Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Ρωσία-Τουρκμενιστάν και ο Αγωγός Trans-Caspian

Λίγο παλιό, Ιανουάριος του 2014, αλλά πολύ ωραίο άρθρο, που εξηγεί ότι παρόλο που οι σχέσεις της Ρωσίας με το πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης Τουρκμενιστάν έχουν παγώσει, και παρόλο που το Τουρκμενιστάν έχει ήδη κάνει μεγάλες συμφωνίες και πουλάει το φυσικό του αέριο στην Κίνα, και έχει σταματήσει να εξάγει το φυσικό του αέριο μέσω της Ρωσίας και της Gazprom, η Ρωσία δεν ανησυχεί.
Γιατί όπως εξηγεί το άρθρο, βασικό μέλημα της Ρωσίας είναι να μην κατασκευαστεί ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Trans-Caspian (κόκκινη γραμμή), που θα συνδέσει το Τουρκμενιστάν με το Αζερμπαιτζάν, και θα στείλει το αέριο του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη όπου θα ανταγωνιστεί την Gazprom.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει κάποιες ικανοποιητικές ποσότητες πετρελαίου, αλλά είναι φτωχό σε φυσικό αέριο, και επομένως δεν μπορεί να συναγωνιστεί την Gazprom (συνεχίζω εγώ τώρα). Οι μεγάλοι παίκτες φυσικού αερίου είναι 4, Ρωσία, Ιράν, Κατάρ και Τουρκμενιστάν. Με το Ιράν η Δύση έχει κακές σχέσεις και άρα προς το παρόν οι Ρώσοι δεν ανησυχούν.

Το Τουρκμενιστάν είναι συνδεδεμένο ήδη με δίκτυα φυσικού αερίου με την Κίνα και είναι αμφίβολο αν του περισσεύει αρκετό φυσικό αέριο για να στείλει και στην Ευρώπη, που ακόμη και αν του περισσέψει είναι δύσκολο να τα βρει με το Αζερμπαϊτζάν. Και το Κατάρ δεν μπορεί να στείλει το δικό του φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να επικρατήσουν οι Σουνίτες στη Συρία και στο Ιράκ και αποκατασταθεί η ειρήνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου