5 τελευταία χρόνια πολύ καλός πελάτης του Κατάρ, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Το Κατάρ είναι όλο γλύκες με την Κίνα. Αν παρακολουθήσετε τις σχέσεις του Κατάρ με την Κίνα τα τελευταία χρόνια, θα καταλάβετε πολύ καλά ότι κάθε άλλο παρά μαριονέτα των ΗΠΑ είναι το Κατάρ.

Θα διαβάσετε στην 4η παράγραφο του παρακάτω άρθρου του Hellenic  Shipping News, με τίτλο “Qatar looks East: Growing importance of Chinas LNG market”, του Νοεμβρίου 2014, ότι από το 2009 και μετά, η Κίνα είναι ο τέταρτος καλύτερος πελάτης του Κατάρ, μετά την Ιαπωνία, την Ινδία και την Νότια Κορέα.

Στην 8η παράγραφο του ίδιου άρθρου, θα διαβάσετε ότι το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, και η Κίνα ο 3ος μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Υγροποιημένου φυσικού αερίου, και όχι φυσικού αερίου γενικά. Χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε δηλαδή υπόψη τις εξαγωγές φυσικού αερίου με δίκτυα αγωγών, γιατί σε αυτή την περίπτωση είνα η Ρωσία ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Στο παρακάτω άρθρο των Reuters, με τίτλο “Qatar to become first Middle East clearing hub for China's yuan”, November 2014, θα διαβάσετε ότι η Κίνα δημιούργησε στο Κατάρ το πρώτο στην Μέση Ανατολή clearing house σε Κινέζικο νόμισμα, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει την εξάρτηση της στο Αμερικανικό δολάριο.

1η , 2η και 3η Παράγραφος
“Qatar will become the Middle East's first hub for clearing transactions in the Chinese yuan, in a step that could over the long run help Gulf oil exporting countries reduce their dependence on the U.S. dollar.
Industrial and Commercial Bank of China's Doha branch has been appointed as the clearing bank for yuan deals in Qatar, China's central bank said on Tuesday.
"The signing of the MoU and the appointment of the renminbi clearing bank will increase the strong ties between China and Qatar and position Qatar as the regional centre for renminbi clearing and settlement," the Qatari central bank said”.
11η Παράγραφος
Qatar, which has some $43 billion in net foreign currency reserves and an estimated $170 billion in its sovereign wealth fund, is the biggest supplier of liquefied natural gas to China.

Στο παρακάτω άρθρο των Reuters, με τίτλο “China's CNPC, Qatar Petroleum planning JV in China”, του Ιανουαρίου 2011, θα διαβάσετε για τις επενδύσεις που σκοπεύουν να κάνουν από κοινού η κρατική Κινέζικη China National Petroleum Corp CNPC, και η κρατική Καταριανή Qatar Petroleum στην Κίνα και στο Κατάρ.
1st, 2nd , 3rd Paragraphs
China and Qatar will strengthen cooperation in the oil and gas industries and the top oil companies of the two countries plan joint venture projects in China, the government said on Thursday.
During a meeting between visiting Qatar Oil Minister Abdullah al-Attiyah and Wang Yong, the head of state-owned Assets Supervision and Administration Commission (SASAC), the two sides vowed more communication and joint development.
"Both sides talked about planned joint venture projects in China between China National Petroleum Corp (CNPC) and Qatar Petroleum (QP)," the SASAC said on its website www.sasac.gov.cn.

Το ίδιο ισχύει και για την Σαουδική Αραβία. Μας λένε πάντα οι κομμουνιστές ότι είναι μαριονέτα των ΗΠΑ, ενώ αυτό είναι ψέμα. Ισχύει μόνο όταν οι ΗΠΑ στρέφονται εναντίον των Ρώσων που είναι μεγάλος εμπορικός αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας. Απέναντι στην Κίνα, οι Σαουδάραβες είναι όλο γλύκα, και έχουν και πάρα πολύ στενή συνεργασία μαζί τους. Έχουν μαζί διυλιστήρια στην Κίνα και την Σαουδική Αραβία.

H Σαουδική Αραβία μάλιστα με την Κίνα συζητάνε το ενδεχόμενο να κατασκευάσει η Κίνα για λογαριασμό των Σαουδαράβων ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Σαουδική Αραβία, για λογαριασμό των Σαουδαράβων φυσικά. Και είναι η Κίνα που θα αποτελέσει τον μεγάλο αντίπαλο των ΗΠΑ στον 21ο αιώνα.

Γενικά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η κομμουνιστική προπαγάνδα σας δίνει στοιχεία για την συμπεριφορά των Αράβων απέναντι στους Ρώσους, που είναι οι αντίπαλοι τους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ώστε να πιστεύετε ότι είναι μαριονέτες των Αμερικανών, και να τους βγάζετε από το κάδρο. Δεν θα σας δίνουν ποτέ στοιχεία για τις σχέσεις των Αράβων με την Κίνα, που είναι μεγάλος γεωπολιτικός αντίπαλος των ΗΠΑ, αλλά φτωχή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και πελάτης των Αράβων, γιατί τότε θα καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι αυτές οι χώρες έχουν πολύ ισχυρή και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε μερικές από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο να μην έχουν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν έχουν και περιορισμούς. Όταν ζητάς την προστασία του Αμερικανικού στρατού υποχρεωτικά υπόκεισαι και σε κάποιους περιορισμούς. Το Κατάρ μπορεί να κουνιέται ταυτόχρονα στην Ρωσία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Λιβύη και να μην του μιλάει κανείς, χάρις στις Αμερικανικές βάσεις που έχει στο Κατάρ. Και παρόλα αυτά κοιτάξτε την πολιτική του απέναντι στην Κίνα.

Για Σαουδική Αραβία και Κίνα παραθέτω ενδεικτικά τα παρακάτω άρθρα.

Wall Street Journal “Saudi Arabia, China Sign Nuclear Cooperation Pact”, Ιανουάριος 2012

CNBC “Do Saudis have a new best friend? Don't bet on it”, November 2013

“Sinopec Buys Saudi Yanbu Refinery Stake for $562 Million”, October 2014


Το Βήμα, “Αίτηση της Aramco κατά του ομίλου Βαρδινογιάννη”, Οκτώβριος 1998


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου