Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Έχουμε στην Κύπρο Απέναντι μας το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ?

Ακούμε αυτές τις μέρες για τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο, τόσο από την πλευρά Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όσο και από την πλευρά της Τουρκίας. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το Ισραήλ έχει πολύ ισχυρότερη αεροπορία από την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά έχει αδύναμο ναυτικό, στο οποίο όμως είναι πολύ δυνατή η Ελλάδα, τα πράγματα φαίνονται αισιόδοξα, αφού Ελλάδα και Ισραήλ μαζί έχουν πολύ ισχυρό ναυτικό και αεροπορία. Αν λάβουμε και υπόψη μας ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι μισεί τον Ερντογάν, λες δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ακούς ότι είναι και η Ρωσία με την τρόικα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, και λες κλείσαμε. Θα βάλουσιν και οι κουμπάροι από την Κύπρον την ψυχίν και τα χαλούμιαν, και τέλος!

Και ξαφνικά διαβάζεις αυτό το άρθρο της Al Monitor, με τίτλο “Military Presence increases in Eastern Mediterranean”, Νοέμβριος 2014, και μπερδεύεσαι.


Γιατί το άρθρο δεν το παρουσιάζει σαν μία κόντρα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία, αλλά σαν μία κόντρα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρου και το Ισραήλ, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Ρωσία, και την Τουρκία, η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ. Το άρθρο μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένες απαντήσεις του ΝΑΤΟ στις ασκήσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Ρωσίας. Επομένως αν πίσω από αυτούς που κοντράρονται βρίσκονται η Ρωσία και το ΝΑΤΟ, είναι νομίζω κάτι τελείως διαφορετικό.

Όσοι παρακολουθούν την Al Monitor, ξέρουν ότι δεν γράφει μαλακίες. Αν επίσης λάβουμε υπόψη μας, ότι όλοι αυτοί που τα παίρνουν από συνεργάτες των Ρώσων, δεν έχουν πει ποτέ στους Έλληνες ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν 6 φορές περισσότερα χρήματα από την Ρωσία σε στρατιωτικές δαπάνες, ούτε τους είχαν πει ποτέ ότι το Ισραήλ είχε αναγνωρίσει την Ελληνική ΑΟΖ εδώ και χρόνια, και τώρα ξαφνικά φαγώνονται για την συμμαχία με το Ισραήλ, τότε μάλλον συμπεραίνουμε ότι η Al Monitor έχει δίκιο, και ότι πίσω από την τρόικα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ βρίσκεται η Ρωσία, και πίσω από την Τουρκία το ΝΑΤΟ.

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση, είναι το γιατί να είναι οι Αμερικανοί , και άλλοι, πίσω από την Τουρκία, αφού και το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν δώσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τους σε μία Αμερικανική εταιρεία, την Noble Energy. Οι Ισραηλινοί έδωσαν βέβαια και κάποια κοιτάσματα τους στην Gazprom, αλλά το πολύ ψωμί νομίζω το έδωσαν στην Noble. Άρα γιατί? Ειδικά την στιγμή που η Τουρκία δεν αφήνει τους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές της βάσεις, και οι σχέσεις του Ερντογάν με τον Ομπάμα είναι κακές, λόγω της άρνησης του τελευταίου να πιέσει πιο ενεργά για την ανατροπή του Άσαντ στην Συρία. Γιατί λοιπόν?

Μία μπορεί να είναι η εξήγηση. Ότι οι Αμερικανοί έχουν δικό τους συμφέρον να είναι πίσω από την Τουρκία. Πως όμως μπορεί να έχουν συμφέρον οι Αμερικανοί να είναι πίσω από την Τουρκία, αφού η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν αναθέσει στην Αμερικανική Noble Energy την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τους? Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι η εξής.

Η Noble, είναι όντως μία τεράστια εταιρεία, αλλά πολύ μικρή, ένας νάνος θα έλεγα, σε σχέση με την Exxon, που είναι αυτή που συνεκμεταλλεύεται με τους Καταριανούς το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που οι τελευταίοι έχουν στον Περσικό Κόλπο, και το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς και το Ιράν. Το North Fields είναι το κομμάτι του Κατάρ, και το South Pars το κομμάτι του Ιράν. Ένα είναι το κοίτασμα, απλά το κομμάτι που ανήκει στο Κατάρ, οι Καταριανοί το ονομάζουν North Fields, ή North Dome (παραπάνω από το μισό του κοιτάσματος), ενώ οι Ιρανοί το δικό τους κομμάτι το ονομάζουν South Pars.

Το φυσικό αέριο της Μεσογείου, αυτό που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον, είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτό του Κατάρ. Ψίχουλα όχι σε απόλυτα νούμερα, αλλά σε συγκριτικά. Για να έχουμε μία αίσθηση των μεγεθών να πω το εξής. Οι Ισραηλινοί έχουν βρει 1 περίπου τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (περίπου 35 τρις κυβικά πόδια), ενώ από μόνο του το South Pars/North Dome, και το Καταριανό και το Ιρανικό κομμάτι μαζί, έχει 51 τρις κυβικά μέτρα (περίπου 1.800 τρις κυβικά πόδια). Βλέπε Wikipedia.


Λένε ότι το 1 τρις κυβικών μέτρων των Ισραηλιών, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Ισραηλινών για 100 και παραπάνω χρόνια. Θεωρητικά βέβαια αυτό, αν δεν πουλήσουν καθόλου φυσικό αέριο στο εξωτερικό. Είναι μία τεράστια ποσότητα δηλαδή, αλλά πολύ μικρή σε σχέση με το φυσικό αέριο του Κατάρ. Επομένως είναι λογικό οι Ισραηλινοί και οι Κυπραίοι να μαζεύουν την Β Eθνική (Noble Energy), ενώ οι Καταριανοί την Α Εθνική (Exxon).

Να προσθέσω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προς το παρόν βρει λιγότερα κοιτάσματα από τους Ισραηλινούς, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθούν άλλα κοιτάσματα. Οι Ισραηλινοί ψάχνουν για κοιτάσματα 10ετίες, αφού αν ανακάλυπταν μεγάλα κοιτάσματα θα τα έδιναν σε Αμερικανικές εταιρείες και δεν θα τους ξαναενοχλούσε ποτέ κανείς. Η Ελλάδα νομίζω έχει κάνει πολύ λίγες έρευνες, φαντάζομαι επειδή δεν θα συνέφερε τους Έλληνες εφοπλιστές να βρεθούν κοιτάσματα στην Ελλάδα. Αν το ψάξετε θα δείτε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ λίγες έρευνες.


Το παρακάτω link της Wikipedia, αναφέρει τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια. Δεν συμπεριλαμβάνει επομένως 100% κρατικές εταιρείες που δεν έχουν εκδώσει καθόλου μετοχές. Συμπεριλαμβάνει όμως κρατικές εταιρείες που έχουν εκδώσει και κάποιες μετοχές στα χρηματιστήρια, για το εισηγμένο στα χρηματιστήρια κομμάτι τους. Τις 10 αυτές εταιρείες η Wikipedia τις έχει πάρει από την λίστα FT-500 των Financial Times. Τα ποσά αφορούν σε μεταβολές χρηματιστηριακής αξίας και δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η κατάταξη έχει σημασία.Η ταξινόμηση γίνεται με βάση την αξία των μετοχών κάθε εταιρείας την στιγμή της ταξινόμησης. Αν πχ μία εταιρεία έχει εκδώσει 1.000 μετοχές και κάθε μετοχή πουλιέται στο χρηματιστήριο εκείνη την στιγμή 1 ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία της ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, και αυτή είναι η αξία που λαμβάνεται υπόψη για την κατάταξη.

Βλέπετε ότι το 2014, η Exxon είναι 2η, πίσω μόνο από την Apple, πάνω από την Microsoft και την Google.  Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε ότι η Exxon είναι η μεγαλύτερη Αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την Noble Energy να βρίσκεται στην 14η θέση.Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να συγκριθούν τα εταιρικά μεγέθη, και για τον λόγο αυτό υπάρχουν αποκλίσεις στις διάφορες κατατάξεις. Όποιο όμως site και να βρείτε, θα δείτε ότι η Exxon είναι σε πολύ υψηλότερη θέση από την Noble Energy, άσχετα αν η συγκεκριμένη κατάταξη δεν τις δίνει στις θέσεις 1 και 14. Επομένως για την Αμερικανική οικονομία, τα κοιτάσματα των Κυπρίων και των Ισραηλινών που εκμεταλλεύεται η Noble, είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά του Κατάρ. Επίσης, είναι άλλη η επιρροή που προφανώς μπορεί να ασκήσει η Exxon, και άλλη αυτή που μπορεί να ασκήσει η Noble, στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η Τουρκία είναι σύμμαχος με τον θείο της Ελληνικής αριστεράς, το Κατάρ, και λογικά τα κοιτάσματα της θα τα δώσει προς εκμετάλλευση στις εταιρείες που έχουν συστήσει οι Αμερικανοί με τους Καταριανούς, και επομένως και στην Exxon.

Η Ρωσία φαντάζομαι δεν θέλει να πάρει κοιτάσματα η Τουρκία, ξέροντας ότι το πιθανότερο είναι αυτά να πέσουν στα χέρια του Κατάρ και των Αμερικανών για εκμετάλλευση, και γιατί της έχει αναθέσει ο Άσαντ την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Συρίας, και δεν νομίζω να έχει καμία όρεξη να βρεθούν δίπλα της το Κατάρ και η Exxon. Το Κατάρ είναι η 3η πλουσιότερη χώρα σε αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως, και μεγάλος αντίπαλος της Ρωσίας που είναι η 1η .

Αυτά που λέω εγώ, δεν τα λέω ούτε όπως τα λένε οι αριστεροί που τα παίρνουν από το Κατάρ και τους Έλληνες εφοπλιστές, ούτε όπως τα λένε αυτοί που τα παίρνουν από τους Ρώσους και τους Έλληνες εφοπλιστές. Τα λέω σαν ένας απλός πολίτης, γιατί αν είναι έτσι όπως μου φαίνεται, τότε και οι Ισραηλινοί αλλά και οι Κύπριοι, πρέπει να είναι πολύ ηλίθιοι, αν αποφάσισαν να τα βάλουν με το ΝΑΤΟ. Γιατί θα δείτε στο άρθρο της Al Monitor, ότι δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί. Είναι και οι Ισπανοί, και οι Βρετανοί, και άλλες χώρες. Γιατί στο Κατάρ εγώ ξέρω για την Exxon, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες Ευρωπαϊκές εταιρείες. Έχει εκεί ψωμί για όλους. Τέλος πάντως όμως. Ίσως να κάνω και λάθος.  Αλλά ακόμη και λάθος να κάνω, αυτά που λέω αποκλείεται να μην ισχύουν εν μέρει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου