Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Άλλη μία Απόδειξη της Πανέξυπνης Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκίας

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο, οι Τούρκοι βοηθούν τους Κούρδους που είναι πια σχεδόν ανεξάρτητοι πια (ντε φάκτο) στην Ανατολική Συρία και στο Βόρειο Ιράκ, να εξάγουν πετρέλαιο μέσω της Τουρκίας και να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια που χρειάζονται απεγνωσμένα.

Βλέπετε στον χάρτη ότι το Kirkuk στο Βόρειο Ιράκ (Ιρακινό Κουρδιστάν) είναι ενωμένο με αγωγούς με το Ceyhan της Τουρκίας (άσπρη γραμμή), και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες συνδέσεις που δεν ξέρω.

Έτσι οι Κούρδοι του Ιράκ εξάγουν πετρέλαιο που μέχρι χτες ήταν Ιρακινό πετρέλαιο, χωρίς να δίνουν φράγκο στην κυβέρνηση του Νοτίου Ιράκ που είναι έξω φρενών και απειλεί τηνΤουρκία με κυρώσεις.

Οι Τούρκοι λοιπόν βοηθούν τους Κούρδους του Ιράκ, ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι Κούρδοι στο Τουρκικό Κουρδιστάν θα κάτσουν φρόνιμα. Αν κουνηθούν, θα τους πουν ‘πετρέλαλιο γιοκ’. Οι Τούρκοι δεν αστειεύονται στην εξωτερική πολιτική.

Σημείωση: Το Κουρδιστάν περιλαμβάνει το Συριακό, το Ιρακινό, το Ιρανικό και το Τουρκικό Κουρδιστάν, και τα τμήματα στην Συρία και στο Ιράκ δεν λογοδοτούν πια στην Δαμασκό και στην Βαγδάτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου