Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα Update Για τους Λόγους της Σύγκρουσης Τουρκίας-Ισραήλ

Είχα γράψει σε αυτό το κείμενο για τους πραγματικούς λόγους της σύγκρουσης Τουρκίας Ισραήλ. Θέλω να κάνω ένα update των πραγματικών αιτιών της σύγκρουσης των δύο χωρών, σε μία πολύ σύντομη περίληψη. Όπως έχω ξαναπεί, η Τουρκία διεκδικεί να αντισταθμίσει το ότι καλύπτει το 90% των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές, με το να εξελιχθεί στον απόλυτο ενεργειακό κόμβο που θα συνδέσει την Ασία με την Ευρώπη (κόκκινες γραμμές), κάτι που θα τις αποφέρει δισεκατομμύρια σε αμοιβές, αλλά και τεράστια γεωπολιτική αναβάθμιση. Τα έχω πει σε προηγούμενες αναρτήσεις να μην τα επαναλάβω.


Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σκληρή με το Ισραήλ και την Συρία, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν εναλλακτικούς ενεργειακούς διαδρόμους προς την Ευρώπη, το μεν Ισραήλ με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει, η δε Συρία με τον Σιιτικό αγωγό Ιράν-Ιράκ-Συρία, που θα τροφοδοτούσε την Ευρώπη με Ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο (μαύρες γραμμές), παρακάμπτοντας την και οι δύο ως ενεργειακό κόμβο.

Το θέμα είναι γιατί οι Ισραηλινοί δεν μπορούσαν να αποφύγουν αυτή την σύγκρουση, ξέροντας την ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας. Δεν μπορούσαν για τον εξής απλό λόγο. Οι Ισραηλινοί είναι περιτριγυρισμένοι από εχθρικές χώρες, και είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς, να είναι αυτόνομοι ενεργειακά, ώστε να μην μπορεί να τους αποκόψει κανείς ενεργειακά, αλλά και για όποια οικονομικά οφέλη φυσικά.

 Ο μόνος λοιπόν τρόπος να εκμεταλλευθούν τα ενεργειακά τους αποθέματα, ήταν μέσω μίας συμφωνίας με την Κύπρο, αφού το κατεχόμενο από τους πρώην συμμάχους του Ισραήλ Τούρκους κομμάτι της Κύπρου δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, και άρα οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση θα ήταν παράνομη.

Αν λοιπόν οι Ισραηλινοί ήθελαν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα τους, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε αναγνώριση της Κυπριακής ΑΟΖ, αγνοώντας το κατεχόμενο από τους πρώην συμμάχους τους κομμάτι τους. Η Τουρκία όμως θεωρεί ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι δικό της, και άρα η συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ είναι παράνομη αφού αγνοεί το ‘δικό’ της τμήμα.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας μετά την συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ, επέβαλλε και την αναγνώριση της Ελληνικής ΑΟΖ από το Ισραήλ, κάτι που έγινε, ώστε οι 3 χώρες να προχωρήσουν σε ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα κατά της Τουρκίας, στο οποίο πράγματι προχώρησαν.

Το λέω γιατί μπορεί να φαίνεται ανόητο σε κάποιον να χαλάσουν οι Ισραηλινοί την συμμαχία τους με την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της περιοχής (1 εκ στρατιώτες έχει η Τουρκία), και να συμμαχήσουν με εμάς, την στιγμή που σίγουρα ξέρουν ότι το κοινοβούλιο μας είναι μία Αραβική Α.Ε. Αν όμως δεν αναγνώριζαν την Κυπριακή ΑΟΖ, αγνοώντας τους πρώην συμμάχους τους, δεν θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται.

 http://www.scribd.com/iakovosal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου