Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Η Διαφθορά του Φυσικού Αερίου στην Ουκρανία

Στην 2η παράγραφο του παρακάτω άρθρου των Reuters, με τίτλο “SPECIAL REPORT-Putin's allies channelled billions to Ukraine oligarch”, του Νοεμβρίου 2014, γράφει ότι ο Dimitry Firtash, ένας Ουκρανός πρώην πυροσβέστης, μέσα σε μία δεκαετία έγινε πλούσιος, αγοράζοντας και πουλώντας Ρωσικό φυσικό αέριο. Η επιτυχία του οφείλεται στις “γλυκιές” συμφωνίες που έκανε με συνεργάτες του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στην 4η ,5η και 6η παράγραφο, το άρθρο γράφει ότι σύμφωνα με έγγραφα των Ρωσικών τελωνείων, τα τελευταία 4 χρόνια, η Gazprom πούλησε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στον Firtash. Οι τιμές στις οποίες η Gazprom του πουλούσε το φυσικό αέριο ήταν τόσο χαμηλές, ώστε οι εταιρείες του έβγαλαν κέρδη 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια περίοδο, τραπεζικοί κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν, έδωσαν στον Firtsh δάνεια ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Firtash στήριζε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος το 2010 κέρδισε τις εκλογές και έγινε πρόδρος της Ουκρανίας. Η ιστορία του Firtash δείχνει με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί ο Πούτιν τα Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία (φυσικό αέριο), προκειμένου να αποκτά δύναμη σε χώρες που είναι σημαντικές για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας. Ο Γιανουκόβιτς, που εκλέχτηκε με την βοήθεια του Firtash, έστρεψε την Ουκρανία πολύ πιο κοντά στην Ρωσία, και πολύ μακριά από την Δύση.

Στην 26η, 27η και 28η παράγραφο του άρθρου.

Το 2004, μία καινούργια εταιρεία έγινε ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, για τις συμφωνίες φυσικού αερίου, η εταιρεία RosUkrEnergo. Οι ιδιοκτήτες της RosUkrEnergo RUE, δεν ήταν γνωστοί στην αρχή, αλλά στην συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο Firtash και η Gazprom. H RUE αγόραζε φτηνά και πουλούσε ακριβά στην Ουκρανία, και πολλοί Ουκρανοί έβλεπαν την RUE σαν περιττή. Όταν η Yulia Tymoshenko (η φιλοδυτική  που βλέπαμε στις τηλεοράσεις μας με το αναπηρικό καροτσάκι) έγινε πρωθυπουργός, έκοψε τον Firtash και έκανε την δική της συμφωνία με τον Πούτιν.Έχω την εντύπωση ότι και η Τιμοσένκο είναι πολύ μεγάλο φυντάνι. Θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες Ουκρανές, έβγαλε τα χρήματα της από την βιομηχανία του φυσικού αερίου, και το ψευδώνυμο της είναι “η πριγκίπισσα του φυσικού αερίου” (Gas Princess), όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Euronews, με τίτλο “Ukraine presidential election: TheChocolate Kingvs theGas Princess”, του Μαρτίου 2014.

Η φιλοδυτική λοιπόν “πριγκίπισσα” του φυσικού αερίου, έχει κάνει 7 χρόνια φυλακή, και πριν ασχοληθεί με την πολιτική είχε στενές σχέσεις με έναν πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τον Pavlo Lazarenko, και σε αυτή την σχέση οφείλεται για κάποιους η επιτυχία της στην χώρο του φυσικού αερίου. Βλέπε άρθρο της Daily Beast “Yulia Tymoshenko: She's No Angel”, February 2014


Φυντάνια και οι Ουκρανοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου