Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Οι Πετρελαικές Εταιρείες στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ)

Πολύ ωραίο άρθρο της έγκυρης Al Monitor, με τίτλο “Kurdistan Region Challenges Baghdad with Oil Exports”, Ιούλιος 2014, που λέει πως χρησιμοποιούν το πετρέλαιο οι Κούρδοι στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ), προκειμένου να μην είναι εξαρτημένοι οικονομικά από την Ιρακινή κυβέρνηση, και να διεκδικήσουν κάποια στιγμή, εκτός από αυτονομία, και  την ανεξαρτησία τους.


Όπως λέει το άρθρο στην 3η παράγραφο, η KRG (Kurdistan Regional Government) του Barzani, έχει υπογράψει περίπου 50 συμβόλαια με όλους τους πετρελαϊκούς γίγαντες, από τις Αμερικανικές ExxonMobil και Chevron, μέχρι την Γαλλική Total και την Ρωσική Gazprom.

Στην 10η και 11η παράγραφο, το άρθρο λέει πως ξεπερνάει η Kurdish Regional Government την επιτήρηση της Ιρακινής κυβέρνησης, με την οποία έχει πολύ κακές σχέσεις, εξάγοντας το πετρέλαιο της μέσω Τουρκίας, πληρώνοντας στην Τουρκία 1 δολάριο προμήθεια για κάθε βαρέλι πετρελαίου.

Τον Ερντογάν τον εξυπηρετεί η συνεργασία με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ, αφού το KDP του Barzani έχει κακές σχέσεις με το PKK του Οτσαλάν στην Τουρκία, και όσο μεγαλύτερη είναι η συνεργασία και η εξάρτηση του KDP από την Τουρκία, τόσο δυσκολότερο θα είναι να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο KDP και το PKK, αφού το Βόρειο Κουρδιστάν (Ανατολική Τουρκία), και άρα το PKK, δεν έχει καθόλου πετρέλαιο. Κατά κάποιο τρόπο νομίζω ότι το PKK (οι Κούρδοι της Τουρκίας πιο σωστά), είναι ο φτωχός συγγενής του KDP (των Κούρδων του Ιράκ πιο σωστά).

Γι’ αυτό όλοι φωνάζουν κάτω τα χέρια από τους Κούρδους του Ιράκ. Ακόμη και ο Ερντογάν τους συμπαθεί όσο δεν συνεργάζονται με το PKK. Το περίεργο είναι πως άργησαν οι Δυτικοί τόσο πολύ να χτυπήσουν τον Σαντάμ Χουσέιν, ενώ ήξεραν ότι το Βόρειο Ιράκ είναι το φιλικό προς τους Δυτικούς Νότιο Κουρδιστάν, με μία ξεκάθαρα Κουρδική πλειοψηφία, γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι 30 εκατομμύρια Κούρδοι είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα χωρίς πατρίδα.

Εκτός δηλαδή από το πετρέλαιο υπάρχει και μία ωραία ιστοριούλα. Και όμως περίμεναν μέχρι το 2003. Οι Ρώσοι είχαν καλές σχέσεις με τον Σαντάμ, το καταλαβαίνω. Οι άλλοι?Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου