Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Κοπελούζος Gazprom

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο, η Προμηθέας Gas ανήκει κατά 50% στον Όμιλο Κοπελούζου και κατά 50% στον Ρωσικό κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom. Ο γιος του επιχειρηματία έχει το γνωστό site Newsbeast όπως λέει το άρθρο, και ποιος ξέρει σε πόσα άλλα ΜΜΕ συμμετέχει ή διαφημίζει τις εταιρείες του.


Υπάρχουν σίγουρα πολλοί επιχειρηματίες που συνεργάζονται με τους Ρώσους, και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Αναφέρω τυχαία αυτόν επειδή είναι μεγάλος. Το λέω όμως για τον εξής λόγο. Ο Κοπελούζος και ο κάθε επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να σπρώξει τις επιχειρήσεις του, και άρα τους Ρώσους που είναι οι συνέταιροι του στην προκειμένη περίπτωση. Και πολύ καλά κάνει. Αυτό οφείλει να κάνει κάθε επιχειρηματίας, να σπρώχνει τα συμφέροντα της επιχείρησης του.

Σε μία χώρα που έχει εξωτερική πολιτική αυτό δεν είναι πρόβλημα. Σε υποανάπτυκτες όμως χώρες, όπως είμαστε εμείς για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι τεράστιο πρόβλημα. Γιατί ο κάθε επιχειρηματίας θα λάβει υπόψη του μόνο το οικονομικό συμφέρον, και σωστά θα πράξει. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το εθνικό συμφέρον, και αυτό δεν συμβαίνει όταν το κοινοβούλιο μίας χώρας είναι μία ανώνυμη εταιρεία, όπως συμβαίνει σε όλες τις υποανάπτυκτες χώρες.

Έτσι μπορεί να μην ληφθεί καθόλου υπόψη ο παγκόσμιος συσχετισμός δυνάμεων, ότι πχ οι Αμερικανοί ξοδεύουν περίπου 600 δις δολάρια ετησίως για τον στρατό τους, ενώ οι Ρώσοι ξοδεύουν περίπου 100 δις δολάρια. Βλέπε

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures


Οι επιχειρηματίες λοιπόν προσπαθούν να σπρώξουν τα συμφέροντα τους ανεξάρτητα από τον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων. Γιατί δεν είναι δική τους δουλειά η εξωτερική πολιτική. Η εξωτερική πολιτική θα ήταν δουλειά ενός σοβαρού κοινοβουλίου, αν είχαμε, που δεν έχουμε.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος προσπαθούσε να κατεβάσει στην Κύπρο τους Ρώσους και να διώξει τους Άγγλους και τους Αμερικανούς δεν ελάμβανε υπόψη του τον συσχετισμό των δυνάμεων και αυτό στοίχισε στην Κύπρο το βόρειο τμήμα της. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι εθίγησαν και τα συμφέροντα που ήθελαν τους Ρώσους.

Όταν οι Σέρβοι εμπόδιζαν τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, αγνόησαν τον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων και έπαθαν αυτό που έπαθαν στο Κόσοβο. Δεν ξέρουμε όμως και πάλι αν τα συμφέροντα που ήθελαν τους Ρώσους εθίγησαν.

Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι φταίνε οι επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες σωστά πιέζουν για να προωθούν τα συμφέροντα τους. Εμείς φταίμε όταν κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ότι το κοινοβούλιο είναι μία ανώνυμη εταιρεία.

 http://www.scribd.com/iakovosal/documents


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου