Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Ρωσία vs Κατάρ ή Gazprom vs Qatar Petroleum- ExxonMobil-Total SA?

Η παρακάτω φωτογραφία είναι από το άρθρο του RT (Russian Today) , με τίτλο “Qatar vs Russia: When Size Does not Matter”, του Δεκεμβρίου του 2011, και απεικονίζει την σχέση ΗΠΑ-Κατάρ


Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω link της Wikipedia, το RT (Russian Today), χρηματοδοτείται από το Ρωσικό κράτος. Είναι σαν να λέμε ένα κανάλι του Πούτιν, αλλά επειδή εκπέμπει διεθνώς, είναι σχετικά σοβαρό.

Η πρώτη γραμμή του άρθρου λέει ότι η Μόσχα υποβαθμίζει τις σχέσεις της με το Κατάρ. Στην 4η παράγραφο, το άρθρο λέει ότι το Κατάρ υποστήριξε τους εξεγερμένους στην Συρία και στην Λιβύη. Η Συρία, να προσθέσω εγώ, είναι ο βασικότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή, από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης ακόμη, και ο Καντάφι ήταν αντι-Αμερικανός και φιλο-Ρώσος, και είναι λογικό οι Ρώσοι να είναι έξω φρενών με τους Καταριανούς, οι οποίοι πρωτοστάτησαν σε αυτές τις εξεγέρσεις, κυρίως μέσω της επιρροής τους στην από αυτούς χρηματοδοτούμενη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά και άλλων τζιχαντιστών πιστολάδων που ενοικίασαν. Στην τελευταία του παράγραφο, το άρθρο λέει ότι το μικρό Κατάρ, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, προσπαθεί να δώσει γροθιές ισχυρότερες από το μέγεθος του.

Το RT, αλλά και όλοι οι πραγματικά φιλο-Ρώσοι δημοσιογράφοι, βρίζουν νυχθημερόν τους Καταριανούς. Είναι λογικό άλλωστε, αφού όχι μόνο χτυπάνε τον σύμμαχο τους στην Συρία, τον Άσαντ, ο οποίος έχει παραχωρήσει στην Gazprom τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Συρίας (βλέπε παρακάτω link 1 της Washington Institute), αλλά είναι και ο μεγάλος ανταγωνιστής της Gazprom σε πωλήσεις φυσικού αερίου στην περιοχή.  Η Ρωσία είναι ο νούμερο ένα, και το Κατάρ ο νούμερο δύο εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο (βλέπε παρακάτω link 2 της CIA).

Να διευκρινίσω ότι αναφέρομαι σε μεγαλύτερους εξαγωγείς, και όχι σε μεγαλύτερους παραγωγούς ή πλουσιότερους σε κοιτάσματα. Άλλο μεγαλύτερος εξαγωγέας, άλλο μεγαλύτερος παραγωγός, άλλο πλουσιότερος σε κοιτάσματα. Δεν είναι απαραίτητο όλα αυτά να συμπίπτουν. Κάποιος μπορεί να παράγει περισσότερο φυσικό αέριο αλλά να μην το εξάγει επειδή το καταναλώνει ο ίδιος, ή κάποιος μπορεί να είναι πλουσιότερος σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά να μην παράγει μεγάλες ποσότητες, επειδή κανείς δεν επενδύει στην χώρα του.

Επίσης, η Ρωσία και το Κατάρ μάχονται για τον έρωτα του Ιράν, που αποτελεί για όλους το μήλο της Έριδας. Το Ιράν είναι η 2η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα φυσικού αερίου, και μπορεί να αποτελέσει μία ανταγωνιστική για την κρατική Gazprom γραμμή τροφοδοσίας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Το Ιράν λόγω των μακροχρόνιων οικονομικών κυρώσεων που υφίσταται από τους Δυτικούς, δεν έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που διαθέτει, αλλά ούτε και να φτιάξει νέες, σε ανεκμετάλλευτα έως τώρα κοιτάσματα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ το Ιράν είναι η 2η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα φυσικού αερίου, πίσω μόνο από την Ρωσία, εισάγει φυσικό αέριο για να καλύψει τις δικές του ανάγκες. Παράγει δηλαδή λιγότερο φυσικό αέριο απ’ όσο καταναλώνει, και είναι αυτό που λέμε net importer (βλέπε παρακάτω link 3 των Reuters). Να προσθέσω ότι η εξόρυξη φυσικού αερίου, ειδικά από θαλάσσια κοιτάσματα όπως είναι το τεράστιο κοίτασμα που βρίσκεται ανάμεσα στο Ιράν και το Κατάρ, απαιτεί τεράστια κεφάλαια (η κόκκινη κηλίδα στον παρακάτω χάρτη είναι μία πολύ πρόχειρη απεικόνιση του South Pars/North Dome).


Το Ιράν λοιπόν είναι το μήλο της Έριδας τόσο για τους Ρώσους, όσο και για τους Καταριανούς, όσο και για τους Δυτικούς συνεταίρους του Κατάρ. Όσο υπάρχουν οι κυρώσεις των Δυτικών εναντίον του Ιράν, το Ιράν δεν μπορεί να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, και να απειλήσει την Ρωσική Gazprom. Όσο επίσης η Συρία και το Ιράκ είναι υπό των έλεγχο των Ιρανών και των Ρώσων, δεν μπορεί να κατασκευαστεί ένας αγωγός Κατάρ-Τουρκίας-Ευρώπης, που πάλι θα απειλούσε την Ρωσία και την Gazprom

Να διευκρινίσω ότι όταν λέω “το Ιράν θα απειλήσει την Gazprom”, εννοώ να της μειώσει τα επίπεδα πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή αγορά, στην οποία η Gazprom έχει περίπου το 25% αυτή τη στιγμή, αλλά και σε επίπεδο τιμών, αφού η αύξηση στην προσφερόμενη ποσότητα που θα δημιουργούσαν τα τεράστια αποθέματα του Ιράν, αν φυσικά επένδυαν εκεί oi Δυτικές εταιρείες, θα πίεζε πάρα πολύ προς τα κάτω τις τιμές φυσικού αερίου, και κατά συνέπεια τις υφιστάμενες τιμές και τα κέρδη της Gazprom.

Η μία πλευρά του Κόλπου, το Κατάρ, συνεργάζεται απόλυτα με τους Δυτικούς, αφού στο Κατάρ οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικές βάσεις, και τα κοιτάσματα του Κατάρ τα εκμεταλλεύεται η κρατική Qatar Petroleum, με τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Δύσης, αφού συνεργάζεται με τις δύο μεγαλύτερες Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας, την Exxon και την ConocoPhillips, την Γαλλική Total SA, τα Ιαπωνικά θηρία Mitsui και Marubeni, και την Αγγλο-Ολλανδική Royal Dutch Shell.

Στο παρακάτω άρθρο της Wikipedia, θα διαβάσετε ότι η Qatargas είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, και είναι η εταιρεία που κυρίως εκμεταλλεύεται τα Καταριανά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Όπως θα διαβάσετε στο τμήμα “Operations” του παραπάνω Wikipedia link, η Qatargas αποτελείται από την Qatargas1, που ανήκει στην κρατική Qatar Petroleum, την Αμερικανική Exxon, την Γαλλική Total SA και τις Ιαπωνικές Mitsui και Marubeni, την Qatargas2, που ανήκει στην Qatar Petroleum και την Αμερικανική Exxon Mobil, την Qatargas3, που ανήκει στην Qatar Petroleum, την Αμερικανική ConocoPhillips και την Ιαπωνική Mitsui,  και την Qatargas4, που ανήκει Qatar Petroleum και την Αγγλο-Ολλανδική Royal Dutch Shell. Όλες αυτές οι εταιρείες μαζί είναι κάτι σαν το ΝΑΤΟ ας πούμε, ενώ η Gazprom είναι αυτό που παλιά λέγαμε Σοβιετικό Μπλοκ.

Στο παρακάτω link θα δείτε ότι η Exxon και η ConocoPhillips είναι οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ.


Αν γκουγκλάρετε ExxonMobil και το ConocoPhillips, θα δείτε ότι και οι δύο αυτές Αμερικανικές εταιρείες έχουν την έδρα τους στο Τέξας των ΗΠΑ, το οποίο είχε επισκεφτεί ο Αλέξης Τσίπρας. Αν κρίνουμε από τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ ουρλιάζει εναντίον των ΗΠΑ στο θέμα της Ουκρανίας, όπου είναι ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας χωρίς όμως Αραβική παρεμβολή, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άκρως αντι-Αμερικανικό κόμμα, όταν δεν παρεμβάλλονται Άραβες. Άρα δεν μπορεί να ήταν η αγάπη του για τους Αμερικανούς, που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην μητρόπολη του πετρελαίου, αλλά κάτι άλλο.

Άλλωστε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η Αυγή, ήταν φανερά υπέρ των χρηματοδοτούμενων από το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία εξεγερμένων στην Συρία, και εναντίον του Άσαντ, του πιο πιστού σύμμαχου των Ρώσων στην περιοχή. Στο παρακάτω άρθρο της Αυγής, με τίτλο “Απελευθερώστε την Συρία: Η Διαμαρτυρία που Μετατράπηκε σε Εξέγερση”, του Νοεμβρίου του 2011, θα διαβάσετε ένα άρθρο πάρα πολύ εχθρικό προς τον Άσαντ, και φανατικά υπέρ των εξεγερμένων. Το άρθρο μάλιστα δεν φέρει υπογραφεί δημοσιογράφου. Εκφράζεται σαν θέση της Αυγής. Θα σας πουν ότι είναι υπέρ των εξεγερμένων από δημοκρατική ευαισθησία, αλλά ποτέ δεν θα κατηγορήσουν το αυταχρικό καθεστώς του Κατάρ, που δεν διενεργεί ποτέ εκλογές, και που ήταν αυτό που κυρίως χρηματοδοτούσε τους εξεγερμένους στην Συρία.

Στην 1η παράγραφο του παρακάτω άρθρου των Financial Times, θα διαβάσετε ότι το Κατάρ δαπάνησε 3 δις δολάρια ενισχύοντας τους εξεγερμένους στην Συρία. Εγώ αναρωτιέμαι γιατί δεν είναι η Αυγή εναντίον των Αμερικανών και των Καταριανών στην Συρία, και υπέρ του Άσαντ, ο οποίος είναι πιστός σύμμαχος του Πούτιν? Στην Ουκρανία ο ΣΥΡΙΖΑ ουρλιάζει υπέρ των Ρώσων. Γιατί δεν το κάνει και στην Συρία, μία χώρα τόσο κρίσιμη για τα Ρωσικά συμφέρονται και την Gazprom?

Οι Δυτικοί λοιπόν τώρα, μαζί με το Κατάρ, προσπαθούν να προσεγγίσουν το Ιράν, ώστε να αναλάβουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται δίπλα στα Καταριανά κοιτάσματα που εκμεταλλεύονται ήδη, αφού το South Pars/North Fields είναι ένα ενιαίο κοίτασμα, και μέσω του Ιράν να στέλνουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Αυτό φυσικά για τους Ρώσους και την Gazprom είναι καταστροφικό. Και όλα δείχνουν ότι οι συνομιλίες των Δυτικών με τους Ιρανούς πάνε καλά. Στο παρακάτω άρθρο της Telegraph, με τίτλο “Iran offers Europe Iranian Gas amid Russian Embargo Fears”, θα διαβάσετε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να προμηθεύσει την Ευρώπή με φυσικό αέριο, αν φυσικά επενδύσουν εκεί οι Δυτικές εταιρείες ώστε να αυξηθεί η παραγωγή να προσθέσω εγώ.

Στο παρακάτω άρθρο των Reuters, με τίτλο “Iran Says Nuclear Deal Within Reach by November 24 – No Alternative”, της 8ης Νοεμβρίου 2014, θα διαβάσετε ότι το Ιράν πιστεύει ότι σύντομα θα επιτευχθεί μία συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Να προσθέσω εγώ ότι αυτό είναι αναγκαίο για να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις και να προχωρήσουν οι συμφωνίες, ώστε και να μπορούν οι Δυτικές εταιρείες με τους Καταριανούς και τους Ιρανούς να εκμεταλλευτούν τα Ιρανικά κοιτάσματα, αλλά κυρίως για να μπορούν να τα πουλήσουν στην Ευρώπη, κάτι που δεν επιτρέπεται όσο υπάρχουν κυρώσεις εναντίον των Ιρανών.

Και όταν λες σε κάποιον αριστερό για το Κατάρ, λέει την εξής εξυπνάδα “αααα το Κατάρ είναι μια σταλιά, οι Αμερικανοί είναι το θέμα”, βγάζοντας το Κατάρ αμέσως έξω από το κάδρο, και φορτώνοντας την ευθύνη στους Αμερικανούς. Ακόμη και για τον ISIS, ποτέ δεν θα αναφέρουν το Κατάρ. Αν τους πιέσεις για τον ISIS, θα τα ρίξουν όλα στους Αμερικανούς. Έστω όμως. Ας πούμε ότι το Κατάρ που σκυλοβρίζουν οι Ρώσοι από το πρωί ως το βράδυ δεν υφίσταται, και ότι είναι βλάκες οι Ρώσοι. Ας πούμε ότι αυτό το κομμάτι γης που λέγεται Κατάρ είναι Αμερικανική επαρχία. Γιατί δεν στηρίζουν τον Άσαντ, που είναι τόσο σημαντικός για τα Ρωσικά συμφέροντα και την Gazprom?

Η πραγματικότητα είναι ότι το Κατάρ είναι μία πάρα πολύ ισχυρή χώρα, που διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου που αντιστοιχούν στο 50% των Ρωσικών αποθεμάτων (48 δις κυβικά μέτρα οι Ρώσοι, 25 δις κυβικά μέτρα οι Καταριανοί). Βλέπε wikipedia

Το Κατάρ διαθέτει επίσης πλούσια αποθέματα πετρελαίου. Επίσης δεν ανησυχεί καθόλου για τα σύνορα του, αφού μπροστά του έχει την Exxon και τον Αμερικανικό στρατό, και είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν εισόδημα. Έχει να θρέψει μόνο 300 χιλιάδες Καταριανούς πολίτες, αφού οι υπόλοιποι 1.7 εκ κάτοικοι του Κατάρ είναι πολίτες άλλων χωρών, και άρα του περισσεύει άφθονο χρήμα για να αγοράζει πιστολάδες τζιχαντιστές, και πολιτική επιρροή κάνοντας επενδύσεις σε ξένες χώρες, όπως έχει κάνει στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πρώην Ελληνικό με τον Λάτση και αλλού. Το τι χρηματοδοτήσεις δίνει στα κόμματα και στους δημοσιογράφους δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Αυτός είναι ο λόγος που το Κατάρ κουνιέται ταυτόχρονα στο Ιράν, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στην Σαουδική Αραβία, και κανείς δεν τολμάει να το πειράξει.

Επίσης, όπως ήταν φυσικό, ο Putin στην Αίγυπτο στήριξε τον Σίσι, αφού ο Μόρσι, που ήταν ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων και χρηματοδοτούμενος από το Κατάρ, ήταν ο φυσικός του εχθρός. Στο παρακάτω άρθρο του BBC, με τίτλο “Putin Backs Sisi Bid for Egypt Presidency”, του Φεβρουαρίου 2014, θα διαβάσετε ότι ο Πούτιν στήριξε τον Σίσι, και συμφώνησε να του δώσει όπλα, ώστε να αντισταθμιστούν οι ακυρώσεις που έγιναν από τις ΗΠΑ (επειδή ανέτρεψε τον Μόρσι, που ήταν ο άνθρωπός στην Αίγυπτο, των συνεταίρων των ΗΠΑ, των Καταριανών, να προσθέσω εγώ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αίγυπτο υποστηρίζει πάλι τον Μόρσι, των Αδελφών Μουσουλμάνων, που δεν αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ, και δεν υποστηρίζει τον Σίσι, που αναγνωρίζει την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ. Γιατί λέει ήταν δημοκρατικά εκλεγμένος. Δημοκρατικά εκλεγμένος με την υποστήριξη του Κατάρ και των ΗΠΑ να προσθέσω εγώ, και που μόλις πήρε την εξουσία έδωσε αμέσως στον εαυτό του εξουσίες αυτοκράτορα όπως έλεγα εδώ, και όπως μπορείτε να βρείτε σε εκατοντάδες άρθρα, αν γκουγκλάρετε “Morsi grants excessive powers to himself” ή κάτι τέτοιο.

Ενώ δηλαδή οι Ρώσοι στην Αίγυπτο στηρίζουν τον Σίσι, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Μόρσι. Αν και τώρα με την ΑΟΖ και την επίσκεψη του Σαμαρά, έσφιξαν τα δόντια και δεν είπαν τίποτα, γιατί θα τους έπαιρναν με τις πέτρες.

Η Αίγυπτος μάλιστα είναι η χώρα που χρησιμοποίησα για να καταλάβω ότι οι κινήσεις των Αμερικανών είναι κάποιες φορές περισσότερο “εταιρικές” απ’ όσο πρέπει. Γιατί καταλαβαίνω να θέλουν οι ΗΠΑ να τα βρουν με το Ιράν, να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα του, και να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη. Είναι και μία στρατηγικής σημασίας κίνηση για την Δύση αυτή. Το καταλαβαίνω και για τον Καντάφι στην Λιβύη, αφού ήταν ένας τριτοκοσμικός ηγέτης, πολύ φιλικός προς τους Κινέζους κομμουνιστές και τους Ρώσους.

Αλλά στην Αίγυπτο γιατί άφησαν οι ΗΠΑ να ανατραπεί ο Μουμπάρακ, που ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ, ο πιο πιστός σύμμαχος ενός άλλου συμμάχου των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, και που δεν είχε πειράξει ποτέ τον άλλο σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ισραήλ, αφού είχε σεβαστεί απόλυτα το σύμφωνο ειρήνης του 1978 ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ? Θα τολμούσε το Κατάρ να χρηματοδοτήσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και γενικά να ροκανίσει τον Μουμπάρακ, αν δεν είχε τις ευλογίες των ΗΠΑ? Δεν το πιστεύω.

Βλέπουμε λοιπόν ότι όταν είναι ΗΠΑ-Ρωσία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ουρλιάζουν σαν τα σκυλιά εναντίον των ΗΠΑ. Όταν είναι ΗΠΑ-Ρωσία με Αραβική παρεμβολή, τότε εξαφανίζονται, γιατί δεν μπορούν φυσικά να πάρουν θέση υπέρ του ΝΑΤΟ. Ο λόγος μάλιστα που φωνάζουν τόσο πολύ υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι για να έχει ο κόσμος την αίσθηση ότι είναι φιλοΡωσικό κόμμα. Δεν μπορούν να πουν ότι είναι ένα φιλο-Καταριανό κόμμα. Η Ρωσία είναι μία μεγάλη χώρα, η μητέρα του κομμουνισμού, και η εικόνα των φιλο-Ρώσων τους βολεύει. Η εικόνα όμως των φιλο-Καταριανών, μίας αυταρχικής χώρας που πληρώνει τρομοκράτες, και που χρηματοδοτεί ότι βρει μπροστά της, δεν τους βολεύει, αφού τους παρουσιάζει στην πραγματική τους διάσταση. Όπως όμως μόλις εξήγησα, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, δεν είναι φιλο-Ρωσικές αλλά φιλο-Καταριανές.

Άκουγα τις προάλλες τον Μίμη Ανδρουλάκη να λέει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από την Ρωσία. Δεν βοήθησε λέει και την Κύπρο. Θα μας βγει και φιλο-Νατοική στο τέλος η αριστερά. Ο Μίμης είναι χρόνια στην αριστερά και παμπόνηρος. Ξέρει ο Μίμης από που έρχεται το ψωμί. Καλό θα ήταν όσοι νομίζουν ότι φωνάζουν για την Ρωσία, να μπουν στο RT, και να δουν τι γράφει για το Κατάρ. Και μετά να τα συγκρίνουν με αυτά που γράφουν εδώ οι “φιλο-Ρώσοι”. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και φιλο-Ρώσοι εδώ, αφού υπάρχουν ισχυρά Ρωσικά συμφέροντα. Όμως στην Ελλάδα το μεγάλο μαγαζί είναι Καταριανό. Άρα ακόμη και αν κάποιος πληρώνεται κυρίως από τους Ρώσους, δεν θέλει να μιλάει άσχημα για το Κατάρ, γιατί αύριο μπορεί να πάει να δουλέψει σε άλλο μαγαζί που να μοιράζει πετροδόλαρα αντί για ρούβλια.

LINKS

Link 1
Στο παρακάτω link της Washington Institute, με τίτλο “Russia-Syria Offshore Gas Deal Injects New Factor into Peace Talks”, θα διαβάσετε ότι η Συρία έχει παραχωρήσει στην Ρωσία την εκμετάλλευση των θαλάσσιων κοιτασμάτων της για 25 χρόνια.
Γράφει συγκεκριμένα το άρθρο στην 1η παράγραφο:
“A December 25 accord signed between Syria and Russia allows for exploration and drilling in an area off the Syrian coast. If oil or natural gas is discovered, the state-controlled Russian group Soyuzneftegaz will have a controlling interest for twenty-five years.”

Link 2
Στον παρακάτω πίνακα της CIA, θα διαβάσετε ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο είναι η Ρωσία, και ο δεύτερος είναι το Κατάρ (το link μιλάει για εξαγωγές, δεν μιλάει για παραγωγή, ούτε για πλούτο κοιτασμάτων). Βάζω μόνο τις πρώτες 5 χώρες του πίνακα. Στο λινκ μπορείτε να δείτε και τις υπόλοιπες.


Link 2
Στο παρακάτω άρθρο των Reuters, με τίτλο “Iran, a decade or more from becoming a net exporter”, του Δεκεμβρίου 2013, θα διαβάσετε στην 11η παράγραφο του τμήματος “Net Importer” του άρθρου, στην μέση περίπου, ότι το Ιράν εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο απ’όσο παράγει, και είναι net importer φυσικού αερίου. Γράφει συγκεκριμένα το άρθρο:

“Iran has been a net importer for most of the past decade, and this year asked Turkmenistan for more supplies to help ease shortages that are forcing Iranian power plants to burn billions of dollars of pricey and polluting oil products.”

Επίσης στην 2η παράγραφο του τμήματος “Net Importer” του άρθρου, αναφέρεται ότι το Ιράν έβλεπε τις ξένες εταιρείες να κάνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων στο Κατάρ, και να το μετατρέπουν στον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Στην 1η παράγραφο του τμήματος “Pecking Order”, το άρθρο αναφέρει ότι το Ιράν ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές του στην Ευρώπη και την Ασία μέσω διαφόρων αγωγών φυσικού αερίου. Το άρθρο μάλιστα αναφέρει το Ιράν σαν την πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά οι περισσότερες κατατάξεις δίνουν το Ιράν 2ο πίσω από την Ρωσία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου