Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Η Άυν Ραντ για τις Θρησκείες, τους Φόρους και το Πετρέλαιο

Θρησκεία

Δημοσιογράφος προς την Αυν Ραντ (η οποία ανέπτυξε το φιλοσοφικό σύστημα που ονομάζεται ‘αντικειμενισμός-objectivism’):

‘Γιατί οι θρησκείες καταφέρνουν να συγκεντρώνουν τόσο πολλούς υποστηρικτές ενώ το δικό σας φιλοσοφικό σύστημα τόσο λίγους’?

Αυν Ραντ (σε ελεύθερη μετάφραση):

“Πρώτον γιατί οι θρησκείες είναι πολύ παλιότερες από τον αντικειμενισμό, κυρίως όμως επειδή οι θρησκείες είναι πρωτόγονες μορφές φιλοσοφίας και προσφέρουν έτοιμες και εύκολες απαντήσεις για τα πάντα.

Όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και οι πιο πρωτόγονοι, έχουν ανάγκη από ένα φιλοσοφικό σύστημα βάσει του οποίου θα κρίνουν τους εαυτούς τους και θα πορεύονται στην ζωή τους. Οι θρησκείες είναι τα πιο ‘εύπεπτα’ φιλοσοφικά συστήματα, και αποτελούν μία πρωτόγονη μορφή της φιλοσοφίας του Καντ.”


Σημείωση: O φιλόσοφος Καντ είναι ένας από τους θεούς των σοσιαλιστών.


Φόροι

Άυν Ραντ (συνέντευξη 1960 ελεύθερη μετάφραση):

‘Το ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεφύγει τόσο πολύ από το καπιταλιστικό μοντέλο, και έχουν μετακινηθεί τόσο πολύ προς τα σοσιαλιστικά ιδεώδη, είναι πάρα πολύ αρνητικό για την εξέλιξη της χώρας’

Δημοσιογράφος: ‘Μα ότι έχει γίνει έχει γίνει με εκλογές. Δεν πιστεύετε στην δημοκρατία, δεν πιστεύετε στο δικαίωμα της πλειοψηφίας να αποφασίζει’?

Άυν Ραντ : ‘Δεν πιστεύω ότι έχει δικαίωμα η πλειοψηφία να ψηφίζει και να αποφασίζει για την ζωή και την περιουσία πολιτών που δεν έχουν ενοχλήσει το κοινωνικό σύνολο. Και η ελευθερία και η περιουσία των πολιτών πρέπει να προστατεύονται από το σύνταγμα, και να μην μπορούν να θιγούν ούτε από την πλειοψηφία’.

Δημοσιογράφος ‘Πιστεύετε δηλαδή ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν φόροι’?

Άυν Ραντ : ‘Ναι. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους και οικονομίας-κράτους’.

Δημοσιογράφος : ‘Aς υποθέσουμε ότι κάποιος φυσικός πόρος που ανήκει σε ένα μόνο πολίτη είναι αναγκαίος για την εθνική ασφάλεια, και αυτός ο πολίτης δεν είναι διατεθειμένος να τον πουλήσει στο κράτος. Δεν πρέπει να έχει το κράτος το δικαίωμα να κατασχέσει αυτόν τον φυσικό πόρο’?

Άυν Ραντ : ‘Αυτό που λέτε δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ. Αποκλείεται ένα αγαθό που υπάρχει σε τόσο μικρή ποσότητα ώστε να ανήκει σε ένα μόνο άτομο, να είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας.’

Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ που είναι νεοφιλελεύθερο δεν ζητάει τον διαχωρισμό κράτους-οικονομίας που ζητάει η Ραντ. Αν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ είναι νεοφιλελεύθερο, η Άυν Ραντ νεο-νεο-νεο-νεο-νεο-νεο-νεοφιλελεύθερη. Ποτέ δεν θα κατέβαζε το ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια του κάποιαν σαν την Άυν Ραντ. Τουλάχιστον όχι σε εκλόγιμη θέση.


Προσθέτω και έναν διάλογο με έναν φίλο

·                                 Makis Psychoulas Υποστήριξε κανένας στα σοβαρά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι νεοφιλελεύθερο; Ούτε καν φιλελεύθερο δεν το λες! Στην πραγματικότητα ούτε κι αυτοί οι ίδιοι εκεί μέσα δεν ξέρουν τι είναι! Όσο για την Ραντ,κι αυτή δεν την λες νεοφιλελεύθερη.Είναι κάτι πολύ πιο πέρα απ'αυτό.Τόσο πολύ πιό φιλελεύθερο που αποτελεί μια φιλοσοφία από μόνο του (η ίδια την ονόμασε "Αντικειμενισμό").
57 mins · Like · 1
·                          
Iakovos Alha Για το ΠΑΣΟΚ φυσικά και αστειεύομαι. Αλλά έχουμε ακούσει χίλιες φορές τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την ΧΑ να λένε τον Στουρνάρα και τους άλλους πασόκους νεοφιλελεύθερους, που κοντεύουμε να το πιστέψουμε.

Δεν θα μπορούσα άλλωστε να μιλάω σοβαρά γιατί δεν υπάρχει φιλελευθερισμός και νεοφιλελευθερισμός. Υπάρχει μόνο φιλελευθερισμός. Ο φιλελευθερισμός δεν τεμαχίζεται ούτε πολλαπλασιάζεται.
 

Υπάρχει σε διάφορες δόσεις ανάλογα με το που τοποθετήσαι στον πολιτικό άξονα φιλελευθερισμού-σοσιαλισμού. Κάθε θέση έχει μία ποσότητα του ενός και μία του άλλου.
 

Η λέξη παραμένει φιλελευθερισμός σε όλα τα σημεία του άξονα. Η ποσότητα αλλάζει. Είσαι σε ένα περισσότερο ή λιγότερο φιλελεύθερο σημείο. Το ίδιο και για τον σοσιαλισμό.
5 mins · Edited · Like

Iakovos Alha Για τον φιλελευθερισμό ισχύει αυτό που κακώς είπε ο Ανδρέας για το Πασόκ. 'Δεν χαρίζεται, δεν κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται σε τιμάρια'.
2 mins · Like

Πετρέλαιο

Δημοσιογράφος: ‘Πιστεύετε στην ελεύθερη οικονομία. Άρα πιστεύετε ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν μονοπωλιακή δύναμη στην αγορά πετρελαίου έχουν το δικαίωμα να μας πουλάνε το πετρέλαιο σε όποια τιμή θέλουν’?

Άυν Ραντ ‘Όχι, ακριβώς το αντίθετο. Οι χώρες αυτές έχουν την δύναμη να μας πουλάνε πετρέλαιο σε μονοπωλιακές τιμές επειδή τους επιτρέψαμε να κλέψουν το πετρέλαιο των Αμερικανικών εταιρειών. Το πετρέλαιο μας’.

Δημοσιογράφος ‘Τι εννοείτε το πετρέλαιο μας? Η Σαουδική Αραβία δεν μας ανήκει’.

Άυν Ραντ ‘Φυσικά και ήταν δικό μας το πετρέλαιο. Οι Αμερικανικές εταιρείες αγόρασαν τις εγκαταστάσεις με συμβόλαια, τα οποία έσπασαν κυριολεκτικά σκοτώνοντας μας, και εθνικοποίησαν την ιδιοκτησία των Αμερικανικών εταιρειών. Αυτὀς είναι ο λόγος που αυτές οι χώρες έχουν μονοπωλιακή δύναμη.

Το πετρέλαιο ήταν δικό τους για αιώνες και δεν ήταν άξιοι να το εκμεταλλευτούν. Ζήτησαν την βοήθεια μας, υπέγραψαν συμβόλαια, και στην συνέχεια μας επιτέθηκαν και μας έκλεψαν την ιδιοκτησία μας’.

Δημοσιογράφος ‘Εννοείται ότι θα έπρεπε να είχαμε ασκήσει περισσότερη δύναμη και να μην τους είχαμε αφήσει να εθνικοποιήσουν τις Αμερικανικές εγκαταστάσεις?’

Άυν Ραντ ‘Φυσικά. Μας έκλεψαν το πετρέλαιο μας. Δεν ήταν άξιοι ούτε να λειτουργήσουν τις εγκαταστάσεις που εθνικοποίησαν, και προσελάμβαναν συμπατριώτες μας για να το κάνουν. Ήταν πρωτόγονες κοινωνίες που χωρίς εμάς δεν θα μπορούσαν ποτέ να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιο τους’.
1 σχόλιο:

  1. Βγαλτε και αλλα τετοια κειμενα φιλοσοφικου περιεχομενου κ.Ιακωβε.Βοηθουν στην διαμορφωση μεγαλης εικονας

    ΑπάντησηΔιαγραφή