Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Το Κατάρ, ο Σύριζα, και η Αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon-Mobil

Όπως θα διαβάσετε στην πρώτη παράγραφο του παρακάτω link της Wikipedia, η Exxon-Mobil είναι μία Αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Τέξας της Αμερικής.


Η Exxon-Mobil είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, και τέταρτη στην γενική κατάταξη, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των κρατικών ενεργειακών εταιρειών. Βλέπε

και

Η Exxon μαζί με την κρατική εταιρεία του Κατάρ, Qatar Petroleum, εκμεταλλεύονται το γιγαντιαίο, και μεγαλύτερο στον κόσμο, κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκεται ανάμεσα στο Κατάρ και το Ιράν, το South Pars / North Fields, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην σελίδα της Exxon.


Στην παρακάτω σελίδα της Qatar Petroleum, μπορείτε να διαβάσετε για την RasGas, που είναι μία εταιρεία με ιδιοκτήτες την Qatar Petroleum και την Exxon, για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο.


Στο παρακάτω άρθρο του Bloomberg, θα διαβάσετε για την εγκατάσταση 10 δις δολαρίων που θα φτιάξουν η Qatar Petroleum και η Exxon στο Τέξας της Αμερικής, προκειμένου να εξάγουν το φυσικό αέριο που παράγουν οι ΗΠΑ από σχιστόλιθο. Να προσθέσω για όποιον δεν το ξέρει, ότι στις ΗΠΑ έγινε μία τεχνολογική επανάσταση, κατάφεραν να βγάλουν φυσικό αέριο από σχιστόλιθο (shale gas), και έχουν αυξήσει δραματικά την παραγωγή τους.


Θυμάστε το ταξίδι του Τσίπρα στο Τέξας? Το Τέξας είναι η μαμά της Exxon. Για να στέλνουν το φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη, η Exxon και το Κατάρ θα χρειαστούν τους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις με το Κατάρ, και κατέχουν το 10% των πανάκριβων natural gas carriers, και με τις νέες παραγγελίες τους θα κατέχουν σύντομα το 15%, όπως έλεγα εδώ


Ο Τσίπρας λοιπόν έπρεπε να πάει, να αρχίσει να γνωρίζεται σιγά σιγά με τα παιδιά, αφού το κόμμα του πετρελαίου δεν είναι πια το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και βλέπετε όλη την Ελληνική κεντροαριστερά και αριστερά να έχει αρχίσει κάπως να συμπαθεί τους Αμερικανούς. Γιατί αν αρχίσουν να στέλνουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα χρειαστούν τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών. Και εκεί το φυσικό αέριο δεν είναι του Κατάρ, αλλά των ΗΠΑ.

Ακόμη βέβαια δεν έχει μπει φράγκο στην τσέπη τους, οπότε εξακολουθούν να είναι αντιαμερικανοί. Άμα αρχίσουν να πηγαίνο-έρχονται τα πλοία και να δίνουν στους αριστερούς την προμήθεια τους, θα φορέσουν σωβρακάκια με την Αμερικανική σημαία επάνω. Η παρακάτω είναι μία ωραία και σύντομη μελέτη για την συνεργασία Exxon-Qatar.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου